Temelleri yaklaşık 70 yıl önce Balıkesir’in Yıldız köyünde atılan Özerhisar Ayranı, bugün Türkiye’nin gurme restoranlarına üretim yapıyor.

Butik üretim ile markanın öne çıktığını anlatan üçüncü kuşak temsilcisi Hüseyin Efekan Özer, “Hedefimiz Ar-Ge ve inovasyon ile büyüyüp markamızın lezzetini koruyarak ihracat yapmak” dedi.

TEMELLERİ ÇAYIRHİSAR'DA ATILDI

ÖZERHİSAR Ayranı’nın hikayesi 1950 yılında Balıkesir’in Susurluk ilçesinin Yıldız köyünde başladı. Mehmet Ali Özer tarafından kurulan şirket, beyaz peynir üretiminde hızla büyüdü. 1971 yılında ise Balıkesir Çayırhisar köyünde 550 metrekarelik yeni tesiste ayran üretimine yöneldi. 1996 yılına gelindiğinde ise markalaşma adımları atıldı.

OSB'DE BÜYÜDÜ

Şirket bugün Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 50 milyon şişe üretim yapıyor. Şirketin kurumsallaşması ve büyümesi için yeni yatırımlar planladıklarını anlatan Özerhisar Ayranı üçüncü kuşak yöneticilerinden Hüseyin Efekan Özer, şirketin kuruluşunu şöyle anlattı:

50 KİŞİYLE 12 MİLYON LİRALIK CİRO

“Ailem 1971 öncesinde peynir üretimi yapıyordu. Bu tarihten sonra peynirciliği bırakıp, kendi yarattığı maya formülü ve kara maya sistemini kullanarak Özerhisar Ayranı’nı üretmeye başladılar. Ürünlerimiz ayran ve yoğurt olarak ikiye ayrılıyor. 2015 yılından itibaren Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikamızda üretim yapıyoruz. 12 bin metrekare açık 5 bin metrekare kapalı olan üretim tesisimizden Türkiye’nin dört bir yanına ayran gönderiyoruz.

DÜNYA PAZARI TÜRKİYE'NİN ELİNDE

Ar-Ge ve inovasyon alanında önemli yatırımlarımız var. Bu konuda çalışmalarımız hızlandı. Bugün 50 kişilik personelimiz ile 12 milyon liralık ciroya ulaştık. Bu yıl bu rakamı iki katına çıkarmayı planlıyoruz. Dünyadaki en büyük ayran pazarı ülkemize ait.

KATKI MADDESİ YOK

Ürünlerin içinde katkı maddesi bulunmadığı için çok sıkı takip edilip korunması gerekiyor. Katkı maddesi olmadığı için çabuk bozulma ve ekşime yapabiliyor. Henüz ihracata başlamadık. Ancak önümüzdeki günlerde bu alanda da yeni çalışmalarımız olacak. Yıllık üretimimiz 50 milyon şişe. Bu rakamı daha da arttıracağız.

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ

Süt ve süt ürünleri ülkemiz için çok önemli bir konumda, önemli olan bu sektörde farklılık yaratacak çalışmalara imza atmak. Dünya farklılaşıyor, tüketiciler butik lezzetler arıyor. Son yıllarda Türkiye’de birçok marka gastronomi turizmine yönelmeye başladı.

KLASİK MARKALARDAN FARKI

Bu alanda önemli çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de birçok restoran yurtdışında belgesellere konu oluyor. Bu alanda içecek alanında da restoranların farklılaşmaya başladığını görüyoruz. Klasik markaların dışında yerel ürünleri mönülerine alıyorlar. Özerhisar Ayranı da bu markalar arasına girdi.

'BİZ DE SATALIM' TEKLİFİ

Türkiye’ye gelen ve ayranımızı deneyen birçok yabancı iş insanı da kendi ülkelerinde ürünlerimizi satmak için teklifte bulunuyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanındaki gurme mutfaklarda bizim de ayranımız bulunuyor. İnternet satışı da bizim için çok önemli. Bu alana da yatırımlarımız artıyor.” 


> Ceyhun KUBURLU | hurriyet)
 

Editör: Haber Merkezi