PİST uzatma çalışmaları geçen yıl tamamlanan ve uluslararası uçuşa hazır hale getirilen Balıkesir Körfez Havaalanı, bölge ekonomisine can verecek.

Geçen yıl 9 ay hizmet vermesine rağmen 18 bin gelen ve 18 bin 500 giden yolcu kapasitesine ulaşan havaalanı, geleceğinin parlak olduğunu kanıtladı.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde yaklaşık 100 milyon liralık yatırımla yenilenen havalanı, Altınoluk-Altınova arasında Ayvalık, Burhaniye, Akçay, Güre ve Zeytinli gibi önemli turizm alanlarına hizmet verecek.

Endemik bitkileri, bol oksijeni ve zengin yeraltı sularıyla Kazdağı ve deniz kıyılarıyla önemli potansiyeli barındıran bölge, turizmden daha fazla pay elde edecek.

Şu an Bora Jet çarşamba, cumartesi ve pazar Ankara'ya, pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve pazar günleri de İstanbul'a sefer düzenliyor. Geçen yıl ilk defa Anadolu Jet uçağı gelmişti.

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, geçen yılı pist yenileme çalışmaları nedeniyle yarım sezon kabul ettiklerini söyledi.

Arslan, 19 Haziran'da dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in birlikte açılışını yaptığı havalanının gerçek potansiyelinin bu yıl ortaya çıkacağını belirtti.

Yaz tatili döneminde hem Ankara'ya hem de İstanbul'a çok sayıda sefer yapıldığını kaydeden Arslan, "Hatta insanlar yer bulamamaktan yakınıyor. Bizden yardım istiyorlar. Bunlar güzel gelişmeler. Havaalanı şu anda geçici terminal binası ile hizmet veriyor. Ulaştırma Bakanlığı stratejik olarak potansiyeli görüp yatırım yapacak" dedi.

BU YIL HEDEF ULUSLARARASI UÇUŞLAR

Balıkesir'de turizmi geliştirmek için özellikle son dönemlerde her türlü fuar faaliyetine katıldıklarını anlatan Vali Arslan, Münih'teki turizm fuarında Balıkesir'i tanıtırken, Almanlar'ın ilk olarak "Uçakla direkt gelebilir miyiz?" diye sorduklarını söyledi. Vali Yılmaz Arslan, şöyle konuştu:


"Şu anda gelemiyorlar ama en kısa sürede bu istekleri gerçekleşecek. Turist ülkesinde kendisine en yakın havaalanından uçağa binsin tatil yapacağı yere ya da en yakın yerdeki havaalanına insin. Bizim bu yıl ki en büyük hedefimiz yolcu profilini de göz önüne alarak Körfez Havaalanı?nın uluslararası uçuşlara açılmasını sağlamak. Teknik anlamda ve altyapı anlamında eksik yok. Uluslararası uçuşlara uygun bir havaalanı. Sadece seyahat ve uçak firmalarının bu yönde hazırlık ve girişimde bulunması gerekiyor. Körfez Havaalanı daha iyi bir kimliğe ve standarta kavuşacak. Balıkesir olarak oradan çok şey bekliyoruz."


BEŞ YILDIZLI OTELLERİN SAYISI ARTMALI

Vali Yılmaz Arslan, gelen yabancı turistlerin konaklamasına yetecek kadar otel bulunmadığını, Balıkesir'in en büyük sorunun da bundan kaynaklandığını vurguladı.

Arslan, turist sayısının artmasının istendiğini ancak, konaklamada sıkıntılar bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turist oranında yüzde 50 artış olsa bizim onları yatıracak tesisimiz yok. Turist günübirlik gelecek İzmir'e veya yatak kapasitesi yüksek yerlere gidecek. Biz iç turizmden yavaş yavaş dış turizme adım atmak istiyoruz. Fakat bunun birden olması mümkün değil ve Balıkesir'in, altyapımız müsait değil. Körfez bölgesinde 40-50 yıldan beri 'yazlıkçı turizmi' dediğimiz iç turizme dayalı bir konsept var.

Bırakın yabancı turisti Türkiye'den bizi arayıp 'oraya tatile gelmek istiyoruz' diyenlere bile güçlükle yer bulabiliyoruz. Mevcut tesislerimiz yerli turistlerle dolu.

Özellikle Edremit'in Güre Beldesi'nde son 2 yılda yapılan güzel tesisler var. Hala inşaatı devam eden tesisler var. Havaalanı açıldıktan sonra daha büyük yatırımcılar, otel zincirleri bu bölgede otel yeri aramaya başladı."

"TURİZM BÖLGESİ YARATIN"

Vali Arslan, belediye başkanlarından her fırsatta turizm için arsa yaratmalarını istediğini hatırlatırken, mevzuat açısından sorun yaratmayacak yerlerde arsa üretilmesini istedi. Balıkesir Valisi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada özellikle belediyelerin çaba göstermesini bekliyoruz. Özellikle Edremit, Altınoluk, Burhaniye, Ayvalık, Altınova gibi bölgelerde otel alanları temin edip turizmin hizmetine sunmak lazım. Bugün hizmet sektörü yeri geldiğinde, sanayiden de tarımdan da önemli. Hizmet sektörü emek yoğun bir sektör. İnsanla olan bir şey makine ile olmuyor. Yani 200 yataklı bir otel açtığınızda 150 kişi çalıştırmanız gerekiyor. Neredeyse birebir. Bu alan, işsizliğin olduğu bir ülkede çok önemli."

Editör: Haber Merkezi