CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Ayvalık’a bağlı Karaayıt mahallesinde faaliyette bulunan Bilfer Madenciliğin, köylülerin merasını ellerinden alma kararına tepki gösterdi. CHP’li Aytekin, “21 gün önce merayı köylüye veren Balıkesir Mera Komisyonu, tam kapanma şartlarında tekrar toplanıp şirketin itirazını haklı buluyor. 21 gün önce kararı verenlerle 21 gün sonraki kararı verenler aynı insanlar. Bu kararı değiştirten güç nedir” diye sordu.

Aytekin’in açıklaması şöyle:

"Ayvalık ilçemizdeki Karaayıt Kısal Mahallemizde bir demir madeni var. Bundan birkaç ay önce bu şirketin pasaları yüzünden göçük yaşandı. Şirketin doğa hakları konusunda sicili maalesef bozuk. Madenlerin yerleşim yerinden belirli bir mesafe uzaklıkta kurulması şartken bu maden, köyün hemen yanında kuruldu. Artık atıkları o kadar çoğaldı ki, köylülerin merasını da gasp ediyorlar. 9 Nisan’da İl Mera Komisyonu toplandı bir karar aldı. Karara göre, köylülerin merası köylülere kalacaktı. Dolayısıyla şirket bu alana atıklarını koyamayacaktı. Ama şirket 26 Nisan’da Tarım müdürlüğüne itiraz yaptı ve 29 Nisan’da toplanan komisyon 21 gün önce aldıkları kararı değiştirdi. 21 günde ne değişti? İki kararı da aynı insanlar aldı. Daha açıkça soralım, Mera Komisyonu üyelerine baskı mı yapıldı? Tehdit mi edildi? Eğer böyleyse söylesinler hep birlikte mücadele edelim.

AKP’nin paraya ihtiyacı olduğunu herkes biliyor. Bunun için de her şeyi peşkeş çekmekten geri durmadıklarını da herkes biliyor. Balıkesir coğrafyasını parsel parsel maden şirketlerine, doğa katillerine satmayı kendine görev sayanlar bilmeli ki bu topraklar sahipsiz değildir. Bu kararın açıklamasını yapmak zorundalar. Bizler de bu işin peşini bırakmayacağız."

Editör: Haber Merkezi