Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi tarafından organize edilen, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Valiliği’nin koordinasyonluğunda Edremit’te yapılan 4. Uluslararası Termal ve Sağlık Turizmi Zirvesi muhteşem bir panel ile tamamlandı.

Panele yerli ve yabancı toplam 600 kişi katıldı. Protokol üyelerinin de büyük ilgi gösterdiği panelde Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, Eski Bakan Bülent Akarcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, ilçe kaymakamları ile yerli ve yabancı katılımcılar yer aldı.

24 Eylül’de Rusya’dan gelen ilk heyetin Sındırgı’dan başladığı inceleme gezileri, farklı zamanlarda gelen ülke gruplarının Edremit’te buluşmasıyla devam etti. Heyetler Sındırgı, Bigadiç, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Manyas, Susurluk ve Gönen’deki termal tesislerde incelemelerde bulunarak, bölgenin tarihi ve turistik noktalarını bizzat yerinde görmüş oldu.

Aralarında İngiltere, Rusya, Finlandiya, Tanzanya gibi ülkelerin yanı sıra Orta Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinden toplam 56 ülkeden 350 kişinin katıldığı zirvenin 4.’sü yapıldı.


 

Çakmak: “Balıkesir binlerce yıldır şifa dağıtıyor”

Bir selamlama konuşması yapan Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak “Bu program için 1 yıl çalıştık. Davetimizi kabul ederek buraya gelen herkese sonsuz teşekkür ediyorum”. 2012’den bu yana çalışmalarını sürdüren Konsey Başkanı Çakmak Balıkesir’in termal ve sağlık turizmindeki yerini ve önemini tarihsel bir perspektiften aktardı. “Balıkesir antik çağlardan günümüze şifa dağıtan bir coğrafya. Mitolojide bilinen ilk sağlık tesislerine ev sahipliği yapan bir bölgede yer alıyorsunuz. Burası binlerce yıldır şifa arayanların uğrak yeri olmuştur” diyen Çakmak, yabancı katılımcılara “Sevdiklerinizi bize emanet etmenizi ve bize güvenmenizi istiyoruz. Gönlünüz rahat olsun” dedi.

Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak’ın konuşmasından sonra sahneye Dr. Engin Saraç geldi. Saraç, katılımcılara nasıl daha sağlıklı daha kaliteli bir yaşam sürüleceğine dair önemli bilgiler verdi.

“Amacımız Edremit’i Termal ve Sağlık Turizminde Marka Yapmak”

Dr. Saraç’tan sonra kürsüye Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan geldi. Edremit’in termal ve sağlık turizminde hak ettiği yeri bulacağına inandığını söyleyen Arslan, Modern hayatın stresinden uzaklaşmak için doğa ve yeşilin her tonunu bulabileceğiniz Kazdağları’ndan yararlanabilirsiniz. Birçok rahatsızlığa destekleyici tedavi yöntemi olarak şifalı sularımızdan yararlanabilir ve doğa yürüyüşleri ile Kazdağları’nda huzuru bulabilirsiniz” dedi. Amaçlarının ve hedeflerinin termal ve sağlık turizmi dendiğinde akla ilk gelen kent olmak olduğunu söyleyen Başkan Arslan, “Bölgemizin adını sadece ulusal değil, uluslararası arenada da tanınır bir noktaya taşımaktır. Bunun için çok çalışıp daha fazla proje üretmeliyiz” dedi.

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan’ın konuşmasının ardından mikrofona Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz geldi.


Bizim başkanın konuklara İngilizce hitap etmesi ayrı bir güzellik, bizim şehir için ayrı bir gurur vesilesiydi zirvede..

Yılmaz: “Emeği geçenlere teşekkür ederim”

Katılımcıları selamlayan Başkan Yücel Yılmaz, konuşmasının bir bölümünü İngilizce yaptı. Balıkesir’de bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Yücel Yılmaz, “Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi 4.’sünü gerçekleştirmek üzere büyük bir tecrübeden sonra Balıkesir’e geldiler. Bu konuda destek veren tüm kurumlara teşekkür ediyor, panelimizin şehrimize ve sağlık turizmine hayırlar getirmesini diliyorum” diyerek kısa bir konuşma yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dan sonra kürsüye Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey gelerek bir konuşma yaptı.

“Türkiye Termal Turizmden 50 Milyar $ Gelir Elde Edebilir”

Konuşmasında ilk olarak katılımcıları selamlayan ve “Hoş geldiniz” diyen Milletvekili Canbey, “Biz Balıkesir’in dünyanın en önemli şehirlerinden bir tanesi olduğuna inanıyoruz. Çünkü bu topraklar çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptı ve bir çok hikayelere sahip. Bu hikâyeleri toplumumuzla paylaşmamız gerekiyor” dedi.

“Bugün burada yapacağınız toplantılar, paneller ve gezilerle Balıkesir’i konuşacaksınız. Türkiye’nin önü açık. Sağlık turizmi alanında hak ettiğimiz yeri alacağız. Dünya termal turizm gelirinden ülkemiz yeterince pay alamıyor. Bunun artırılması için harekete geçtiklerini söyleyen Canbey, “Türkiye’nin termal turizmden 50 Milyar $ gelir elde etme potansiyeli var. Bu şehrin var olan genç yöneticileri ile genç siyasetçileri ile biz hep birlikte bu hedefe ulaşmak istiyoruz”

Milletvekili Canbey’in konuşmasını tamamlamasının ardından son konuşmacı olarak kürsüye Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı geldi.

Vali Yazıcı: “Termal Turizmde İddialıyız”

Katılımcı konukları selamlayarak ve “İyi ki geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Vali Yazıcı, “Sözlerime bu organizasyonda emeği geçen herkese her kuruma teşekkür ederek başlamak istiyorum” dedi.

“Biz Balıkesir olarak termalde iddialıyız. Bunu tüm dünyaya ilan etmek için bugün buradayız” diyerek konuşmasını sürdüren Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “Termal turizmde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biriyiz. Bu konuda mütevazı olamayacağız. Her türlü şifa kaynağını bu şehirde bulabileceksiniz. Balıkesir’in her noktasından adeta şifa dağıtıyoruz. Belki tek eksiğimiz kendimizi yeterince tanıtmakta biraz geride kalmış olabiliriz. Bunu da hemşehrilerimin mütevazılığına bağlıyorum. Ama bundan sonra Balıkesir olarak Kazdağlarımızla, denizlerimizle, doğamızla, ormanlarımızla, bitkilerimizle ve her derde deva olan termallerimizle bütün dünyanın hizmetindeyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından zirvenin panel oturumlarına geçildi. Akşam ise tüm katılımcılar yemekte buluştu.

Editör: Haber Merkezi