GÜNÜN anlam ve önemi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur konuştu.  Uğur, Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı ve ilk silahlı direnişin başladığı Balıkesir'i özelikle ziyaret etmek istediğini söyledi.

Uğur, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün, Balıkesirliler olarak tarihi bir günü kutlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. 6 Şubat 1923 Salı günü Balıkesir için önemli bir tarih. Bundan 94 yıl önce bugün,  büyük coşku ve heyecanla Aziz Balıkesirliler burada bir araya geldiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Balıkesir’de görmenin,  bu tarihi ana şahitlik etmenin mutluluğunu yaşadılar.

Öyle ki… Şehrin her yeri Sındırgı’nın Yağcıbedir halıları ile kaplanmış, Milli Kuvvetler ve Anafartalar caddelerine kurulan zafer takları ile 50 Bin Balıkesirli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şan ve şöhretine uygun bir şekilde karşılayarak bağrına basmıştır.  Balıkesir, bulunduğu coğrafi konumu ve doğal zenginliklerinin yanı sıra Balıkesirlilerin yazdıkları kahramanlık destanları ile tarih sayfalarına adını yazdırmıştır. Şehrimiz, gerek milli mücadele döneminde düzenlenen kongreler gerekse silahlı mücadeledeki önemi ile ''Türk Milletinin Bağımsızlığını elde etmesinde''  önemli bir rol oynamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal,  toplamda 7 kez şehrimizi ziyaret ederek, Balıkesir'e ve Balıkesirlilere ne kadar önem verdiğini göstermiştir.

Balıkesirliler işgal girişimleri karşısında şanlı bir direniş sergilemiş ve vatanı için bedel ödemekten çekinmemiştir. Milli mücadele yıllarının başladığı, milletimizin kendi gücüyle bir araya gelerek Kuva-yi Milliye ateşinin yakıldığı Şehrimiz, Anadolu’nun dirilişine vesile olmuştur. Yedi düvele karşı savaş veren Kahraman Milletimiz, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün azim ve kararlılığıyla tüm işgal girişimlerini bertaraf etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 7 Şubat 1923 Çarşamba günü Zağnos Paşa Camii‘nde öğle namazına müteakip, şehitlerin ruhuna okunan Mevlid-i şerifin ardından halka hitap etmiştir.  Balıkesir hutbesinde “Ben yalnız kendi düşüncelerimi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşüncelerini anlamak istiyorum.”  diyerek Balıkesirlilerin sorularını cevaplandırarak istişare de bulunmuştur. Biliyoruz ki bugün, özgür ve bağımsız yaşıyorsak; bunu o zorlu günlere borçluyuz. Atatürk'ün Balıkesir’de ifade ettiği gibi  ‘Bugünkü zaferi milletin kesin kararı ve imanı doğurmuştur.’  Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının o günün zor koşullarında verdiği askeri, sosyal ve iktisadi mücadeleyi bugün;  sabırla ve geçmişini unutmadan, milletimiz azim ve kararlılıkla devam ettirmektedir.

Güçlü ve bağımsız bir Türkiye’ye karşı çıkan iç ve dış mihrakların saldırılarına karşı milletimiz bugünde dik durmaya devam etmektedir. Geçmişte olduğu gibi bugünde 2. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde milletimiz üzerine düşen görevi aynı inanç ve şuurla yerine getirmektedir. Türkiye, bugün Bölgesinde ve Dünyada güçlü bir aktör olarak milli ve yerli projelerle hedeflerine emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir.  Bu duygu ve düşüncelerle Atatürk’ün Balıkesir’e gelişinin 94. yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla, minnetle anıyor,  Balıkesirli hemşehrilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

ATA’YA SAYGI YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Gar önündeki tören, Altıeylül Pamukçu Bengi Halkoyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi. Törenin ardından Gar önünden başlayan "Ata'ya Saygı Yürüyüşü", Vasıf Çınar Caddesi'ni takiben Atatürk Anıtı önünde tamamlandı. Anıta, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından çelenk bırakıldı. Saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Editör: Haber Merkezi