Ankara’da ikili görüşmeler yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Balıkesir için hazırladığı projeleri ve Bakanlık ile işbirliği imkanlarını müzakere etti. Başkan Uğur, Ulaştırma Bakanlığı'ndaki toplantıdan bir dizi müjde ile çıktı.
Şehir Merkezine Raylı Sistem Toplu Taşıma

Balıkesir kent merkezindeki Otogar’dan (Ayşebacı) başlayıp; Sanayi, Gar ve Yıldız duraklarına uğradıktan sonra Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar uzanacak hattın işletmesini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yapacak. Bakan Binali Yıldırım’ın İzmir’de İZBAN A.Ş adıyla başarıyla uyguladığı sistem, Balıkesir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından gerçekleştirilecek. TCDD ile protokol hazırlıklarına başlayan Balıkesir Büyükşehir; istasyonlar, üstgeçitler ve trenler için de çalışmaları başlattı.
Başkan Uğur, 103 milyon dolar yatırımla hayata geçecek proje için UDH Bakanı Binali Yıldırım’a teşekkür etti.
Yerli araçlar kullanmayı tercih edeceklerini belirten Başkan Uğur, 2018 yılına kadar raylı sistemi hizmete açmayı planladıklarını ifade etti.
Otogar – OSB 1. Etabın hayata geçmesinin ardından Edremit Yolu’nda Kabakdere’ye kadar uzanacak 2. Etaba geçilecek. Yılda 12 milyon yolcu taşıması hedeflenen raylı sistem hattı, Balıkesir kent merkezinde toplu taşımanın payını artırarak trafiği rahatlatacak.
Binali Yıldırım’ın önceki bakanlık döneminde başlattığı İzmir Banliyo hattı İZBAN, bugüne kadar 250 milyonun üzerinde yolcu taşıdı.
Balıkesir’e Yeni Havalimanı Terminali

Aynı ziyarette gündeme gelen ve Binali Yıldırım’dan sözü alınan bir diğer önemli yatırım ise Havalimanı terminal binası. Bakanlığı döneminde Edremit’e Kocaseyit Havalimanını kazandıran Yıldırım, Edip Uğur’a projeleri Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlaması halinde ihtiyaca cevap verecek modern bir terminalin müjdesini verdi. Askeri ve sivil kullanıma açık Balıkesir Havalimanı, özel jetlerden yoğun talep görüyor. Yeni termimal binası ile havalimanı, özel jetler ve iç hat uçuşları için elverişli hale gelecek. Bakan Yıldırım’ın hizmete açtığı Kocaseyit Havalimanı, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit bölgesine yılda 1.5 milyon yolcu taşıyor.

Ayvalık’a Kruvaziyer ve Yat Limanı, Bandırma’ya Türkiye’nin 2. Büyük Yük Limanı

Ankara'daki görüşmede hazırladığı projeleri sunan Başkan Uğur, UDH Bakanı Yıldırım’ın takdir ve teşekkürünü aldı. Hiçbir büyükşehiri bu denli hazırlıklı ve donanımlı görmediğini ifade eden Yıldırım, Başkan Uğur’un sunduğu tüm projelere desteğini ifade etti. Ayvalık Kruvaziyer Limanı fikrini çok beğenen Binali Yıldırım, turistin zaman geçireceği alternatif turizm ve kültür turizmi imkanlarının artırılmasını tavsiye etti. Marina ve yat limanları için yer seçimlerini ve proje tasarımlarını beğenen Yıldırım, Uğur’a çalışmalarından dolayı teşekkür etti. 2 hafta önce BASKİ’nin Ayvalık Su Deposu temel atma töreninin ardından, Ayvalık Kent Konseyi'nde bir araya gelen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur; Ayvalık Kruvaziyer limanını konuşmuştu. Daha önce Kruvaziyer Turizmi için Miami’yi ziyaret eden Gençer, Büyükşehir’in hazırladığı projelere hayran kaldığını ifade etti. Doğaya minimum müdahale ile hazırlanan kruvaziyer limanı, yat limanları ve marinalar ile göz doldurdu.
Ayvalık kent kimliğini koruyarak nitelikli turizmin yapılmasına imkan verecek tüm yatırımları destekleyeceklerini ifade eden Gençer, yapılan çalışmalar için Uğur’a teşekkür etti. Yılda 50.000 ila 80.000 kruvaziyer turisti ağırlaması beklenen liman projesinde, oteller, ticari alanlar ve müzeler yer alacak. Assos ve Antandros Antik kentlerine feribot ulaşımı sağlanacak kruvaziyer limanı, Kazdağları’nda doğa turizmi ve trekkinge imkan verecek.

İzmir ve Kuşadası kruvaziyer limanına yanaşan gemilerdeki turistlerin Bergama’yı ziyaret edemediği biliniyor.
Ayvalık, Pergamon Antik Kenti için de bir hub görevi görecek. Bandırma’da her sanayicinin kendi mendireği ve limanına sahip olmasına karşı olduklarını belirten Başkan Uğur’a; Binali Yıldırım’dan bu konuda da destek geldi. Bütüncül ve tek bir liman işletmesinin tüm sanayiciye ve bölgeye hizmet vermesinin ölçek ekonomisi, fırsat eşitliği ve çevre hassasiyeti açısından önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, Başkan Uğur’a lojistik geri saha yönetimi ve bütüncül liman tasarımı konusunda destek verdi.

İstanbul – İzmir Otoyolu ve Yüksek Hızlı Tren hattı projelerinin merkezindeki Balıkesir’de kamu ve özel sektör yatırımları hızla devam ediyor. TOKİ tarafından inşa edilen 850 yataklı hastanenin önündeki arsayı Kasım ayında Esas Holding AVM yapmak üzere 50 Milyon lira ödeyerek aldı. Yine Kasım ayında Hilton Balıkesir’de otel yatırımına başladı. Bakan Yıldırım, Balıkesir – Edremit arası duble yolların yapımını bizzat takip edip tamamlamıştı.
Editör: Haber Merkezi