Galaxy Nexus marka cep telefonun bataryası gece şarj olurken,  aniden yanmaya başladı. Kullanıcı ölümden döndü.
Kirsten Zastrow adlı bir kullanıcının başına gelenler akıllı telefonlarda bataryaların güvenliği konusundaki soruları yeniden gündeme getirdi. Zastrow’un Galaxy Nexus marka cep telefonun bataryası gece şarj olurken,  aniden yanmaya başladı. Kullanıcı ölümden döndü.

19 Mart günü yaşanan olayda, Zastrow gece uyumadan önce telefonunun şarja taktı. Ertesi gün kalkmak için kurduğu alarmı daha rahat duyabilmek için telefonun yatağın yanındaki masanın üzerine koyan kullanıcı, uykuya daldığı sırada bir çıtırtı ile uyandığını ve etrafı çok kötü bir yanık kokusunun sardığını belirtti.

Telefonun bataryasının yandığını ve eridiğini gören Zastrow, çıkan küçük çaplı yangını söndürerek tehlikenin daha çok büyümesini önledi.

Kazadan sonra telefonun bataryasını inceleyen kadın kullanıcı, bataryanın şiştiğini ve telefonun içini neredeyse tamamen erittiğini fark etti.

Lityum iyon pillerin dış basınç ve ani sıcaklık değişimleri sonucunda alev alabilmesi ya da patlayabilmesi cebimizdeki tehlikenin büyüklüğünü ortaya koydu.

Bu ilk değil

Telefon bataryalarının zafiyetini ortaya koyan bu tür bir olay ilk kez yaşanmıyor. Daha önce Güney Kore’de 55 yaşındaki bir kullanıcının sağ cebinde Galalxy Note akıllı telefonun bataryası patlamıştı. Bu patlama yüzünden Koreli kullanıcının sağ kalça kısmında ikinci derece yanıklar oluşmuştu.

Türkiye’de ise yine buna benzer bir olay yaşanmıştı. Sultançiftligi’ndeki bir telefon tamircisi olan Nurettin Özyurt, sıvı teması olmuş bir cep telefonunu tamir ettikten sonra, deneme amacıyla yeni bir batarya takmıştı. Bataryanın ısınması sonucu telefonu hemen uzaklaştıran şahıs, patlamadan yara almadan kurtulmuştu.

Batarya patlamaları sadece çeşitli yaralanmalarla değil, ölümle de sonuçlanabiliyor. Çin’in Guangzhou şehrinde Lenovo bayisine çalışan tezgâhtar bir genç, gömlek cebinde taşıdığı cep telefonun patlaması sonucunda yaşamını yitirmişti. 20 yaşındaki genç kazadan kısa süre önce telefonunun pilini yeni bir tanesiyle değiştirmiş ve telefona takmadan önce şarj etmişti.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Öncelikle telefonlarda kullanılan batarlayarın orijinal olmalarına dikkat edilmeli.

- Ucuz ve yan sanayi olarak adlandırılıan kalitesiz bataryalar tercih edilmemeli.

- Telefonunuza uygun şarj cihazı kullanın.

- Yüksek amperli ve kısa sürede bataryaları dolduran şarj cihazlarından uzak durun.

- Cep telefonunuzda veya tablet bilgisayarınızda aşırı bir ısınma hissederseniz cihazı tamamen kapatın. Mümkünse bataryayı çıkarın
Editör: Haber Merkezi