Özışıkoğlu, kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının 78'nci yıldönümünde harekete geçen Baro Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri kadınların eşit temsil ve katımlının yaşama geçirilmemesinde  demokrasi sorununun yattığını söyledi.
Komisyon üyeleri Duygu Ergül, Diğdar Daşkın ve Aslı Çallıoğlu’nun da katıldığı basın açıklamasında konuşan Baro Sözcüsü Esra Özışıklıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 5 Aralık 1934’te dünyaya öncülük edecek bir karara imza attığını belirterek, kadınların Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde seçme ve seçilme haklarının en büyüğünü elde ettiğini dile getirdi.
Atatürk'ün “Medeni ülkelerin bir çoğunda kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadının elindedir ve Türk kadını onu yetki ve liyakatle  kullanacaktır" sözünü hatırlatan Özışıklıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:
“TBMM’de 23’ncü dönem kadın milletvekili oranı yüzde 9 iken 24’ncü dönemde  yüzde 14’e çıkmış, böylece 50 olan kadın milletvekili sayısı 78’e yükselmiştir. Artış umut verici olsa da oranın düşüklüğü ulusal ayıbımız olarak karşımıza durmaktadır. Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak daha önce  kadın adayların karar mekanizmalarında temsil yeteneğinin sağlanması açısından yüzde 50 kota uygulamasını önermiştik. Türk kadınının  kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini geriye götürecek tüm fikir, uygulama ve düzenlemenin karşısında olmaya devam edeceğimizi yinelemek isteriz. Kadının eşit temsil ve katılımının yaşama geçirilememesinin her şeyden evvel bir demokrasi sorunu olduğunu vurguluyoruz. Giderek artan kuvvetimizle bu sorunun çözümü için mücadele edeceğimizi bildiriyoruz."
Editör: Haber Merkezi