Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletin menfaati için hayata geçirdiği tüm projelerde üzerine düşeni vaktinde ve eksiksiz bir şekilde yapmayı sürdürüyor. BYEGM'nin bu kapsamda kurduğu Ankara'nın ilk kıraathanesi, akademisyenlerin ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı törenle hizmete açıldı.

BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca, yaptığı açılış konuşmasında dikkatleri önce "kıraathane" kelimesinin sözlük anlamına ve Türk tarihindeki önemine çekti. Kıraathaneden bahsedilen ilk metnin 1861'de kurulan Mecmua-i Fünûn dergisinde yer aldığını ve bu derginin de BYEGM Kıraathanesi'nde bulunduğunu söyleyen Akarca, "Bu topraklarda ilk kıraathane 1864 yılında açılmış. Ulusal ve uluslararası gazeteler ile pek çok kitap, okumak ve bilgi sahibi olmak isteyen halka o kıraathanede sunulmuş." dedi.

Genel Müdür Akarca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen projeler neticesinde Türkiye'nin 4 kat büyüdüğünün altını çizdi ve "Cumhurbaşkanımızın sözünü ettiği bütün projelere, kendi konumuz dahilinde olmak kaydıyla, tüm gayretimizle iştirak etmeye çalıştık. Toplumumuzun kültür sanat alanında daha da gelişmesi amacıyla başlatılan Millet Kıraathaneleri projesine de Ankara'nın ilk kıraathanesini açarak destek oluyoruz." ifadelerini kullandı.

BYEGM Kıraathanesi'nde bulunan 7 bini aşkın eserin 400'ünden fazlasının da nadir eser statüsünde olduğunu vurgulayan Genel Müdür Akarca basın mensuplarına, tarihe ışık tutacak bu kaynaklar hakkında kısa bilgiler de verdi.

Akarca ziyaretçilerin, ilk basın kartlarının kaydedildiği Künye Albümü'nden devlet hafızasının titizlikle kayda alındığı Salnamelere, ilk magazin dergisi kabul edilen Şehbal'den Osmanlı Devleti'nin en zor döneminde halkın moralini yüksek tutmayı temel amaç edinmiş Harp Mecmuası'na, ilk "drone" teknolojisinin temellerinin bir güvercinin boynuna fotoğraf makinesi bağlanarak atıldığını haberleştiren Servet-i Fünûn dergilerinden Ermeni olaylarına ilişkin istihbarat belgelerine kadar pek çok kıymetli yayını BYEGM Kıraathanesi'nde okuma şansına erişebileceğini söyledi.

BYEGM'nin prestij eserleri arasında yer alan ve halen aylık olarak yayınlanmaya devam eden "Ayın Tarihi" dergisinin de ilk basıldığı 1923 yılından itibaren tüm sayılarının BYEGM'nin eşsiz arşivinden kıraathane raflarına taşındığını anlatan Genel Müdür Akarca "Bütün bu yayınları okuyabileceğiniz kıraathanemiz, başta basın mensupları, akademisyenler ve araştırmacılar olmak üzere, tüm halkımıza açık olacak. Ayrıca ulusal ve uluslararası gazete ve dergiler de okuyuculara sunulacak." dedi.

Genel Müdür Akarca, Türkiye'nin hem terörle hem de yurt dışındaki algı operasyonları ile mücadele ettiğini belirterek "FETÖ, PKK, PYD, DEAŞ gibi terör örgütlerine birçok Batı ülkesi destek veriyor. BYEGM olarak onların yaptığı algı operasyonlarına karşı daima mücadele içinde olduk ve çok ciddi mesafe kaydettik. Bu algı operasyonlarına karşı koymada gerçek bilgi büyük önem taşıyor. Milletimiz tarihimizi ne kadar iyi bilirse, buna o kadar kararlı bir şekilde karşı koyabilir. Bu anlamda, kıraathanemizin çok büyük yararı olacağına inanıyoruz. Bütün milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Açılış töreni, BYEGM Genel Müdürü Akarca'nın konuşmasının ardından, sergilenen tarihi kitapların basın mensuplarına detaylı anlatımı ve çay, kek, kahve ikramı ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi