Ayvalık'ta; bu yıl 14.'sü düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri, kırsal Mutluköy Mahallesinde gerçekleşti.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ziraat Odası ve Ayvalık Ticaret Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikte; Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekilleri Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Hocaoğlu, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, UZZK Başkanı Ümmühan Tibet, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, zeytin üreticileri, zeytin sanayicileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Protokol üyelerinin sembolik zeytin hasadı yaptığı etkinlikte, hasadın ardından taş baskı yöntemiyle sıkılan zeytinler, zeytinyağına dönüştürüldü.


Hasat öncesinde yapılan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Balıkesir Karesi Mehteran Takımının gösterisi ilgiyle izlendi. 
ZEYTİN, HAYATIMIZIN OLMAZSA OLMAZIDIR
Törende konuşan Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, Ayvalık'ta 14.'sü düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri'ne destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB yönetimine teşekkür ederek, "Zeytin, hayatımızın olmazsa olmazıdır. Zeytin; bir kent geleneği ve bir aile mirası olarak, kültürümüzün ayrılmaz bir parçasıdır.

Bu nedenle göğsümüzü gere gere 'Ayvalık zeytinin başkentidir' diyoruz. Zeytin ağacı bizim için hayatın ta kendisidir. Zeytin ağacının rüzgârla buluşmasıyla, yapraklarının akşam güneşi ile renk değiştirmesi, dallarının denizin sularıyla yıkanması, zeytin çiçeğinin açması, tane bağlaması, zeytin tanelerinin büyüyüp irileşmesini, her seferinde ilk kez görüyormuş gibi şaşırarak hayranlıkla seyrederiz. Bu duyguları Ayvalık’ta yaşayan herkes gerçekten çok iyi bilir.

Bana sorarsanız Ayvalık; tarihi, mimarisi, doğası ve lezzetleriyle, turizmin de başkentidir. Bu nedenle, Ayvalık Ticaret Odası olarak çabalarımızın bir amacı da Ayvalık'a dikkat çekmek, kentimiz her yılda daha fazla sayıda yurt içi ve yurt dışından konuklarımızın gelebilmesini sağlayabilmek, ilçemizde hizmet veren turizm tesislerinin de kazancını arttırabilmektir. Hasat programımızın bu yıl özellikle Cumhuriyet Bayramı'na denk gelmesi bizler için çok daha anlamlı olmuştur. Ayvalık Ticaret Odası yönetimi olarak ilçemizin zeytini ve turizmini daha yukarılara taşımayı temel görev sayıyoruz." dedi.


KALİTELİ ZEYTİNYAĞI MARKALARIMIZ VAR
Törende konuşan Vali Ersin Yazıcı ise, 'Ayvalık' denilince akıllara pek çok güzelliğin geldiğini ama en önemlisinin ise Türkiye'nin ve Avrupa'nın en kaliteli zeytinyağlarının akıllara geldiğini vurgulayarak, "Ve bunu anlatmaya çalışıyoruz.

Bu ülkede en kaliteli, en güzel, nefaseti yüksek ve lezzetli zeytinyağları bu bölgede üretiliyor. Günümüzde her ürünün markalandığı bir dönemdeyiz. Ürettiğimiz her ürünlerde, dünya ve Avrupa standartlarının altında kalırsak, kusura bakmayın. Dost acı söyler. Ürettiğimiz ürün hiç işe yaramaz.

Ayvalık'ta gerçekten adından söz ettiren çok kaliteli zeytinyağı markalarımız var. Bunların sayısının artmasını istiyor ve bekliyoruz. Ama bu firmalarımız da lütfen ama lütfen bu kalite standartlarını göz ardı etmesinler" ifadelerini kullanarak, zeytin hasat döneminin tüm üretici ve sanayiciler için bereketli olmasını diledi.
Törenin ardından Vali Ersin Yazıcı'nın öncülüğündeki protokol zeytin hasadı yaptı ve zeytinin sıkılarak zeytinyağına dönüşmesine tanık oldular.

Editör: Haber Merkezi