CHP Milletvekili Ensar Aytekin’in Satıştay raporlarına dikkat çekerek Balıkesir Üniversitesi’nin Döner Sermaye eliyle batırıldığı şeklindeki iddiasına, Balıkesir Üniversitesi Rektörü İlter Kuş’tan yanıt geldi. Rektör Kuş; "Sayıştay raporunda bize özel uyarı yok" açıklaması yaptı


AYTEKİN NE DEMİŞTİ?

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin Balıkesir Üniversitesine dair Sayıştay Raporunda yer alan verilerin Döner Sermaye İşletmesinin üniversite kaynaklarını nasıl tükettiğini ortaya çıkardığını ileri sürdü. Rapora göre 6 yıl üst üste zarar edildiği, toplam borcun 64 milyon TL olduğu, aylık ödemelerin 390 bin TL, yıllık ödenecek meblağın ise 4 milyon 687 bin TL olduğu ortaya çıktığını ifade eden CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin “döner sermaye ile Balıkesir Üniversitesi ticarethaneye çevrilmiş, bunun sonucunda ise devasa zarar ortaya çıkmış. Umarım Rektör Kuş’un konuya ilişkin vereceği bir cevabı vardır” açıklamasını yapmıştı.

REKTÖR, VEKİLİ YALANLADI


CHP'li vekilin gündeme taşıdığı konulara açıklık getiren BAUN Rektörü İlter Kuş, “Bahse konu haber ve iddiaların aksine, raporda kurumumuzun diğer üniversite hastaneleri gibi benzer sıkıntılarına atıfta bulunulmaktadır. Alınan her türlü tıbbi malzemeler; ilgili yasalara ve Kamu İhale Kurumunca belirlenmiş usullere uygun olarak, o günkü piyasa şartları araştırılarak kamu zararı yaratılmadan temin edilmiştir. Öte yandan kurumun zarara uğratılmaması için azami dikkat ve özen her alanda gösterilmektedir. Ayrıca bütün satın alma süreci şeffaf ve kamuya açık şekilde yapılmakta olup, zaten bu durumun aksi Sayıştay raporunda da yer almamaktadır” dedi.

BAÜN Rektörü İlter Kuş’un Aaçıklaması şöyle:

“21/10/2020 tarihinde birtakım sosyal medya hesaplarında ve bazı yerel basın unsurlarında, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin bahse konu edildiği paylaşım ve haberler hakkında aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

İlgili paylaşım ve haberlerde, 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporuna atfen yapılan açıklamada maliyetin üzerinde ürün ve mal alımının olduğu ve kamu zararı bulunduğu iddia edilmişse de; anılan raporun içeriğinde böyle bir ifade ve kurumumuza yapılmış bir uyarı bulunmamaktadır. Anılan Sayıştay Raporunda Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) birim fiyatlarının maliyetleri karşılamaktan uzak olduğu, muafiyet kalemlerinin adet ve büyüklük olarak artmış olduğu, Sağlık Bakanlığı ile Üniversite Hastanelerinin birlikte yönetimi (afiliasyon) dışında kalan üniversite hastanelerine artan oranda ek mali yük getirdiği, konunun yalnızca ticari işletmenin yönetimi değil bir sağlık ve eğitim hizmeti sorunu olduğu belirtilmiştir.

Bahse konu haber ve iddiaların aksine, raporda kurumumuzun diğer üniversite hastaneleri gibi benzer sıkıntılarına atıfta bulunulmaktadır. Alınan her türlü tıbbi malzemeler; ilgili yasalara ve Kamu İhale Kurumunca belirlenmiş usullere uygun olarak, o günkü piyasa şartları araştırılarak kamu zararı yaratılmadan temin edilmiştir. Öte yandan kurumun zarara uğratılmaması için azami dikkat ve özen her alanda gösterilmektedir. Ayrıca bütün satın alma süreci şeffaf ve kamuya açık şekilde yapılmakta olup, zaten bu durumun aksi Sayıştay raporunda da yer almamaktadır. Afiliye olmamış Üniversite Hastaneleri içinde miktar ve oransal olarak en düşük borçlu üniversiteler arasında Balıkesir Üniversitesinin de olduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından belirtilmiştir.

2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunda belirtildiği üzere, Üniversite Hastanelerinin mali raporlarının benzer olduğu, bu durumun sadece Balıkesir Üniversitesine ait özel bir durum olmadığı da ifade edilmiştir. Aynı raporda SGK, hastanelere ödemelerinde SUT birim fiyatlarını uygulamakta olduğu, SUT birim fiyatlarında ayarlamalara gidilmesine rağmen piyasa fiyatlarıyla aradaki farkın arttığı yönünde tespitte bulunarak, SGK’nın SUT baz fiyatlarının piyasa fiyatları ile uyuşmadığı belirtilmiştir. Bu konuda SGK, 2020 Mart ayında SUT fiyatlarında bir miktar güncelleme yapmıştır.

Halen uygulanmakta olan ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerini, nakit yönetimi ve borç yönetimi konularında sıkıntıya sokan sistemdeki yapısal sorunların çözümü amacı ile tüm paydaşların katılımı ile çaba gösterilmesi gerektiği Sayıştay Raporunda da belirtilmiştir.

Sayıştay Raporunda, benzer kurumlar için genel bir durum aksettirilmiştir. Buradan anlaşıldığı üzere borçlanma durumu tüm Üniversite Hastaneleri için geçerli bir durum olduğundan Hazine ve Maliye Bakanlığı, ilk kez 2018 yılında başlattığı feragat uygulamasını tüm Üniversite Hastanelerinin borçlarının ödenmesi amacı ile 2020 yılında da bu ay içerisinde ikinci kez uygulamaya koymuştur. Bu anlamda mevcut borçların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenmesi planlanmaktadır. Üniversite hastanelerinin sağlık hizmetlerine ve eğitim faaliyetlerine destek veren Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat ALBAYRAK’a teşekkür ederiz.

Bu vesileyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, yapmış olduğu özellikli işlemler ile 3. basamak sağlık hizmetleri sunmaya devam etmekte olup, hastalarımızın şehir dışına sevklerini azaltarak üzerine düşen tüm görevlerini layıkıyla ve kesintisiz yerine getirmektedir.”

Editör: Haber Merkezi