Balıkesir'in ilk kadın milletvekili kimdir?  Kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı 1934'ten bu yana Balıkesir'den kaç kadın milletvekili seçildi. Merak edilenler haberimizde..

1930 yılı Türkiye'de kadınların seçim haklarını elde etmelerinin başlangıcı oldu. Mecliste 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

İlk kadın milletvekilleri

Türkiye’de kadınlar 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etti ve ilk kez 1935 seçimleriyle TBMM'ye 17 kadın girdi. 936 yılında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçimde ise bu sayı 18’e çıktı. Üstteki fotoğrafta ilk kadın milletvekillleri görülüyor.

BALIKESİR'İN
İLK KADIN MİLLETVEKİLİ

Ayşe Sabiha Gökçül Erbay  KİMDİR?
 

BALIKESİR'in ilk kadın milletvekili Erbay 1908 yılında Bergama'da doğdu. İstanbul Kız Muallim Mektebinde ve Yüksek Kız Muallimin İhzari (hazırlık) kısmında okumuştur. İzmir Kız Muallim Mektebi'nde edebiyat öğretmenlik ve müdürlük, Adana Lisesi ve İstanbul Erenköy Kız Lisesinde öğretmenlik, V. Dönem Balıkesir, VI. ve VII. Dönem Samsun milletvekilliği ile TBMM Başkanlık Divanı Katip üyeliği yapmıştır.  Ayşe Sabiha Gökçül Erbay  31 Ağustos 1998'de İstanbul'da vefat etti.


İlk Kadın Milletvekillerinden ve Dünyada ilk kez çocuk hakları bildirgesini okuyan Nakiye Elgün..

BALIKESİR 2.KADIN VEKİL
TAM 72 YIL SONRA ÇIKTI!

Balıkesir, Sabiha Gökçüy Erbay'ın ardından tam 72 yıl sonra TBMM'ye kadın milletvekili gönderebildi. Bu isim "seçilen" ilk kadın milletvekili olarak tarihe adını yazdıran Sındırgılı Ayşe Akbaş oldu.

Peki Ayşe Akbaş kimdir? 

Ayşe AKBAŞ 1971 Sındırgı doğumludur. Babasının adı Sıtkı annesinin adı Yıldız dır. 1997 yılı Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. İş hayatını özel sektörde finans muhasebe veüretim müdürü olarak sürdürmüştür. 2002 yılında serbest muhasebeci mali müşavir, marka ve patent vekili olarak özel bürosunda iş hayatına devam etmiştir.

2002 yılında siyasi çalışmalarına Balıkesir İl Kadın Kollarında Mali ve İdari İşler Başkanı olarak başlamıştır. 2003 yılında Balıkesir AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi olarak devam etti. 2004 yılında yerel seçimlerde Balıkesir İl Belediye Meclis üyeliği görevini yürüttü.

Kardeş Kıskançlığı Nasıl Ortaya Çıkar? Kardeş Kıskançlığı Nasıl Ortaya Çıkar?

2007 yılı genel seçimlerinde AK Parti den 23. Dönem milletvekili seçilerek çalışmalarına devam etti. TBMM de kit komisyonunda görev aldı. Türk halı ve el sanatları enstitüsü kurulmasına dair kanun teklifi ve de mesleği ile ilgili çeşitli kanun tekliflerinde imza çalışmalarında bulundu.

AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığında İl Koordinatörlüğü görevini yürüttü. Orta derecede İngilizce bilen Akbaş bekardır.

1935'TEN BU YANA 7 KADIN VEKİL

Balıkesir'in Cumhuriyet tarihi kadın milletvekilleri ise şöyle: 

1- Ayşe Sabiha Gökçül Erbay 

2- Ayşe Akbaş 

3- Nedret Akova

4- Tülay Bapuşçu

5- Sema Kırcı

6- Pakize Mutlu Aydemir

7- Belgin Gökçe Uygur


 

Editör: Haber Merkezi