Balıkesir'in üst düsey yönetimi, "Gastronomi Şehri Balıkesir" projesini tanıtmak amacıyla Ankara'da bir dizi temaslarda bulundu. 

Vali Hasan Şıldak başkanlığındaki heyet, Balıkesir'in gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olması için Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’yı ziyaret etti, proje süreçleri değerlendirildi. 

Ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri Mutlu Aydemir, Mustafa Canbey,  GMKA temsilcisi Candan Şahin, Akademisyen Şuay Nilhan Açıkalın, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mürsel Sabancı da hazır bulundu. 

Balıkesir heyeti daha sonra Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatını (TÜRKSOY) ziyaret etti.  Bu  örgütün düzenlediği Türk Dünyası Başkenti  2023 yılı etkinliğine ev sahipliği yapmak için başvuruda bulundu. 

GASTRONOMİ TURİZMİ NEDİR?

Gastronomi turizmi, yaz turizminden bağımsız bir turizm değeri olarak turizm sektörünün önemli bir kaldıracı olarak dikkat çeken bir gelişim göstermektedir. Bu tematik turizm konsepti, yerelin kültürel miras öğelerini koruyan ve destinasyon kimliğini güçlendirici bir özelliğe sahiptir.  Gastronomi sektörü, istihdamı artırmada önemli bir araçtır.

PROJE SAHİPLERİ
Gastronomi Şehri Balıkesir Projesi; Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yürütülüyor.

BALIKESİR'İN AVANTAJLARI
Balıkesir, gastronomi turizmi açısından değerli kılan pek çok zenginliği sahip Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer alıyor.

Balıkesir sahip olduğu tarımsal ürün çeşitliliği, yeme-içme alışkanlığı ve zengin mutfağı ile gastronomi turizmi aracılığıyla bu zenginliği misafirleriyle paylaşabileceği güçlü bir ortam barındırıyor. 
Pek çok coğrafi işaretli ürünün yanı sıra Balıkesir ile özdeşleşmiş çok sayıda ürün önemli bir potansiyel oluşturuyor. Balıkesir’de üretilen Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağlarının coğrafi işareti bulunmakta olup, önemli bir turizm sembolü olarak öne çıkıyor.  
Bunun yanında Balıkesir höşmerim tatlısı, Edremit yeşil çizik zeytini, çeşnili zeytinyağları, Gönen baldo pirinci, Gönen eti, Balıkesir Kuzu Eti, Manyas kelle peyniri, Susurluk ayranı, Susurluk ve Ayvalık tostları, Ege otları, deniz ürünleri ve Balıkesir kaymaklısı Balıkesir’in ulusal çapta bilinen en önemli gastronomik değerleri oluşturuyor.

 

MARKA ŞEHİR 
Aynı zamanda Marka Şehir Konseptini de destekleyecek olan bu yeni girişim, Balıkesir’in enerjisini güç birliği anlayışı içinde birleştireceği ve turizm şehri özelliğini ön plana çıkaracağı yeni bir gelişim alanı oluşturuyor.

Editör: Haber Merkezi