11 Eylül sonrası ABD'nin savunma bütçesi 1 trilyon dolar arttı. Irak ve Afganistan'daki savaşlar ABD'ye 1 buçuk trilyona mal oldu. ABD'nin 44'üncü Başkanı Barack Obama'nın bütçede kesintiye gitme arzusu, senatörler açısından etkileyici olmadı dolayısıyla ABD Kongresi, Savunma Bütçesi'ni artırmak için her dönem yeni faaliyetler içerisine girdi.

ABD Senatosunun bütçe silahı': İstihdam

ABD'de siyasiler, 'istihdam' söylemini kullanarak, savunma bütçesini artırmayı amaçlıyor. ABD Kongresi'ndeki üyeler, ABD'ye silah ve askeri teçhizat üreten kuruluşların amaçları doğrultusunda savunma bütçesini artırmak için Senato'da lobi faaliyetleri yürütüyor. Buna karşılık bir tepki gösterildiği zaman ise, savaş uçağı, tank ve silah üreten firmaların, on binlerce kişiye istihdam sağlaması gerekçe gösteriliyor.

Para Pentagon yerine başka yerlere aktarılsa, ABD ekonomisi çok daha güçlü olur. Pentagon'la iş yapan şirketler, yıllardır iptal edilen silah sistemlerinin canlandırılması için 'istihdam' argümanını kullanıyor.

ABD'de bir düşünce kuruluşunun başkanı, Pentagon'un ve onunla iş yapan üretici firmaların bütçe artırmak için kullandıkları argümanları eleştirerek El-Cezire'ye verdiği bir röportajda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yaptıkları çalışmaları inceledim. 300 bin kişi diyorlar. Ama parayı eğitime ve alt yapıya harcarsanız, bunun bir buçuk iki katı istihdam oluşturabilirsiniz. Yani kaynaklar Pentagon yerine başka yerlere aktarılsa, ABD ekonomisi çok daha güçlü olur. Pentagon'la iş yapan şirketler, yıllardır iptal edilen silah sistemlerinin canlandırılması için 'istihdam' argümanını kullanıyor.

"Ülkemiz büyük risk altında"

Eski ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, geçtiğimiz dönemlerde yapılan bütçe kesintilerini eleştirerek, "Bütçe kesintileri, savunma stratejimizi bitirecek. Ülkemiz büyük bir risk altına girecek" ifadelerini kullanmıştı.

Savunma harcamalarında ilk sırada 619 milyar dolar ile ABD yer alıyor. Savunma harcamalarına göre ilk 4 sırada yer alan diğer ülkeler ise; Çin, Birleşik Krallık ve Fransa. (Kaynak: Yeni Şafak)

Editör: Haber Merkezi