BALIKESİR'in efsane Belediye Başkanı merhum Sabri Uğur ile Büyükşehir Belediyesi'nin kurucu başkanı A. Edip Uğur dönemlerindeki yatırımlarla Balıkesir ekonomisinin lokomotifi haline dönüşen Organize Sanayi Bölgesi cazibe merkezine dönüştü.Binlerce kişiye ekmek kapısı olan fabrikaları yenileri ekleniyor.  Ülkemiz yanı sıra uluslararası alanda marka olmuş firmaların yatırım yaptığı OSB'ye Japonlar da Filli Boya'nın patronu olarak geliyor!

Filli Boya Japonlara satıldı

Japonya merkezli Nippon Paint Holdings Filli Boya markasını da barındıran dekoratif boya ve yalıtım sistemleri şirketi Betek Boya ve iştiraklerine ait hisselerin alımını tamamladığını açıkladı.

İşlemin finansal danışmanlığını yürüten Ünlü&Co 26 Nisan’da yaptığı açıklamada Betek Boya ve iştiraklerine ait hisselerin Nippon Paint Holdings’e devir sözleşmesinin imzalandığını belirtmişti.

Nippon’da yapılan açıklamaya göre Betek Boya ve iştiraklerine ait hisselerin toplam satın alma bedeli 1.4 milyar TL, olurken, şirketin borçlarını da içeren işletme değeri (enterprise value) ise 2.39 milyar TL olarak belirlendi.

İşlemin tamamlanmasından ve uygun prosedürlerin izlenmesinden sonra, Nippon, mevcut borcun yeniden finanse edilmesi amacıyla Betek Boya’ya sermaye artırımı sağlayacak.

TÜRKİYE’DE JAPON RÜZGARI

Denso, Marubeni, Nikkei, Toyo, Taheda Pharma, Ajinomoto, Mitsui, Kansai, Hitachi, GS Yuasa, Mitsubishi gibi ciroları milyar dolarlarla ölçülen Japon devleri, son 5 yılda yaklaşık 2 milyar dolar ödeyerek pek çok Türk şirketine ya ortak oldu ya da tamamını satın aldı. 

BETEK'İ DE ALDILAR
2019’da da Türkiye’de Japon rüzgarı devam etti ve sektörün önemli oyuncularından Betek, Japon devi Nippon Paint’e devredildi. Japonya’nın en önemli kimya devlerinden DIC Corporation’a ait Sun Chemical, İzmir’de üretim yapan Makrochemical Endüstriyel Kimyasalları adlı şirketin tamamını satın almak için Rekabet Kurumu’ndan onay alırken, Sabancı Holding’e ait Temsa’nın iş makinaları birimi de Japon Marubeni ile masada.

ÇİNLİ 39 FİRMA TÜRKİYE’YE GELİYOR

Öte yandan Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, 17-20 Haziran tarihleri arasında Çin’den 39 firmadan 45 kişilik bir ekip getireceklerini belirterek, gelecek heyetin ağırlıklı olarak dünyada tıbbi aromatik bitkilerde karar merciinde olan, CEO düzeyindeki isimlerden oluştuğunu belirtti. 
 

Editör: Haber Merkezi