Marmara Bölgesinde olduğu halde, Ege denizine kadar uzanan Balıkesir ilçeleriyle beraber alan olarak bölgenin en büyük şehridir. Şehir merkezinde ise Balıkesir bölgenin en fazla içme suyu çeşmesine sahip bir şehrimizdir dersek hiç de yanılmış olmayız. Çeşmelerinden su akmasa da veya arıtılmış dere suyu aksa da!
Çünkü Balıkesir ileri gelenleri 1992 yılına kadar hep içme suyuna ve içme suyu çeşmelerine önem vermiş ve hatta kurduklar su dernekleriyle bölge şehirlerine önderlik etmişlerdir. Balıkesir’de yıllar öncesinde su toplantıları yapılır ve mevcut suyun nüfusa göre arttırılması düşünülürdü. Balsu Derneği Başkanı Balıkesir eşrafından İbrahim Cumalı merhum, Keçeci suyunun Şehrimize getirilişini şu sözlerle anlatıyordu:
Hafız Mehmet Keçeci Cumhuriyetin ilk yıllarında 1925 de içme suyu kıt ve elverişsiz olan Balıkesir’e iyi bir su getirmek için bütün varlığını ortaya koyan unutulmayacak insanlardandı.
Yine genç Kuvva-i Milliyeci, Cumhuriyetin ilk Belediye Başkanı Hayrettin Karan, Hafız Mehmet Keçecinin bu hamiyet severliğini en iyi şekilde değerlendirerek onu teşvik etmiş Belediye gücünü onun maddi yardımlarına ekleyerek Ayvatlar köyünden şehrimize içme suyu getirilmesini başarmıştı.
Gazeteci Cevdet Demiray o yıları şöyle anlatıyor;
Belediyedeyiz… Başkan odasındayız. Ne anlamlı ne mutlu rastlantı. Bir avuç vatanseverin Yunan işgaline karşı el ele verdiği tarihi yapının çatısı altındayız. ‘’Bu melun işgale karşı verilecek cevap namlunun ucundadır.’’ Diye haykırılan odada. 59 yıl sonra Kuvva-i Milliyeci Hafız Mehmet Keçeci’nın Balıkesirlilere bir bardak temiz su vermesi görüşülüyor. Keçeci Hafız Mehmet gözümde daha bir büyüyor. Bir ara Cumhuriyetin ilk Belediye Başkanı Hayrettin Karan’ın içli sesi duyuluyor; ‘’Oğlum bizim nesil yok’u var etme savaşı yaptı. Şahsi çıkarların ardından asla koşmadık. Her nefes alışımızda Önce Vatan dedik. Her davada birbirimize sarıldık. İşte bu keçeci suyu da o ruh ve o gayretle geldi.
Ya işte böyle; bu gün o neslin ardından gelen bir avuç aynı duygudaki Balıkesirlinin kurduğu BALSU önündeyiz. 14 Keçeci suyuna 29 çeşme daha katmak için.(daha sonraları bu çeşmeler 36 ya çıkmıştır)
Bu ruh ve gayretle Balıkesir’e getirilen Keçeci suyu ile birlikte şehrin içme suyu ihtiyacını gideren Balsu ve türbe suları da maalesef yok edildi, su şebekeleri parcalandı ve Kuvva-i Milliyeci Balıkesir insanı Paralı sulara mahkûm edildi.
Şimdi Balıkesir insanı Balıkesir’in AK Partili Büyükşehir, Merkez Altıeylül ve Karesi Belediyelerinden Kuvva-i Milliye ruhuyla ayağa kalkıp (bir hata sonucu kaybedilen Keçeci suyumuzu ve Balsuyu tekrar şehrimize getireceğiz) diyebilecek bir BABAYİĞİTİ bekliyor..
Balıkesir’in kanalizasyon yenileme çalışmaları esnasında şehrin içme suyu şebekesinin tamamını parçalayıp yok eden o zamanın AK Partili Belediye başkanına bir klasör içersinde 5484 imzalı ve Keçeci suyumu geri istiyorum başlıklı dilekçe sunduk.
Fakat milletten kopuk başkan lütfen aldığı 5484 imzalı dilekçemizi sümen altı etti. Milletin isteğine değer vermedi akabinde ilk seçimde hem kendisi kaybetti hem de Ak Partiye kaybettirdi.
Balıkesir’de genelinde 2015 seçimlerinde %45.80 oy alan Ak Parti, 2018 genel seçimlerinde ise %41. 40 alabildi. %5 e yakın oy kaybı. Takriben Yirmi bine yakın seçmen tercihini başka yerlere yaptı. Bunu Ak Partili arkadaşlarımıza dikkatli olmaları babında söylediğimizde verdikleri cevap: Eeee öyle ama 5 Milletvekili çıkardık yaa diyorlar. MHP nin boşa giden 65.372 oyuna birkaç bin oy daha ilave olabilseydi MHP bir vekil çıkaracak ve AK Partide ancak 3 vekil de kalacaktı. Bunun hesabını hiç yapmıyorlar. Oy düşüşünü 5 vekil çıkardık diyerek gizliyorlar veya hiç hesap bilmiyorlar.
Oy kaybede kaybede kazandıklarını bir anlayabilseler. Bu 5484 imza her aileden bir kişinin imzasıdır. Bir ailede 3 oy olduğunu düşünürsek 5484 X 3 = 16.452 oy yapar. 2015 seçimleri ile 2018 seçimleri arasında kaybedilen %5 oy yaklaşık 20 bin oya tekabül ediyor. Bu durum Elbette diğer partilerin iştahını kabartıyor ve 2019 Mart seçimlerinde Balıkesir’de kazanma rüyaları görmelerine sebep oluyor. O halde tekrar edelim; Balıkesir insanı ‘’yiğit düştüğü yerde kalkar’’ diyerek AK Partiden Keçeci Suyunu, Balsuyunu ve Türbe sularını geri istiyor. Daha doğru bir ifadeyle Balıkesir halkı şehrin çeşmelerinden tatlı içme suyu akıtacak bir BABAYİĞİT başkan bekliyor.
Müteaddit defalar yazdık ama ne yazık ki, milletin su işiyle ilgilenecek bir ilgili bulamadık. Bir zamanlar Balıkesir’in mesire yeri olan ve fakat şimdilerde sosyal tesisler adı altında bir beton yığınına dönüşen çamlık tepesine duyulan alâkanın binde biri Balıkesir halkının içecek tatlı su ihtiyacına duyulsaydı şehrimiz çeşmelerinden şimdi tatlı keçeci suyu, Balsu ve Türbe sularımız akacaktı. 31 Martta değişecek olan şimdiki Belediye Başkanımız maalesef insanımızın su ihtiyacına ilgi duymadı veya duyamadı. İstikamet Selimiye barajının arıtılmış dere suları dercesine bir tavır sergiledi.
Şimdi ümidimiz Balıkesir Ak Parti Büyükşehir Belediye başkanlığına aday gösterilen arkadaşımızdadır. Bakalım ‘’aradığınız Babayiğit Başkan benim’’ deyip bu su meselesine el atabilecek mi?
Bakalım halkımıza çektirilen ‘’Paralı su işkencesine’’ son verebilecek mi?
Çeşmelerimizden gürül gürül tatlı kaynak sularımızı tekrar akıtabilecek mi?
Unutulmamalıdır ki, Balıkesir halkı 31 Mart 2019 Belediye seçimleri öncesi adayların seçim vaatlerine bakacaktır.
Vaatler arasında şehrimizin su meselesine değinen adayın şansı elbette diğerlerinden farklı olacaktır.