15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısı ile tüm Türkiye'de gerçekleşen demokrasi yürüyüşü Balıkesir'de de on binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. 
Balıkesir'de on binlerce vatandaş mehter takımı eşliğinde Ali Hikmet Paşa meydanından 15 Temmuz Demokrasi meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş sonrası Balıkesir Valiliğinde 15 Temmuz fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleşti. 

15 Temmuz hain darbe girişiminin hafızalardan silinmemesi için Türk milletinin destansı direnişini konu alan ve Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından çekilen fotoğrafların da yer aldığı sergiye protokol üyeleri ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Sergi açılışı sonrası devam eden program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Demokrasi Meydanında toplanan 7'den 70'e on binlerce vatandaş Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Şehitler Köprüsündeki konuşmalarını dev ekranlardan canlı olarak dinledi.
BÜTÜN SORUMLULUK BANA AİT
Vali Ersin Yazıcı ise, 15 Temmuz gecesi Balıkesir'de yaşanan olayları demokrasi nöbeti tutan binlerce vatandaş ile paylaştı. Vali Yazıcı, dönemin Müsteşarı Selami Altınok'un o gece Balıkesir'de olduğunu bu nedenle de havaalanına girmek isteyen olursa polise 'vur' emri verdiğini söyledi.
Vali Ersin Yazıcı, demokrasi nöbetine katılan binlerce vatandaşa 15 Temmuz gecesi yaşanan olayları anlattı.

Vali Yazıcı, "O hainler burada da bir şeyler yapmak istedi. Bende o geceden bir kaç satır anlatayım. Öncelikle, İstanbul eski Emniyet Müdürü, şimdiki Emniyet Genel Müdürü o dönemin Müsteşarı şehrimize geliyordu. Bende kendisini karşılamak için havaalanına giderken bilgiyi aldım. Türkiye'de bir şeyler oluyordu. Bana gelen istihbarata göre Selami Bey, bu FETÖ hainlerinin düşman listesinde ilk 10'da yer alan bir isimdir. Kendisinin Edremit'e gelindiğinden haberdar olunduğu ve alınabileceği bilgisi geldi. Havaalanına girdim saat 22.30'du. Polisleri topladım. 'Arkadaşlar, bu şehrin valisi benim. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı. Havaalanının güvenliğinden ben sorumluyum. Havaalanından içeri herhangi bir askeri araç girmeyecek. Bir araç girmek isterse açıkça emrediyorum, vuracaksınız dedim. Bütün sorumluluk bana aittir.' diye konuştum.
Vali Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "O gece kimi ararsam 'Kimin yanındasın?' sorusunu sordum. Milletimin yanındayım diyene, şunları şunları yapmamız lazım dedim. Büyükşehir Belediyesi çok hızlı bir şekilde askeri kışlaların giriş ve çıkışlarını kapattı. Ekiplerine teşekkür ediyorum. O gece jandarmanın başındaki kişi zaten izindeydi. Onun yerine bakan arkadaşımız şu ifadeyi kullandı. 'Sayın Valim bize bir talimat geldi, darbe ile ilgili. Ben sizin emrinizdeyim. Bu talimatı duyurmadım. Sizin talimatınız neyse gereğini yapacağım’ dedi. Ben de kendisine 'Sana helal olsun' dedim." şeklinde konuştu.

DARBECİ KOMUTANLAR MİLLETİN YANINDAYIM DİYEMEDİ
Vali Yazıcı, eşi ile helalleştiği duygu dolu anları şöyle anlattı:
"Eşim yanımdaydı ve Müsteşarımız Selami Bey'in de eşi yanındaydı. Biraz duygusal bir an. Müsteşarımız uçaktan indi. Eşime dedim, '25 yıldır kahrımı çekiyorsun, 4 tane evladımız var, sana emanet. Siz başka bir yere gideceksiniz. Hakkını helal et' diye konuştum. Hanımları başka bir yere gönderdik, biz de başka bir yere geçtik.
O gece askeri birliklerin başındaki komutanları aradım. Pek hoş olmayan görüşmeler oldu. Ne düşündüklerini bizzat ben duymak istedim. Herkese aynı soruyu soruyordum. 'Kimin tarafındasın?'
O gece birliklerin başındaki komutanlar hiç biri ama hiç biri milletin yanındayım ifadesini kullanmadı.
Çok üzülüyorum, biz yetiştirdik o insanları, bizim paralarımızla o seviyeye geldiler.
Kimin tarafındasın sorusunun cevabı şuydu: "Ben şu komutanlığa bağlıyım'. 'Ben Ege Ordu'ya bağlıyım'.
Ben de şu ifadeyi kullandım. 'Başkomutan emretti. Bu şehrin komutanı benim, emir komuta bende kardeşim'.
Diyor ki bana; 'Sayın Valim, yollar kapanmış lütfen onları kaldırın. Kışlanın önünü açın' diyor.
Dedim "Şehrin sorumlusu benim. Sen oradan çıkmayacaksın'.
Görüşmenin devamında beni de çıldırtan bir cümle kullandı. 'İnsanlar toplanmış, insanlara söyleyin evine gitsin'.
Dedim ki, 'Cumhurbaşkanımız insanları sokaklara davet etti. Ben Vali olarak insanları çağırdım, belediye başkanları çağırdı. Bu kişi listede de sıkı yönetim komutanı olarak ilan edilmiş.
'Yollar yürümekle aşınmaz Vali bey' dedi.
Ben de kendisine burada ifade edemeyeceğim güzellikle kendisine aşılıp aşılmayacağını ifade ettim.
"
ALNIMIZ AÇIK, BAŞIMIZ DİK
Balıkesir'de tutulan demokrasi nöbetine 15 Temmuz'da Ankara'da şehit düşen Turgut Solak'ın annesi Şeküre Solak ve babası Hayati Solak damga vurdu. Vali Ersin Yazıcı'nın platforma çağırdığı anne ve baba duygu ve düşüncelerini demokrasi nöbeti tutan binlerce vatandaş ile paylaştı.
Baba Hayati Solak, "Ben Turgut Solak'ın babasıyım. Demokrasi nöbetine hoş geldiniz. Bu teröristlerde Müslüman kanı yoktur. Bir Turgut'u şehit ettiniz, binlerce Turgut yetişiyor." dedi.

Turgut Solak'ın annesi Şeküre Solak, "Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığında şerefsizler yüzünden şehit olan Turgut Solak'ın annesiyim. Bizi onurlandırdınız, çok duygulandım. Bu gece benim en karanlık, en kötü gecem. Ayrıca en huzurlu, en mutlu gecem. Yavrum, bu gece şehadet şerbeti içti. Alnımız açık, başımız dik. Başı eğik olan hainler, şerefsizler şu kadarcık yüreğiniz varsa şerefsiz FETÖ haini Amerika'ya kaçtın gittin. O şerefsizi bize teslim edin. Onları bize teslim edin, şunları hayvan zinciri ile bağlayalım. Hayvanları nasıl bu zincirle çekiyorsak, onları da öyle çekelim." dedi.
16 Temmuz 2016 / Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi