Vali Hasan Şıldak'ın öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi kapsamında il genelindeki okullarda oluşturulan Tasarım Beceri Atölyeleri’nin açılışı ile, yapılması planlanan atölyelerin protokol imza töreni gerçekleştirildi. 

Balıkesir Öğretmenevi’nde düzenlenen törenle 79’u hayırseverler tarafından yaptırılan toplam 135 Tasarım Beceri Atölyesi’nin açılışı gerçekleştirildi ve 19 yeni Tasarım Beceri Atölyesi’nin yapımı için protokol imzalandı.

Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı 'Tasarım Beceri Atölyeleri' nin öğrenci, öğretmen, veli, okul, yönetici ve okul dışı paydaşların okul sistemi içinde aktif şekilde yer almalarını sağlayan bir program olduğunu söyledi. Müdür Tatlı, atölyelerin çocukların küçük yaşlardan itibaren merak ve keşfetme duygusunu tetikleyerek yeteneklerinin gelişmesine olanak sağlayacağını ifade etti. 

'Eğitime Yapılan Her Bir Damla Destek Çok Anlamlı' 

BİGEP Projesi kapsamında birliktelik içerisinde yapılan atölyelerin çok anlamlı olduğunu söyleyen Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada, “Çalışmanın rakamları küçük görülebilir ama aslında yapılan çalışmanın anlamı çok büyük. Eğitime katılan her bir damla, verilen her küçük bir destek çok anlamlı ve çok değerli. Milli Eğitim Bakanlığımızın Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla yürürlüğe giren 2023 Eğitim Vizyon Belgesi var. Bu belgenin temel aldığı stratejilerden birisi de okullarımızı sadece derslik ortamları şeklinde sıkıcı, boğucu, sadece rutin derslerin anlatıldığı mekanlar olmaktan çıkarıp, canlı, daha dinamik, görerek, yaparak, uygulayarak çocukların, gençlerin yetişmesi, dokunarak eğitim alması için sanattan spora, tarım ve hayvancılıktan bilime, teknolojiye uzanan o geniş yelpazede tasarım beceri atölyesi dediğimiz yenilikçi sınıf ortamlarının oluşturulması amaçlanmıştı. Temel hedeflerden birisi buydu. Şimdi de kütüphanesiz okul kalmasın kampanyası var. Bu temel yaklaşım çerçevesinde bizim de geçen yıldan beri uyguladığımız, ama asıl bu yıl aktif hale getirdiğimiz BİGEP kapsamında ana bileşenlerden biri olarak bunu koyduk. Yani burada esas olan ilin tamamında bir sinerji oluşturmak, sinerjiyi birleştirerek daha kocaman hale getirmek. Herkesin bu çorbada tuzunun bulunmasını sağlamak. Tasarım beceri atölyelerinde geldiğimiz durum şu; bir yıl içinde 135 atölye il genelinde bitmiş. Bu çok iyi bir rakamdır. Bu rakam bugüne kadar yapılan sayının üstünde bir rakamdır. Yani mevcudun ikiye katlanmasından daha fazla bir rakam. 135 atölye tamamlanmış, 19’unun da bugün protokolünü imzalayacağız. 135’in 79’u hayırsever kişiler ve kuruluşlar tarafından yapılırken, diğerleri de kamu kaynaklarıyla yapılmış. Ama 135’in 79’u fiilen eğitim gönüllülerinin verdiği destekle oluşturulmuştur. İlimize hayırlı uğurlu olsun ve emeği geçen başta Milli Eğitim bünyesindeki çalışma ekibimize, AR-GE ekibimize, bu konuda emek sarf eden kamu çalışanlarımıza, kaymakamlarımıza, ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize, destek veren kurum ve kuruluşlarımıza, hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Bu konuda belediyelerimiz çok sıkı destek oluyorlar. Hem Büyükşehir Belediyemiz hem ilçe belediyelerimizin yaptıkları atölyeler var. Bu çabaları, destekleri için teşekkür ediyoruz. Eğitim hepimizin adeta gönüllü seferberlik yaptığımız bir ortak paydamız. Eğitim insan gücü demek, eğitim sermaye gücü demek. En büyük sermayemiz de gelecek nesiller, genç kuşaklar olduğu malumlarınız. Bu itibarla bugün mutluyuz” ifadelerini kullandı.

'BİGEP, Eğitim Seferberliğinin Bir Ürünü' 

Programda Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi kapsamında İl genelindeki her kademe okulda devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Şıldak, “BİGEP çalışmaları çok heyecanlı bir şekilde ilerliyor. BİGEP de bir kampanyadır. Baktığımız zaman ortak bir çalışmanın, seferberliğin ürünüdür. Bütün ilçelerimizde, okullarımızda bir heyecan, yarış var. Tatlı bir rekabet oluştu. Büyükşehir Belediyemizin katkısıyla finansmanını sağladığı deneme sınavları yapıyoruz. Her ay 7-8-11 ve 12’nci sınıfları il genelinde Milli Eğitim Müdürlüğümüzün planladığı takvim dahilinde sınava tabi tutuyoruz. Çocuklar kendilerinin ildeki genel durumunu görüyor. Mesela benim çocuğumun durumunu ben görüyorum. Kaç kişi girmiş, 20 bin kişi girmiş sınavdaki durumu nedir, kaçıncı sıradadır, hazırlıkları nasıl gidiyor bunları görebiliyoruz. Tabi bu deneme sınavlarını okullarımız da yapıyor. Ama il genelinde oluşu çok daha kendini denetleyici, kontrol edici, durumunu gözlemleyici bir perspektif oluşturuyor. Aynı zamanda şunu yapıyoruz; öğretmenlerimiz de kendini görüyorlar. Yani bir sınıfın öğretmeni sınıfının durumunu görüyor. Türkçe dersi öğretmeni Türkçe’nin il genelindeki, kendi okulundaki sıralamasını görüyor. A ilçesinin, filanca okulunun durumunu ders bazında görebiliyoruz ve bu sonuçları da her ay bir ilçemizde yaptığımız değerlendirme toplantısıyla masaya yatırıyoruz. Yani eğitimi diyebiliriz ki akademik başarı yönüyle de tam bir mercek altına aldık. Bu tehdit etmek, korkutmak değil. Tam tersine teşvik etmek, izlemek, takip etmek ve ödüllendirmek. Yıl sonunda da inşallah başarılı öğretmenlerimizi, idarecilerimizi ve öğrencilerimizi ödüllendireceğiz. Yani başarı varsa tesadüf değildir diyeceğiz ve öğretmenlerimize, okul müdürlerimize ödül ile birlikte başarı belgesi vereceğiz, çocuklarımıza da vereceğimiz hediyelerle onların onore olmasını, cesaretlenmesini sağlayacağız. Bu çalışma topyekun bir anlayışın ürünüdür. Bu projede Milli Eğitim teşkilatı ve mülki idare çok emek veriyor. Yani kaymakamlarımız bu işin başında ilçelerde bir eğitim lideridir ve belediye başkanlarımız da destek oluyorlar. Aynı zamanda da odalarımız büyük destekçilerimizdir. Bizlere destek olan tüm kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı. 

'BİGEP'le Heyecan Dalgası Oluştu' 

Balıkesir'de bir  eğitim hamlesi yapılması gerektiğini söyleyen Şıldak, “Gerçekten ilimizde eğitimin bir hamle yapmaya ihtiyacı var. Çünkü bazı gerçeklerle yüzleşmezsek olmuyor. Balıkesir bundan önceki son üç yılda eğitim istatistikleri açısından, sınav sonuçları itibariyle; yani liseye, üniversiteye öğrenci yerleştiren sınavlara baktığımızda durumumuzun iyi olmadığını gördük. Verilerimiz iyi değildi. Bunu açıkça ortaya koymazsak tedavi edemeyiz. Böyle bir durumumuz var. Aslında bu projenin temel itici gücü akademik başarı alanındaki eksiğimizi kapatmaktır. Buradaki eksiğimizi görüyoruz. Her okul kendisiyle ilgili sürekli raporlandırma yapıyor. Bir enerji, heyecan dalgası oluştu. İnşallah sizlerin eksilmeyecek, daha da artacak destekleriyle bu heyecan dalgasını yükseltelim, artıralım diye düşünüyorum” dedi.

 Program daha sonra projeye katkı veren hayırseverlere plaket ve teşekkür belgesi verilmesiyle devam etti. Ayrıca yeni yapılacak 19 Tasarım Beceri Atölyesi için protokol imza töreni yapıldı. 

Eğitim dolu programa, Vali Hasan Şıldak'ın yanı sıra, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hv. Plt. Tuğg. Ergin Dinç, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb.Tarık Hekimoğlu, İl Emniyet Müdür Vekili Yasin Demir, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula,


Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi Erdem, Balıkesir OSB Bölge Müdürü Mesut Eray, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Editör: Haber Merkezi