Vali Ersin Yazıcı, 2019 Yaya Öncelikli Trafik Yılı kapsamında İçişleri Bakanlığımızın ülke genelinde başlattığı "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" kampanyasını Balıkesir'de başlattı.

İçişleri BakanızSüleyman Soylu'nun talimatlarıyla, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen etkinlik, 80 il ile birlikte Balıkesir'de de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Etkinlik, Altıeylül Yarış Ortaokulu kavşağında Vali Ersin Yazıcı, Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Murat Kınay ve vatandaşların katılımıyla uygulamalı olarak yapıldı.

Yılda 7 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine, 300 bin vatandaşın yaralanmasına neden olan trafik sorununa çözüm bulabilmek için yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra farkındalığı artırıcı kampanyalar düzenleyen İçişleri Bakanlığı, 2019'u 'yaya öncelikli trafik yılı' ilan etti.

EMNİYET VE JANDARMA BİLİNÇLENDİRME FAALİYETLERİ YÜRÜTECEK

Etkinliğin başlangıcında bir konuşma yapan Vali Yazıcı, "Yapılan bu düzenleme ile 2019 yılı 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganı ile yaya öncelikli trafik yılı olarak ilan edildi. Bu çerçeve içerisinde Emniyet ve Jandarma teşkilatımız çeşitli bilinçlendirme faaliyetleri yürütecek. Trafik güvenliği bütün toplumu ilgilendiren en önemli konulardan biridir. Herkes trafik kurallarına uyma alışkanlığını kendi güvenliği için istemeli ve buna inanmalıdır. Trafik kurallarına uymak her insanın hem kendisine, hem de bütün topluma karşı sorumluluğudur."dedi.

SÜRÜCÜLERE BROŞÜR VERİLEREK BİLGİLENDİRİLMELERDE BULUNULDU

Vali Ersin Yazıcı daha sonra beraberinde İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Murat Kınay ile birlikte 'Yaya Öncelikli Trafik' için hazırlanan el broşürlerini sürücülere vererek, uygulamayla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile "Yaya Öncelikli Trafik" anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken "yavaşlamak", buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığınca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edildi.

Editör: Haber Merkezi