BİTKİSEL Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, yerli üretimin bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığını, geriye kalan ihtiyacın da yağlı tohum ve ham yağ olarak ithal edildiğini belirterek, "Ülkemiz bitkisel yağda dışa bağımlı net ithalatçı bir ülkedir" dedi.

YILLIK 20 KİLOGRAM YAĞ TÜKETİYORUZ

İstanbul'da gerçekleştirilen 'Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı'nda konuşan Uğur, Türkiye'de kişi başına yağ tüketiminin yıllık 20 kilogram düzeyinde bulunduğunu, bu miktarın da gelişmiş ülkelere göre yüzde 40-45 daha az olduğunu bildirdi.

Uğur'un verdiği bilgiye göre, 5 milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine ton margarin üretim kapasitesine sahip olan bitkisel yağ sanayi sektörünün parasal hacmi yaklaşık 4 milyar dolar.

ATIK YAĞDA EV KADINI ÖNEMLİ

Türkiye’de bitkisel atık yağların toplanması da büyük önem taşıyor. Bu yağlar bundan sonra Bitkisel Atık Yağ Toplama Makineleri (BAYTOM) ile toplanacak. Baytom’un bir çok noktaya kurulacağını söyleyen üretici Lipesaa şirketi yetkilisi Erol Tonga, “Baytom ile atık yağ toplama işinin formatını değiştireceğiz. Ürünün patentini Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’ne devrettik. Onlar bizden alıp satıyor. İlk yıl 1000 adet üreteceğiz. Hedefimiz ev hanımlarının atık yağlarını toplamak. Çünkü en kaliteli atık yağları onlar veriyor. Şu anda yılda 8 bin ton atık yağ toplanabiliyor. Cihazların yerleşimi tamamlandıktan sonra bu rakam 30 bin tona kadar çıkacak. Cihaz sadece atık yağı kabul ediyor ve karşılığında çeşitli hediyeler veriyor” diye konuştu.

İHRACATTAN 450 MİLYON DOLAR

Türkiye'de yaklaşık 900 bin ton likit, 500 bin ton margarin ve 150 bin ton civarında da yem, boya, sabun gibi diğer sanayi kullanımı olmak üzere toplam 1,6-1,7 milyon ton bitkisel yağ üretiliyor.

Geçen yıl 665 bin tonu ayçiçeği yağı, 87 bin tonu mısır yağı, 98 bin tonu da kolza (kanola) yağı olmak üzere toplam 900 bin ton likit yağ ve 515 bin ton da margarin tüketildi. Bu rakamlara ihraç rakamları dahil değil. Aynı yıl 264 bin tonu likit ve 91 bin tonu da margarin olmak üzere toplam 355 bin ton yemeklik yağ ihracatı gerçekleştirilerek karşılığında 450 milyon dolar gelir elde edildi.

Türkiye'de ortalama 2,1-2,3 milyon ton yağlı tohum üretildi ve bunun karşılığında da 550-600 bin ton ham yağ elde edildi. Geçen sene 1,8 milyon ton yağlı tohum üretilirken bu tohumların işlenmesinden 510 bin ton ham yağ elde edildi.

Editör: Haber Merkezi