Sakarya Savaşı'nda şehit olan tarihi Kayseri Lisesi öğrencilerinin hikayesinin anlatıldığı 'Taş Mektep' filmi, Balıkesir'de büyük ilgi gördü. Filmde anlatılan taş mektebin bir benzeri de Balıkesir'de bulunuyor. 
Tarihi Balıkesir Lisesi'nde eğitim gören ve gönüllü olarak cepheye giden 100 öğrenciden 87'si Çanakkale'de şehit düştü. Cepheye gönüllü olarak giden 87 öğrenci şehit olunca Balıkesir Lisesi 1916-1917 yılında hiç mezun vermez. 

Henüz hayatlarının baharındayken vatan topraklarının müdafaası için cepheye giden çocuk yaştaki öğrencilerin hayatlarının anlatıldığı 'Taş Mektep' filmi vizyona girdi. Filmde 1920-1921 öğretim yılında Kurtuluş Savaşı'na katılmak için Kayseri Lisesi'nin son sınıfından ayrılıp cepheye giderek şehit olan 63 gencin hikayesini anlatıyor.

Sinema filmine konu olan hikayenin bir benzeri de Balıkesir Lisesi'nde yaşanmış. Türk tarihinin destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale Savaşı'nda Balıkesir Lisesi'nden henüz 15'inde bile olmayan gencecik öğrenciler şehit düşmüş. Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Soykan, 1914-1917 yılları arasında Balıkesir Lisesi de okuyan ve mezunlardan gönüllü olarak cepheye giden 100 öğrenciden 87'sinin şehit düştüğünü söyledi. 

"ÇOK AZI GAZİ OLARAK DÖNDÜ"
Çanakkale'de şehit olmaya gönüllü olarak giden 100 izci öğrenciden 87 şehit olunca Balıkesir Lisesi'nin o yıl hiç mezun vermediğini ifade eden Soykan, henüz 15'inde bile olmayan gencecik askerlerin savaşa katılarak şehit düştüğünü kaydetti. 
Soykan, 1884 yılında kurulan Balıkesir Lisesi'nin Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren okullardan birisi olduğuna dikkat çekti. 1914-1916 yılında eğitim öğretim yılında 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda okuyan 100 öğrenciden tamamının gönüllü olarak cepheye gittiğini aktaran Soykan, "Bunlardan çok azı Çanakkale Savaşı'ndan gazi olarak dönmüş. Yine 1917-1918 eğitim öğretim döneminde Balıkesir Lisesi çok az sayıda mezun verebilmiştir. Ayıraca bazı kaynaklardan askere giden öğrencilere para yardımı yapıldığı da yer alıyor" dedi.
Balıkesir Lisesi'nde okuyan öğrencilerin Çanakkale mahşerinde bir hilal uğruna kendilerini feda ettiğini anlatan Abdullah Soykan, "Çanakkale Savaşı'ndan önce 1914-1915 yılı öğrencilerinden 14, 1915-1916 mezunlarından 7, 1915-1916 mezunlarından 7, 1916-1917 öğretim yılı eğitim yılında 11'nci sınıf öğrencilerinden 23, 10'ncu sınıf öğrencilerinden 15, 9'ncu sınıf öğrencilerinden 15, 8'nci sınıf öğrencilerinden 13 öğrenci Çanakkale'ye gönüllü olarak gitti ama bir daha dönemedi. Hepsi şehit oldu. Savaşa gönüllü olarak giden oyun çağındaki çocuklarımız, okullarını ve ideallerini bir kenara bırakarak vatan müdafaasına koşmuşlardır. Çocuklarımız, o tatlı canlarını bu mübarek topraklara siper etmişlerdir. İşte Balıkesir Lisesi böyle bir okuldur" diye konuştu. 

SAVAŞTA EN ÇOK ŞEHİT VEREN OKUL
Balıkesir Lisesi'nin 1. Dünya Savaşında tümüyle bir okulu savaşa gönderdiğini söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Soykan, savaşta en çok şehit veren okul olmanın Balıkesir için övünç kaynağı olduğunu dile getirdi. 
Kuvayı Milliye'nin beşiği olan Balıkesir'in gencecik insanlarını vatana hizmet için uğurlarken bu vatan hizmetine giden insanların daha lise öğrencisi olduğu belirterek, şöyle devam etti: "Savaşa uğurlanırken aynı günümüzdeki gibi asker düğünüyle davullu zurnalı uğurlanmışlardı. Çoğunun bıyıkları bile terlememişti. Onlar bu vatan uğruna hiç düşünmeden canlarını feda ettiler."
Şu anda Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılan bina şehrin hakim bir noktasında bulunuyor. Bu nedenle Balıkesir Lisesi öğrenciler arasında 'Kartal Yuvası' olarak adlandırılmış. Tarihi bina 1913 yılına kadar İdadi olarak kullanılmış. Geçmişte ortaokul, Fen Edebiyat Fakültesi olarak da kullanılan bina 2005 yılından beri Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de 22 Ocak 1923 yılında tarihi Balıkesir Lisesi'ni ziyaret etmiş. 

ONLAR KOCA LİSEDEN MEZUN OLDU
Çanakkale Savaşı'na verilen şehitlerin yanında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Eski Sanayi Bakanı Muammer Erten, sanatçı Çolpan İlhan, sanatçı Tanju Okan, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, sanayici Sırrı Yırcalı ve bir çok milletvekilinin Balıkesir Lisesi'nden mezun olmuş. 

Editör: Haber Merkezi