Dün IMF Başkana Kristalina Georgieva uyardı.
IMF Başkanı yaşadığımız şartların geçmişde büyük bir buhran ve felaketle sonuçlanan1920 li yıllarınkine benzediğini belirtti.

Bunun nedeni olarak siyasal sistemin istikrarsızlığı ve gelir dağılımında oluşmuş büyük dengesizliğini gösterdi.

IMF başkanına göre olumsuz şartlar 10 yıl kendisini gösterecek.

1929 krizinde servet sahipleri servetlerini kaybetti 10 milyonlarca insan işsiz kaldı Amerika bu krizi yaşarken en güçlü dönemindeydi. Dolayısıyla krizin güçle değil ekonomik dengeyle ilişkisi açıktı.

Bu seferki Dünya krizi 1929 da yaşanandan daha büyük beklendiği gibi, Dünya ekonomisine entegre olmayan uçta kalan ülkeler hariç tüm Dünya'da yaşanacağı öne sürülüyor.

IMF bugün uyarıyor çünkü yaşanacak küresel krizden sonra Dolar yerine kendi parası SDR yi öne sürecek. Bunun alt yapısı için çalışıldığı basında çıkan çeşitli haberlerde geçiyor.

SDR'nin olumsuz yanı genel olarak merkezi olması,  tedavüldeki paranın istenildiğinde miktarının artırılacak nitelikte yine eskisi gibi olması yani miktarının sınırlı olmaması. SDR'nin başlıca ülkelerin paralarından oluşacak bir sepeten oluşup sanal para olarak işlem görmesi hesaplanmış.

Muhtemelen eksi faiz sistemi uygulanacak.

Benim de içinde olduğum kimi yorumculara göre yaşanacak krizde sadece dolar sistemi değil tüm güçlü sistemler yara alacak ve yeni sistem öngörülmemiş bir ortamda ortaya çıkacak.

Yine kriz klasik önder ekonomilerde 10 yıl sürse dahi bugüne kadar gelişimini baskı içinde sürdürmüş Türkiye gibi potansiyeli yüksek ekonomilerde canlanma daha kısa zaman birimi içinde olacak.

Parasal sistem sancılı yıkılışı büyük kitleler açısından ağır şartlarda gerçekleşecek olsa dahi  yeni gelecek sistemin hem ekonominin daha düzgün işleyip yeni ekonomik ihtiyaçlara cevap verebilmesi hemde toplumsal baskılar ve kalkışmaların etkisiyle eskisinden daha adaletli olması beklenebilir.