EMEKLİ, esnaf ve sanatkardan kesilen yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi'nin (SGDP) tamamen kaldırılması ya da azaltılması planlanıyor. Esnaf kesiminden sürekli prim affı veya yeniden yapılandırma talepleriyle karşılaşan hükümet, esnafın prim yükünü azaltmaya dönük alternatifler üzerinde çalışıyor. Konuyla ilgili yeni düzenlemelerin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. TBMM'de yakında yasalaşması beklenen, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde bu yönde düzenlemeye gidilecek. Söz konusu düzenleme sadece Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi borcu olan emeklileri kapsıyor.

ÜÇ AY İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI
Eski adıyla Bağ-Kur, yeni adıyla 4/b sigortalıları, sigorta primlerini bizzat kendileri ödediklerinden, prim ödemeyi en fazla aksatan kesimi teşkil ediyorlar. Çalışırken en az 315 lira prim ödeyen Bağ-Kur'lular, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse aylıklarından yüzde 15 oranında SGDP kesiliyor. Planlanan düzenlemeyle, maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonu itibarıyla, 'SGDP borçları olanlar üç ay içerisinde başvuruda bulunmaları halinde 6111 sayılı Kanun'un ilgili maddelerine göre yapılandırılır” hükmü ile emeklilere yeni bir şans verilecek. Buna göre, sosyal güvenlik destek primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bugüne kadar olan süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, üç ay içerisinde başvuruda bulunmaları ve ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Meclis gündemine getirilmesi planlanan yeni düzenlemeye göre, Sosyal Güvenlik Destek Prim borcu olanlar, 3 ay içerisinde başvuru yapmaları halinde, gecikme cezası ve diğer alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Ayrıca prim borçlarının üç seneye kadar taksitlendirilmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi