Balıkesir Dershaneler Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı tarafından dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırlandığı iddia edilen yasa taslağına tepki gösterdi. Birlik adına açıklama yapan Zafer Dershanesi Müdürü Alaattin Yalçın, eğitimdeki sorunların kaynağının dershaneler olmadığını belirterek, "Demokrasilerde emirle özel bir şirket açılamaz ve özel bir emirle de bu kurumlar kapatılamaz. Eğer çocuklarının sınavlara hazırlanmasını isteyen dar gelirli aileler ve öğrenciler dershanelerin kapatılmasını istiyorlarsa kapatın, değilse dershaneme dokunmayın." dedi.


İl merkezinde hizmet veren 9 ayrı dershanenin bir araya gelmesiyle kurulan Balıkesir Dershaneler Birliği, dershanelerin kapatılmasına yönelik yapılan yasa taslağının sakıncalarına dikkat çekti. Basın toplantısına Birliğe üye 8 dershanenin temsilcisi katıldı. 
Balıkesir Dershaneler Birliği adına konuşan Yalçın, dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırlıkların uzun süreden beri yapıldığını hatırlattı. Birlik olarak konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini geçen yıl da kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Yalçın, "Şunu önce tespit etmek gerekiyor. Dershaneler sınavlara hazırlanma ve öğrencilerin daha çok öğrenme ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Ben de uzun yıllar okul müdürlüğü yaptım. İlk yıllarda dershanelere inanmayan birisiydim. Ancak bu işin için girdikten sonra dershanelerin çok önemli bir görevi yerine getirdiğini gördüm." dedi.


Öğrencilerin sınavlara hazırlanmasında dershanelerin çok önemli bir işlevi olduğuna dikkat çeken Alaattin Yalçın, "Balıkesir'de son üç yılda üniversite sınavlarında alınan sonuçlarda bunun etkilerini çok net olarak görmekteyiz. Şunu kesin olarak söyleyebiliriz, eğitimimizde ki sorunların kaynağı dershanelerimiz değildir. Kamuoyunda iki gündür takip ediyoruz, Meclis Başkanımız Cemil Çiçek, eski milli eğitim bakanlarının tamamı, bir siyasi parti hariç diğer partilerin tamamı dershanelerin kapanmasının yanlış olacağını söylüyor." diye konuştu.

"ÇOK CİDDİ MALİ SORUNLAR DA DOĞAR"
Dershanelerin ortadan kalkmasıyla çok büyük bir öğrenme boşluğunun olacağına işaret eden Alaattin Yalçın, şöyle devam etti: "Demokrasilerde emirle özel bir şirket açılamaz ve özel bir emirle de bu kurumlar kapatılamaz. Kapatılsa dahil bunun çok önemli mali sonuçları olabilir. Şu anda sadece taslak. Ancak önümüze kesin bir çalışma konulursa, dershanelerimiz de uğrayabilecekleri mali zararların karşılanabilmesi için hukuki girişimlerde bulunacaklardır. Dershaneler çok önemli yatırımlar yapıyor. Bina kirası, öğretmen çalıştırılması, öğrencilere verdikleri çok sayıda yayının sözleşmesini yapmışlardır. Kapatılması halinde dershane sahipleri çok büyük zarara uğratacaktır. Ayrıca devletimizin şuanda dershanelerden elde ettiği gelir azımsanmayacak orandadır."

Dershanelerin sadece Balıkesir merkezde gelir durumu iyi olmayan 500 öğrenciyi ücretsiz olarak okuttuğunu ifade eden Alaattin Yalçın, ili genelinde ise sayının bin olduğunu vurguladı. Bunun ekonomik karşılığının ise 2 milyon lira olduğunu bildirdi. 500 öğrencisi olan bir dershanenin 25 öğrenciyi ücretsiz olarak okuttuğu bilgisini verdi. 

"AİLE VE ÖĞRENCİLER İSTERSE KAPATIN"

"Eğer çocuklarının sınavlara hazırlanmasını isteyen dar gelirli aileler ve öğrencilerin dershanelerin kapatılmasını istiyorlarsa dershaneleri kapatın." diyen Yalçın, "Sınavlarda çocuklarımız daha başarılı olacaklarsa, görev yapan öğretmenler ve diğer personele bakanlığımız iş verebilecekse, atanamayanlar öğretmenlere iş bulunacaksa, dershanede çalışanların aileleri mağdur edilmeyecekse, okullarda ki eğitim öğretim standartları yükseltilebilecekse dershaneleri kapatın. Eğer bunları yapamayacaksanız dershanelerimize dokunmayın." dedi. 
 


Toplantıya Açı Dershanesi Ali Sarıkaya, Erol Ayran, Birey Dershanesi Selçuk Akgül, Çözüm Dergisi Dershanesi Bahattin Uçar, Zeki Ayyıldız, Fen Bilimleri Dershanesi Barış Yılmaz, Final Dergisi Dershanesi Engin Uygun, Ömer Kamil Özdemir, Körfez Dershanesi Faik Eğilmez, Bilal Çimen, Pi Analitik Dershanesi Ömer Güney, Oğuz Seyhanlı, Onur Demirağrı ve Zafer Dershanesi'ni temsilen Alaattin Yalçın katıldı. 


Editör: Haber Merkezi