Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) rektörlük seçimlerine sayılı saatler kala 8 aday son kozlarını oynamaya başladı.

21 Ekim Perşembe günü yapılacak oylama öncesi adaylar arasında en şanslı isim ise Prof. Dr. Mahir Alkan. Kuruluşundan buyana BAÜ'de görev yapan ve ılımlı kişiliğiyle bilinen Alkan, BAÜ ile Balıkesir'in bütünleşmesini sağlayacak isim olarak da görülüyor.
Seçimlerden yüksek oyla ayrılması beklenen Alkan'ın YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığı köşküne sunulacak isimler arasında da ilk sırada yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

İŞTE ALKAN'IN HEDEFLERİ ve PROJELERİ..

Rektör adaylarından Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahir Alkan, Balıkesir Üniversitesi’ni demokratik bir üniversite haline getirmek için göreve talip olduğunu söyledi.

Hedeflerini başlıklar halinde anlatan Alkan , kuruluşundan itibaren BAÜ'de görev yaptığını hatırlatarak şunları kaydetti:

Rektörlük için akademik kariyerimin yeterli olmasının yanı sıra üniversiteyi temsil gücüne de sahibim. Balıkesir Üniversitesi’ni çağdaş bilim yuvalarından biri haline getirebileceğime olan güven ve inancım nedeniyle, rektör adayı olmaya karar verdim. Üniversitemiz mensupları arasında hiçbir ayrım gözetmeden, daha kaliteli, daha üretken, daha huzurlu, daha ilkeli ve daha gelişmiş bir üniversite için en iyisini yapma kararlılığıyla yola çıktım.

Üniversite yönetiminin ve rektörlüğünün bir ekip işi, yönetiminin ise bir takım oyunu olduğuna inanıyorum. Rektör, takımını tecrübeli, dürüst, çalışkan, işbirliği ruhuna inanan, demokrat, yenilikçi, başkalarının görüşüne değer veren, katılımcı, güvenilir kişilerden oluşturmalı ve en önemlisi de ekibine güvenmelidir."

HAKSIZLIKLARA SON
Balıkesir Üniversitesi’nin ulusal ve uluslar arası alanda hak ettiği yerlere taşımak için çalışacağını dile getiren Prof. Dr. Mahir Alkan, hedeflerini de akademik haklar, bilimsel politikalar, sosyal gelişme- sorumluluk, yönetim ve denetim başlığıyla aktardı.
Alkan, rektörlüğü döneminde şeffaflığın öne çıkacağı bir yönetim anlayışının BAÜ'ne hakim olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akademik ve idari tüm personelimizin özlük hakları titizlikle korunup rektörün en temel görevlerinden biri olarak kabul edilecektir.

Yönetimimizin en hassas olduğu noktalardan biri hiç kimsenin haksızlığa uğramaması olacak.

Huzur her üniversitemiz mensubunun en doğal isteğidir.

Görüşünden dolayı kimsenin kınanmasına veya dışlanmasına izin verilmeyecektir.

Üniversitemiz mensupları arasında sevgi ve saygıyı arttırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilecektir.

Dedikodu ve ayrışmadan faydalanan kişi ve gruplara prim verilmeyecektir.

Üniversitemizin imkânları her kuruma adil şekilde dağıtılacaktır.

Kadro şekillendirilmelerinde liyakat ve eşitlik kriterlerine titizlikle uyulacak.

Üniversitemiz akademik kadrosu ve öğrencileri için kariyer planlama merkezi oluşturulacak.

Sınıf ve laboratuarlar çağdaş öğrenim yöntemlerinin gerektirdiği donanıma sahip hale getirilecek.

Kütüphanemizdeki kaynak sayısı arttırılıp bilgisayar ve internet olanakları maksimum seviyeye çıkartılacak.

Ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin Erasmus ve Farabi programlarından etkin şekilde yararlanmaları sağlanacaktır.

Öğrenci temsilcileriyle görüşmelere önem verilecek. Sosyal ve kültürel etkinlikle öğrencilerimizin motivasyonu arttırılacak. Bunun yanı sıra Üniversite- basın ilişkilerine daha fazla önem verilecek.”

AB İLE ENTEGRE ÇALIŞMA
Öğretim elemanlarının yurtiçi ve yurt dışındaki bilimsel toplantılarına verilen desteğin yetersiz olduğunu, seçilmesi durumunda desteği arttıracağını dile getiren BAÜ rektör adayı Prof. Dr. Mahir Alkan, bilimsel politikalarıyla da ilgili şöyle konuştu:
"Üniversitemiz yardımcı doçentlerinin yabancı dil sorunları gerçekçi projelerle çözülecek. Bilimsel çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek en önemli görevlerimizden biri olacaktır.

DPT ve TUBİTAK projelerinin hazırlanmasında yardımcı olmak üzere bir birim oluşturulacak, bu birim sürekli görev yapacak ve araştırmacıların proje hazırlama, sunma, rapor yazma gibi deneyim gerektiren her türlü sorunlarına çözüm bulunacak.

Üniversitemizin bütçesinden araştırma projelerine ayrılan ödenek artırılacak, ödeneğin sorunsuz kullanımı sağlanacaktır.

Bilimsel çalışmaları desteklemek, takip etmek, denetlemek, sorunları belirlemek ve çözmek, altyapı oluşturmak için rektör yardımcıları görevlendirilecek.

Erasmus projesi etkin ve yaygın şekilde kullanım için teşvik edilerek öğretim üyelerimizin Avrupa Birliği üyesi ülkelerine bilimsel ziyaretleri artırılacak.

Üniversitemiz bünyesinde ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantıların yapılabileceği çok fonksiyonlu bir kongre merkezi kazandırılacak.

Akademik kalite ve bilimsel liderlik prensiplerinin gerçekleştirilmesi temelinde Ensitütü, Fakülte ve Yüksekokul ve diğer üniversite birimlerinin akreditasyon işlemleri başlatılacak.


BAÜ HER ALANDA İYİ OLACAK

Balıkesir Üniversitesi’ni kentle bütünleştirme adına önemli projeleri bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Mahir Alkan, projelerini de şöyle sıraladı:

“Üniversite- kent bütünleşmesini sağlamak bağlamında üniversite- sivil toplum, üniversite- çevre bütünleşmesi ivedilikle planlanıp uygulamaya konulacaktır.

Kent yaşamında karşılanan sorunların ya da ihtiyaçların belirlenip çözümlenmesinde sivil yaşamın doğal ve vazgeçilmez aktörleri olan sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler planlanıp yürütülmesi için girişimler başlatmayı düşünüyoruz.

Yine üniversite- kent bütünleşmesi çerçevesinde, muhtemel işbirliği olanaklarını tartışmak, iş dünyasının aradığı mezun profilleri hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere iş yaşamının aktörleriyle öğretim elemanlarının bir araya gelme olanakları sağlanacaktır.

Ortaya konulacak özel platformlarla ve ikili ilişkiler sürecinde doğabilecek gerek araştırma gerekse uygulamaya dönük proje fikirlerinin üniversitemiz ve iş dünyası işbirliğiyle hayata geçirilmesi için her türlü yönetimsel destek verileme planlıyoruz. Bu tür girişimlerle tekno kent gibi üniversitemizi geleceğe taşıyan oluşumların altyapısı hazırlanacaktır.

Bu sene Necati Eğitim Fakültesinin kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle fakültenin tarihsel misyonuna yakışan sempozyum, seminer, panel ve kutlama gibi çeşitli etkinlikler planlıyoruz.

REKTÖR YARDIMCILARINA DEKANLIK YOK

Sağlık alanında üniversitemiz tıp fakültesi hastanesi, personel, teknoloji, ekipman yönünden güçlendirilecek ve eksik birimleri tamamlanarak tam donanımlı olarak hizmet veren güvenilir, saygın, ileri bir bölge hastanesi haline getireceğiz.

Fiziksel altyapı ve çevre politikalarımızda ise kampus yolları, yeşil alanları ve dinlenme mekanları yapılacak, Çağış kampusunda öğrencilerin daha fazla zaman geçirebileceği hale getireceğiz. Yönetim ve denetim olarak en önem verdikleri konu ise rektör yardımcılarının aynı zamanda dekanlık görevini yürütme geleneğine son vereceğiz.”

KİMLER ADAY?

Oylama 21 Ekim 2010 Perşembe günü saat 10.00-16.00 arasında yapılacak.

Adaylar şöyle:

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof.Dr. Şerif Saylan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Duymaz ve Prof.Dr. Mahir Alkan, Balıkesir Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Prof.Dr. İrfan Ay, Balıkesir İktisati İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kerim Özdemir, İktisadı İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bedriye Tunçsiper, Bandırma İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Edip Örücü ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Selim Erentürk.

Editör: Haber Merkezi