Medya takibinin öncü kuruluşu Ajans Press, 400 yılı aşkın bir süredir devam eden Türkiye Hollanda ilişkilerine mercek tuttu. Ajans Press’in Ekonomi Bakanlığı, TÜİK, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yabancı Sermaye Derneği(YASED) ve Türkiye Turizm Acenteleri Birliği’nin verilerinden derleyerek yaptığı araştırmada, Hollanda Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırım tutarı içerisinde ilk sırada yer alıyor. Toplam yabancı sermaye içinde Hollandalı firmaların payı yüzde 15,8 ile en yüksek paya sahipken; 2016 yılında Türkiye’ye en fazla uluslararası sermaye Hollandalılar’dan geldi.

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 10. sırada yer aldı. Hollanda’dan en çok ithal ettiğimiz ürünler ise sırasıyla; metal cevheri, plastik, taşıt, petrol ürünleri ve organik kimyasal ürünler oldu. Turizm başlığına baktığımızda ise , TÜİK verilerine göre, Türkiye’ye gelen Hollandalı turistlerin bireysel harcamaları 537 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den Hollanda’ya 87 bin 792 vatandaşımız seyahat etti.

Hollanda hükümetinin uyguladığı insanlık dışı politika ise bu hafta Türkiye gündemini belirleyen en önemli başlık olarak kayıtlara geçti. Ajans Press’in medyada yaptığı araştırmaya göre iki ülke arasında yaşanan diplomatik kriz, olayın patlak verdiği 11 Mart tarihinden itibaren 3 bin 330 habere konu olarak Türkiye’nin en çok konuşulan gündem maddesi haline geldi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin durumu ne?

Türkiye ile Hollanda, 2012 yılında ilişkilerinin 400'üncü yıldönümünü kutladı. Yüzölçümü Konya'dan sadece 3 bin kilometrekare büyük olan Hollanda'da 400 bin Türk yaşıyor. Türkler Hollanda'daki en büyük topluluk. Türklerin üçte ikisinden fazlasının çifte vatandaşlığı bulunuyor. Hollanda, küçük bir ülke olmasına rağmen, dünya ticaretinde önemli bir yer işgal ediyor. 

Hollanda dünyada en çok ihracat yapan ülkeler arasında 

Hollanda dünyada en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında beşinci sıradaki yerini koruyor. Tarım ürünleri ihracatında ise listede Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından ikinci bırada bulunuyor. 2015 rakamlarına göre dünyadaki toplam ihracatın yüzde 3 buçuğunu tek başına gerçekleştirdi, 668 milyar dolarlık ihracat yaptı. Almanya bu ülkenin en büyük ticari partneri olarak dikkat çekiyor.  

İki ülke arasındaki ticaret hacmi ne kadar ? 

Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacmi 10 yılda 3 kat artarak yılda 6 milyar 600 milyon dolara çıktı. 2 ülke arasındaki ticaret dengesi aşağı yukarı yakın. Türkiye Hollanda'dan 3 milyar 600 milyon dolarlık mal ithal etti, bu ülkeye 3 milyar dolarlık ihracat yaptı.  Türkiye en çok otomotiv ve tekstil ürünleri sattı, bu ülkeden hurda demir çelik aldı.

Türkiye'de 2 bin 500'den fazla Hollanda ortaklı şirket bulunuyor. Hollanda'da da 23 bin Türk şirketi, 50 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Hollanda, Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. 

Editör: Haber Merkezi