Balıkesir Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri, Zeynep Çay ve Reyyan Kabasakal, biyoloji öğretmeni Sumru Kırpat’ın danışmanlığında hazırladığı,  “Aromatik Bitkilerin Biyobozunur Plastik ve Dezenfeksiyon Sıvısı Yapımında Kullanılabilirliğinin İncelenmesi” projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) düzenlediği liseler arası proje yarışmasında  Bursa Bölge Finali’nde diğer projelerle mücadele etmeye hak kazandı.

Albay C. Tayyar Nuran Oğuz Anadolu Lisesi, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 50’inci Lise Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışmasına, psikoloji, Matematik, sosyoloji, kimya ve değerler eğitimi alanında 5 öğretmen danışmanlığında, 12 öğrencinin 7 projesi ile katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonunda, Albay Cafer Tayyar Nuran Oğuz Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencileri Zeynep Çay ve Reyyan Kabasakal,  “Aromatik Bitkilerin Biyobozunur Plastik ve Dezenfeksiyon Sıvısı Yapımında Kullanılabilirliğinin İncelenmesi”  projeleri ile Tübitak 50’inci Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge finaline davet edildi.

Başarılı öğrenciler bu  projede, plastik ambalajların geri dönüşümü imkansız atık maddeler oluşturması, insan sağlığı ve çevreye zararları nedeniyle çözüm üretmek için plastik ambalajlar yerine biyoplastiklerin kullanılmasının, sağlık açısından yararlı olabileceğinden yola çıkarak araştırma yaptı.

Günlük yaşamda çok sık kullanılan insan sağlığına zarar veren kimyasal içerikli ambalajlar yerine biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı üretmeyi amaçladı. Çay ve Kabasakal  yaptıkları literatür taraması sonucu, çevrelerinde kolaylıkla elde ettikleri  tıbbi aromatik bitki gruplarından, biberiye (Rosmarinus officinalis), defne (Laurus nobilis L.) ve adaçayı (Salvia officinalis) ile çalışmalar yaptı.

Aromatik bitkiler kullanarak, zararlı atık içermeyen, insan sağlığı ve çevreye zararı olmayan, tamamen zararsız  biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı sentezledi. Biberiye, defne ve adaçayı özütünü birlikte kullanarak biyobozunur plastik ve dezenfeksiyon sıvısı üretildiği için içerdikleri etken maddelerin daha etkili koruma sağlayıp besinlerin raf ömrünü uzatacağı düşünüldü. Adı geçen bitkiler hoş kokuları ve güçlü aromaları nedeniyle özellikle et ve et ürünlerinde sağlıklı bir ambalaj malzemesi olarak tercih edilmesi hedeflendi. Sentezlenilen ürünler biyobozunur oldukları için çevre kirliliğine neden olmadıkları gibi geri dönüştüklerinde bitkiler için önemli besin kaynağı olacak.

Okul müdürü Ramazan Konakbay öğrencilerin başarısından duyduğu mutluluğu dile getirirken, “Okulumuz adına ilk defa böyle güzel bir başarı elde edilmesi bizleri gelecek yıllar adına umutlandırmış, çalışma azmimizi artırmıştır. Önümüzdeki yıllarda okulumuz gerek sosyal, gerek sportif, gerek sanatsal ve gerekse akademik başarı adına hak ettiği yeri alacaktır” dedi.  
 

Editör: Haber Merkezi