Cuma günü “Balıkesir bu kadar kültür sanat etkinliğine alışık değil, etkinlikleri takip etmekten başımız döndü” demiş ve özellikle Avlu’nun yeni salonlarına dikkat çekerek Balıkesir’in bugüne kadar  mahkum(!) kaldığı yetersiz salonlardan sonra Avlu’nun salonlarının ilaç gibi geldiğini belirtmiştik.

Amacımız “yeni”ye ve ne güzel ki “sürekli” hale gelen bu etkinliklere dikkat çekmekti ve sürmesini dilemekti.

Ancak kendisi açısından haklı şekilde Sevgili Onur Ayan’dan o yazımıza sitemle karışık bir eleştiri geldi sosyal medya aracılığı ile.

Önce ne demiş Ayan; onu aktaralım:

“Bir de her zaman görmezden geldiğiniz ama bu kentte görmezden gelenlere inat 10 yıldır sanat üretmeye ve ayakta durmaya çalışan tüm Türkiye’nin gördüğü, 4 ödüllü bir Balıkesir Sanat Merkezi var. Birçok tiyatro getiren ama ünlü oyuncu olmadığı için tercih edilmeyen malum Balıkesir’de tiyatro demek ille ünlü görüp fotoğraf çektirmek demek.”

Aslında Sevgili Onur’un eleştirisi bizim BSM’den bu son yazımızda bahsetmememizin ötesinde genel anlamda Balıkesir ve Balıkesirli’ye. Zira takip ediyorsa muhakkak farkında olmuştur, kültür sanata ilişkin yazdığımız satırlarda çoklukla Balıkesirimizin gözbebeği BSM-Balıkesir Sanat Merkezi’nden de defalarca bahsetmiştik.

Kendi gözlemimizi söyleyelim, evet Balıkesirli’de maalesef o talep var; “ünlü sanatçılar”, “çok gişe yapan ünlü oyunlar” görmek istiyor kent. Ama bunun için, yine de tümüyle Balıkesirli’yi suçlamak da mümkün değil, bu talebin ardında yatan gerçek şu: “Büyükşehirlerde var da neden bizde yok, neden biz de aynı oyunları seyredemiyoruz?”

Yani aslında bu; yılların getirdiği o büyük özlem. Geri planda kalmışlığın verdiği birikim.

Avlu ve güçlü organizasyonla işte son aylarda bu makus talih yıkıldı, bizim sevincimiz o yönden.

Yoksa Balıkesir Sanat Merkezi’ni yok saymak, görmemek, sahip çıkmamak mümkün mü?..

Gerçekten Balıkesir Sanat Merkezi; Balıkesir’in kendi ölçeğinde tüm takdirleri ve ödülleri alması gereken bir sanat ışığıdır.

Önüne zaman zaman çeşitli sebeplerle pek çok engel çıkarılsa da defalarca o cenderelerden kurtulmayı başarmış ve kimseye sırtını dayamadan kendi yağıyla kavrulan, kendi ayakları üzerinde durma başarısını göstermiş ve “iyi ki varlar” dediğimiz bir sanat kazanımımızdır.

Onur Ayan’ın sitemi bir anlamda bu noktada Balıkesirli’nin gereken ilgiyi göstermemesine…

Yani çok güzel eserler sergilense de, farklı yaş gruplarına göre çok farklı oyunlar seyirciye sunulsa da asıl sitem o ilgisizliğe…

Çünkü Balıkesirli ne yazık ki elindeki değerleri farketmiyor ve dahası kendi değerlerini küçük görüyor.

Elbet Genco Erkal gibi bir sanatçının aldığı talebi BSM’de belki göremeyiz ama BSM’nin de zaten böyle bir isteği yok.. Onların isteği yalnız bırakılmamak, sahip çıkılmak, destek olunmak.

Kuşkusuz Balıkesir Sanat Merkezi’nin de her yerel ve kendi ayağı üzerinde durmaya çaba harcayan kurum gibi malum sorunları “maddi” koşullarda yoğunlaşıyor.

Maddi sorunlar olmasa BSM de çok daha geniş kitlelere çok daha geniş mesafede kendini tanıtabilir; yerel sanatçı yetiştirilmesi yolunda daha çok çaba harcayabilir, daha çok ve güzel organizasyonlara imza atabilir ve zaman zaman Onur Ayan’ın haklı eleştirisi ile “ünlülerin” yer aldığı oyunlar dahi getirebilir, bu noktada kendi tanıtımını da artırabilir.

Ama diyoruz ya; maddi koşulların kısıtlılığı gerçekten işini layığıyla yapmaya çalışanları her zaman boğuyor.

Üzerine bir de yalnız kalmak var ya, maddi koşullardan daha çok da belki bu üzüyor insanı.

Velhasıl; Balıkesir Sanat Merkezi’nin çok yönlü bir Sanat Merkezi olduğunu, çocuklarınızı piyanodan tutun gitara kadar, tiyatrodan tutun baleye kadar pek çok kursa da gönderebildiğinizi, çocuklar için çocuk tiyatrolarının, yetişkinler için de normal tiyatro eserlerinin düzenli olarak sergilendiğini tekrar hatırlatalım…
Bu arada bir küçük parantez açalım ve yine Cuma günkü yazımızda “tiyatroya” katkı anlamında kendilerinden bahsetmeyi atladığımız TEV, OBİDEV, ÇYDD, BAÇEV, ADD gibi sivil toplum kuruluşlarına da ayrıca teşekkür edelim. Bir STÖ’nün tiyatro getirerek salon doldurma çabası ve başarısı bile Balıkesir şartlarında her biri ayrı not edilmesi gereken ve teşekkürü hak eden muhteşem başarılardır.

Nihayet….

Şimdi önce balikesirsanatmerkezi.com’u tıklayın ve sonra da yolunuz Yalkır Caddesi’ne ilk düştüğünde BSM’nin içine girin…

BSM’yi bilmeyenler için söylüyoruz: Şaşıracak ve “bugüne kadar neden gelmemişim” diye iyi bir hayıflanacaksınız.

Balıkesir Sanat Merkezi’ni görmezden gelmek mümkün mü?..

İyi ki varlar…

Zorlu da olsa yolları; hep var olsunlar…