Bakkallar Odası yumurta, ekmek, süt ve yoğurt gibi temel gıda maddelerini uygun saklama şartlarında muhafaza ettiklerini ifade ederek, Balıkesir Belediyesi'nden pazarda açıkta satılan ürünler için denetim istedi.

BALIKESİR Bakkallar Odası Başkanı Hasan Yançıl, bakkalların Kurban Bayramı'ndan sonra işlerinin bıçak gibi kesildiğini söyledi. Bakkalların ve esnafın yüzde 50 oranında ciro düşüşü yaşadığını ifade eden Hasan Yançıl, esnafın yaşadığı durumu "Esnaf yangınla mücadele ediyor" sözüyle özetledi.
Başkan Yançıl, "Çek, senet ve kredi ödemeleri olan esnafımız zorluklarla mücadele ediyor. Balıkesir'de esnafın yüzde70'i aldığı kredilerden dolayı takibe uğramış bu nedenle de ihtiyacı olan sıcak paraya kredi yolu ile de ulaşamıyor. Esnafın can suyuna ihtiyacı var. Bunun içinde uygulanabilir sicil affına ihtiyaç var. Uygulanabilir diyorum çünkü bankalar beni ilgilendirmez diyor" dedi.

"HAKSIZ REKABET ORTADAN KALDIRILMALI"
Yançıl, yumurtanın saklanma koşullarına değindi. Yumurtanın buzdolabına gireceğini saklanma koşulunun 5 ile 12 derece arasında olacağının söylendiğini anlatarak, "Yumurta ile ilgili denetim uygulama yapılıyordu. Bizi denetleyen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileridir. Üyelerimiz bize diyor ki; biz yumurtayı uygun koşullarda saklıyoruz. Ancak, pazarda açıkta satılan yumurta ve hatta diğer ürünlere denetleme yapılacak mı? Haksız rekabete son verilecek mi?" diye konuştu.
Pazar yeri denetiminin Balıkesir Belediyesi'nde olduğunu ifade eden Hasan Yançıl, pazarda açıkta ekmek, yumurta, tütün, süt, yoğurt satıldığını söyleyerek, farklı uygulamaların sona erdirilerek haksız rekabetin ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

"ESNAFIMIZ UMUTLU DEĞİL"
Gelecek günlerde üyelerine hijyen eğitimi vereceklerini anlatan Başkan Hasan Yançıl, bakkalara eğitim sonrası sertifika vereceklerini ve ekmek ile unlu mamulleri sadece bu sertifikayı alan üyelerin satabileceğini açıkladı.
Başkan Hasan Yançıl, "Esnaf arkadaşlar gelip soruyorlar. Biz bu hijyen eğitimine girelim, sertifika alalım. Ancak, pazar yerinde açıkta satılan ekmekler denetlenecek mi? Bu ekmeği satanlarda hijyen eğitimi alacaklar mı? diye bana soruyor. Esnafımız umutlu değil. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi