"İDA Madra jeoparkı" başlığı altındaki mektubunda  Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş,  "Jeoparklar, Türkiye’nin doğal mirasının korunması ve uluslararası tanınırlığı için yeni bir fırsat." ifadesini kullandı. 

Haftanın ilk gününü "okur mektupları"na ayıran Fatih Altaylı, bugünkü köşesinde  İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş'ün mektubuna da yer verdi.

İşte o mektuptaki ifadeler:


Fatih bey merhaba.

Ben Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İda Madra Jeoparkı Koordinatörü Dr. Erdal Gümüş.

Marmara Adası ile ilgili köşe yazınızı okudum ve bu konuya dikkat çekmenize çok sevindim. Marmara Adası bir denize ve kayaca isim kaynağı olmuş dünyanın en önemli adalarından birisi. Marmara Adası, şu an UNESCO tescil sürecinde olan İda Madra Jeoparkı’nın 11 tematik odağından bir tanesi. Buradaki doğal ve endüstriyel mirası korumak ve topluma kazandırmak üzere sahaya bir Mermer Madenciliği Endüstriyel Mirası temalı bir müze planlamaktayız. Yine proje kapsamında antik taş ocaklarını turizme kazandıracağız.

Marmara Adası gibi jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri bakımından üstün nitelikli sahalar UNESCO Jeoparkı olarak tescilleniyor. Yerkürenin tarihine ışık tutan miras öğelerini (Earth heritage) korumak üzere Avrupa Jeoparklar Ağı 2000 yılında kurulmuş ve 2015 yılında UNESCO programı (IGGP-International Geoscience and Geopark Program) haline gelmiştir. Bugün küresel ölçekte 44 ülkede 161 tescilli UNESCO Jeoparkı bulunur.

İda Madra Jeoparkı Balıkesir ilinin tamamı ile Çanakkale’nin Ayvacık ve Ezine ilçeleri ve İzmir’in Bergama ilçesi olmak üzere toplam 23 ilçeyi kapsar. İda Madra Jeoparkı Kozak ve Kestanbol granitleri ile Sındırgı Hisaralan traverten bacaları ve Marmara Adası antik taş ocakları gibi zengin bir jeolojik mirasa ev sahipliği yapmaktadır. İşte bu Jeolojik mirası korumak, eğitim ve turizm maksatlı kullanmak üzere 2019 yılında Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Üniversitesi arasında imzalanan “Jeopark İşbirliği Protokolü” ile İda Madra Jeoparkı resmen kuruldu ve Kasım 2020 tarihinde de UNESCO başvurusu yapıldı.

Naçizane 15 yıldır bilfiil Jeoparklar ve Jeolojik miras üzerine çalışan bir akademisyenim. Yunanistan’da Jeoparklar konusunda doktoramı bitirdikten sonra Türkiye’ye döndüm ve 2013 yılında Manisa Kula’da Türkiye’nin ilk UNESCO Jeoparkını kurup 2017 yılına dek yönettim. 2018 yılında “İda Madra Jeoparkı"nı kurmak üzere Balıkesir Üniversitesine geçtim.

Fatih bey Jeoparklar, Türkiye’nin doğal mirasının korunması ve uluslararası tanınırlığı için yeni bir fırsat.

Saygılarımla.

Editör: Haber Merkezi