Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin şehre vizyon katan, insanların yaşam standartını yükselten, esnafın da ön planda tutulduğu proje ve yatırımlarıyla ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.  Bu kapsamda Balıkesir'de inşa edilecek Türkiye'nin örnek Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temeli Başkan Ahmet Edip Uğur tarafından atıldı.  
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temel atma törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, Genel Sekreter Osman Yenidoğan, Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Ekrem Pehlivan, Genel Sekreter Yardımcıları, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Başkanı Fehmi Erdem, Balıkesir Sebzeciler ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan,  Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Tüzün, diğer daire başkanları, İlçe Belediye Başkanları, DSİ ve Orman Bölge Müdürleri, bürokratlar, Kesirvenli vatandaşlar ve basın mensupları katıldı. 
BALIKESİR, TÜRKİYE'Yİ DOYURAN İL
Temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in tarım ve hayvancılıktaki üretimlerin yılın 12 ayında yapılabilen, ürün çeşitliliği açısından da Türkiye'nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerinden biri olduğunu hatırlattı. Günümüzde sebze ve meyve ticaretinin en yoğun şekilde gerçekleştiği yerlerin toptancı halleri olduğunu kaydeden Başkan Uğur, Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla beraber il genelindeki 5 adet Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali ve 1 adet Su Ürünleri Hali'nin Büyükşehir Belediyesi bünyesine katıldığını, bu hallerin gerekli tüm bakım, onarım çalışmalarının Büyükşehir Beledilyesi'nce düzenli olarak yapıldığını, ancak buraların teknik ve altyapı olarak birçok ihtiyacının olduğunu söyledi. 
Balıkesir'in, “Türkiye'yi doyuran İl” ve “Tarımın başkenti” olduğunu hatırlatan Başkan Uğur, çalışmaların hızla sürdüğü Çay Deresi Rekreasyon Alanı projesi nedeniyle merkez dışına alınacak olan yeni halin şehir merkezindeki araç trafik yükünü de ciddi oranda azaltacağını vurguladı. Yeni hal binasının tamamlanmasıyla yakınındaki Kesirven Kırsal Mahallesi'ndeki vatandaşlara da iş imkanı sağlanmış olacağını vurgulayan Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Balıkesir büyükşehir oldu, kırsalhdaki köylerimiz de mahale oldu. Kersirven'in de makus talihi değişiyor, zenginlik Kersirven'e de geliyor. İnşallah halin bitmesiyle birlikte Kesirvenlilerin toprakları daha değerli olacak. Kesirvenliler daha kolay iş bulabilme imkanına sahip olacaklar. Balıkesir’in bitkisel ve hayvansal üretimde daha da iyi bir yere gelmesini, ülkemize daha fazla katkı sağlamasını istiyorsak Kırsal’a, kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza, üretenlere, katma değer yaratanlara daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.

'Türkiye'yi doyuran İl' ve 'Tarımın Başkenti' olan şehrimiz, tarım ve hayvancılıkla ilgili üretimlerin yılın 12 ayı yapılabildiği, ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en önemli hayvansal ve bitkisel üretim merkezlerindendir. Günümüzde meyve ve sebze ticaretinin en yoğun gerçekleştiği yer toptancı halleridir. Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla 5 adet Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali ve 1 adet Su Ürünleri Hali bünyemize katılmıştır. Bu haller Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlandığından beri gerekli olan tüm bakım, onarım çalışmaları yapılmaktadır. Ancak, Büyükşehir Belediyesine devredilen hallerin gerek teknik ve gerekse altyapı olarak birçok ihtiyacı bulunmaktadır. Merkezde bulunan hal kampüsümüze günlük yaklaşık 300 araç giriş çıkış yapmaktadır. Bu yoğunluk kent merkezi trafiğine önemli bir yük getirmektedir. Ayrıca bir gıda işletmesi olan halin temiz ve kontrollü ortamda faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli fiziki altyapıların yenilenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca hal kompleksimizin mevcut yeri kentsel gelişme projelerimizden birisi olan çay deresi rekreasyon ve kongre merkezi proje sahasında kalmaktadır. Bu itibarla halin daha iyi bir altyapı ile çalışması, kent merkezi trafiğine olan yoğun yükünün düşürülmesi ve ilimize yakışır bir hal kompleksine sahip olması için Akçakaya kırsal mahallemiz sınırlarında yeni yerine taşımaya karar verdik. Bugün temelini atacağımız hal yeri, il merkezine İzmir Antalya istikametinden gelen meyve ve sebzenin gerek merkez ve gerekse ilçelere dağıtımında çevre yollarını kullanarak ulaştırılmasını sağlayacak stratejik bir nokta olarak seçilmiştir.”
MODERN HAL ÖRNEK OLACAK
Temeli atılan yeni halin inşaat alanı 110 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin içerisinde; 1 adet idari bina, 60 adet ticari birim (hal dükkanı), 4 adet sosyal tesis, 60 adet kasa deposu,  2 adet kasa yıkama ünitesi, 1 adet danışma bürosu, 1 adet kantar binası, 1 adet oto yıkama ünitesi, 3 adet patates yıkama ünitesi, 1 adet su deposu, 2 adet paket arıtma ünitesi, 1 adet soğuk hava deposu (1600 metrekarede 11.200 metreküplük), cami ve şadırvan için rezevr alan bulunuyor. Başkan Uğur, dışarıdan Balıkesir'e meyve, sebze taşımak için gelecek tüm araçların toplu halde otopark sorununun da kalmayacağını, bu amaçla, TIR parkı, kamyon parkı, ve otomobil için ayrı ayrı olmak üzere 212 araçlık otoparkların yapılacağını belirtti. Halden istifade edecek tüccar, komisyoncu ve üreticilerin daha rahat şartlarda çalışmasını istediklerini söyleyen Başkan Uğur, ”Tüccar, komisyoncu ve üreticilerimiz olarak sizlerin daha rahat şartlarda çalışabilmeniz, ürünlerinizi depolayabilmeniz için her biri toplam 300 metrekare olan ticari birimlerimiz yapılacaktır. Boş kasalarınızı depolayabilmeniz ve yükleme indirme işleminin kolay olabilmesi için yerden yüksekte, araçların yanaşabileceği konumda, 150 metrekare alanda, 6 metre yükseklikte her bir dükkanın kendine ait kasa depoları inşa edilecektir. Ayrıca kasaların daha hijyenik olarak kullanılması için kasa yıkama üniteleri kurulacaktır. Hal kompleksinin içinde 6 adet bağımsız bölmeli 1600 metrekare yüzölçümlü soğuk hava deposu siz değerli hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır. Yine Patatesçi esnaflarımızı da düşündük. Sizler için de 150’şer metrekarelik 3 adet patates yıkama ünitesi yapacağız. Hal kompleksinin içinde daha rahat çalışma ortamının sağlanması için toplam 45 bin 600 metrekare alanın asfalt kaplaması yapılacaktır” dedi.
210 GÜNDE (7 AY) BİTECEK..
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, yeni hal binasında çalışacakları da unutmadıklarını, onların daha rahat ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yaşam alanlarının da halin içerisinde yer alacağını bildirdi. Bankadan lokantaya, büfelerden tuvaletlere kadar herşeyin yer alacağını kaydeden Uğur, 45 milyon liranın üzerinde maliyeti olan yeni toptancı halinin 210 günde (7 ay) bitirip hizmete açmayı planladıklarını açıkladı. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Balıkesirli çiftçilerin, üreticilerin, kırsalda yaşayan vatandaşların hizmetinde olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Uğur, “Toptancı halinde tüm çalışanların sosyal hayatlarını çalışırken de devam edebilmeleri amacıyla, içinde bankanın, lokantanın, büfenin, tuvaletlerinin olacağı sosyal donatı alanları yapılacaktır. Bütün bu saydığım tesisler 210 günde tamamlanarak hizmete açılacaktır. Başta, Akçakaya Mahallesi olmak üzere, hal kompleksimize yakın mahalle sakinlerimize yeni iş imkanı sağlanmış olacaktır. Bu yatırımın Büyükşehir Belediyesine maliyeti KDV dahil 45.843.000,00 TL dir. Balıkesirlilere helal olsun. Balıkesir'e yakışır. İşte bizim bütün amacımız Balıkesir'in Büyükşehir olarak düzenli bir şehir olması. Büyükşehir Belediyesi olarak siz değerli hemşerilerimizin, çiftçimizin, üreticimizin, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da hizmetinde olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli hemşerilerime temel atma törenimize  katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, hepinize sağlıklı, mutlu, refah ve huzur dolu günler diliyorum” diye konuştu.
10 İLÇEYE MEZBAHA VE ATIKSU ARITMA TESİSİ..
ZEYTİN SİNEĞİNDE UÇAKLIMÜCADELEYE DEVAM
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Kırsal Daire Başkanlığının  çalışmalarına devam ettiğini, 10 imçede mobil mezbahanın ihalesine çıkacaklarını bildirdi. Bakanlık ile görüşüp ilçeler için küçük mezbaha yönetmeliğini çıkarttıklarını kaydeden Başkan Uğur, kaçak hayvan kesimini önlemek için başlattıkları Büyükşehir Belediyesine ait 10 mezbahanın 15 Haziran 2016 tarihine kadar faaliyete geçeceğini, bunların veteriner kontrolünde olacağını söyledi. Yine zeytin sineği ile uçakla ilaçlama için Büyükşehir Beledilyesi olarak hazır olduklarını belirten Başkan Uğur, “İnsanlarımızın gıdası sağlıklı olsun diye bu çalışmaları yapıyoruz. Zeytin sineğiyle mücadele kapsamında uçakla ilgili ihaleye çıkıyoruz, ilaçlarımızı temin ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüz ve ilçe müdürlüklerimizle beraber zeytin sineği olduğunda o mahalli gidip ilaçlayacağız. Hayvancılık bölgesiyiz, süt tanklarını dağıtmaya devam ediyoruz. Tohum seleksiyon, ilaçlama makineleri, polen altlıkları, gücümüz neye yetiyorsa bunların hepsini yapacağız inşallah. Cunda Adası'ndaki köprü ihalesi yapıldı, yer teslimi yapılınca temelini atacağız. Ardından 10 ilçemizin atıksu arıtması var. BASKİ Genel Müdürlüğümüz bu konudaki çalışmalırı yaptı, 10 ilçemizin projesi ve finansmanı hazır. Bunların kanalizasyonu ile beraber atıksu arıtma tesisi temellerini hep birlikte atacağız. Müsterih olun Büyükşehir Belediyesi bütün kadrosuyla, daire başkanlarıyla bütün personeliyle gece gündüz demeden çalışıyor” diye konuştu.
YENİ TOPTANCI HALİ 15 EKİM'DE HİZMETE AÇILACAK
Fransa'da katıldıkları MIPIM Fuarındaki tanıtımların meyvelerinin gelmeye başladığını, projelere talip olan yatırımcıların çoğaldığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Yaş Sebze ve Meyve Hali inşaat işinin müteahhidini kürsüye çağırıp pazarlık etti. Başkan Uğur, inşaatın bu yıl 15 Ekim'de tamamlanıp açılışını yapmak üzere söz aldı. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, okunan dua ve kesilen kurbanların ardından “Ya Allah Bismillah” diyerek AK Parti İl Başkanı ve İlçe Belediye Başkanları ile birlikte butona basıp Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali'nin temeline ilk harcı bıraktı. Temel atma töreninin sonunda davetlilere pilav ve ayran dağıtıldı.
Editör: Haber Merkezi