EGE'nin iki yakası arasında kültürel ve ticari ilişkilerin arttırılması amacıyla yıllardan bu yana sürdürülen çabalar meyve vermeye başladı.

Akçay'daki Deniz Hudut Kapısı'ndan 6 yıl sonra, 140 Yunanlı turist giriş yaptı.

SIRADA VİZENİN KALDIRILMASI VAR

Akçay'da, 2 Temmuz 2005 tarihinde, Deniz Hudut Kapısı açıldı. Resmi açılışında Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan çoğunluğunun protokolün oluşturduğu 127 kişinin girişinden sonra Deniz Hudut Kapısı işlerliğini yitirdi. Ancak, hudut kapısını aktif hale getirmek için 6 yıldır sürdürülen çabalar sonunda sonuç verdi. Bugün günübirlik turla Midilli'den 140 turist Akçay'a geldi. Yunanlı turistler, Akçay Deniz Hudut Kapısı'nda CHP'li Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu ve Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş tarafından çiçeklerle karşılandı. Türk ve Yunanlı turizmciler, sıranın günübirlik turlarda vizenin kaldırılmasına geldiğini belirtti.

BEDEN ÖLÇÜLERİ AKÇAY'DA KAYITLI

Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş, Edremit, Ayvalık ve Burhaniye Ticaret Odaları'nın Midilli Ticaret Odası ile 10 iş sektöründe ticari anlaşma yaptığını vurguladı.

Ertaş, Midilli, konum itibarıyla Yunanistan anakarasına uzak olduğu için Türkiye'den alışveriş yapıyor. Hatta bu öyle bir konuma geldi ki, Midilli'de oturan müşterilerinin beden ölçüleri bile Türk esnafında kayıtlı. Terzi ve ayakkabıcı Midillili müşterilerine feribotla hizmet verir hale geldi. Midillili komşularımız, bölgemizden en çok mobilya ve inşaat malzemesi alıyor dedi.

Türk ve Yunan turizmcilerin hazırladığı ortak paketlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi için günübirlik gidiş-gelişlere de vize muafiyeti getirilmesi şart olduğunu savunan Ertaş, Kısa süre içinde günübirlik geçişlerde de bu muafiyetin olacağına inanıyoruz diye konuştu.

BELEDİYE DESTEK VERMEYE HAZIR

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu ise, günübirlik turlarda vize muafiyeti istediklerini söyledi. İnceoğlu, Bu, her iki ülkenin de yararına. Midilli Valisi'yle yaptığımız bir görüşmede, bunu çift taraflı olarak kayıt altına alıp, Yunan bakanlarına yazılı olarak bildirdik. Çünkü yapılan bir araştırmada Balkan ve Akdeniz ülkeleri arasında yurtdışına seyahate çıkanlar arasında en çok para harcayanlar, Türkler. Yunanistan bunu keşfetti. Vizenin kalkması şart. AB ülkelerinin vize harcı ve sigorta ücretleri çok. Bu nedenle AB ülkelerine gidemeyen vatandaşlarımız Yunan adalarını tercih ediyor. Ticaretimiz de artacak dedi.

Akçay Deniz Hudut Kapısı'nın 6 yıl önce açıldığını ancak işlerlik kazandırılamadığını kaydeden İnceoğlu, Bu süre içinde ilişkilerimiz gelişti. Karşılıklı alışverişlerimiz hızlandı, turizmcilerimiz de kendilerini hazırladı. Bu durumda bize de turizmcilerimize destek vermek düşüyor.Bu kez bu kapıya işlerlik kazandırmaya kararlıyız. Belediye olarak bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız diye konuştu.

TURİZMCİ UMUTLU

Midilli'deki Miteline Tours'un sahibi ve tur rehberi Aris Lazaris, Şimdi dostluğun çok daha pekişmesi ve karşılıklı turist akışının daha da fazlalaşması için günübirlik tura gidenler için de vizenin kaldırılmasını isteyeceğiz. Bunu da başarırsak iki ülke arasında ticaret ve turizm açısından çok daha önemli gelişmeler olacak dedi.

Akçay'daki Demre Tur Sahibi Adem Kuşçuoğlu ise, Sahil Hudut Kapısı'nın tekrar hizmet vermeye başlamasının, yöre turizmi açısından önemine dikkati çekip, şunları söyledi

Akçay- Midilli arasında şimdilik hafta sonları hizmet veriyor ama biz her gün sefer düzenlemek için hazırlık yaptık. Bunun yanı sıra günlük, üç günlük, haftalık turlarımızda olacak. Ama bunun için öncelikle vizenin kaldırılması şart.

Editör: Haber Merkezi