‘Büyükşehir” statüsüne alınmamız yönünde İsmail Özgün’ün 15 yıl önce muhalefet milletvekili  olarak  verdiği, üçlü koalisyon sırasında dönemin MHP’li milletvekili Aydın Gökmen’in tekrarladığı kanun   teklifini hayata geçireceğinin ilk ve tek sözünü Başbakan Erdoğan vererek yılların özlemine son  noktayı koydu. Erdoğan’ın müjdesi halk arasında heyecan yaratırken “şaha kalkarız” denildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan 11 ilin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını açıklaması Balıkesir'de sevinç ve heyecanla karşılandı. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan 11 ilin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını açıklaması Balıkesir'de sevinç ve heyecanla karşılandı. Belediye Başkanı İsmail Ok, kararı olumlu bulduğunu ve Balıkesir'e büyük değer katacağını belirtti. İş dünyası ise Balıkesir'in büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini ve sevindirici bir karar olduğunu kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2010 yılında nüfusu 1 milyon 152 bin 323 olarak açıklanan Balıkesir, uzun zamandır konuşulan büyükşehir hayaline kavuşacak. Başbakan Erdoğan'ın ismini açıkladığı 11 ilin arasında bulunan Balıkesir'de bu haber sevinçle karşılandı.
Arkadaşımız Melih Gasgar, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı müjdeyi Balıkesir'in önde gelen isimlerine sordu.  Belediye Başkanı İsmail Ok, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, ''büyükşehir'' olmanın ilimize artı değerler katacağına inandıklarını söyleyip, Başbakan'ın verdiği müjdeyi heyecanla karşıladıklarını dile getirdi.
 
Belediye Başkanı İsmail Ok:
Balıkesir'in payı artacak
 
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir'in büyükşehir olmasını olumlu bulduğunu söyledi. Bununla birlikte Seçim öncesi böyle bir açıklama yapılmasına temkinli yaklaşan Başkan Ok, vatandaşın Seçim öncesi böyle bir açıklama yapılmasına kuşku ile yaklaştığını savundu.
 
Balıkesir'in büyükşehir olması halinde ilin gelişmesi ve bazı problemlerini kısa sürede çözülmesinde büyük katkılar sağlayacağını belirten Başkan Ok, "Ancak Seçim öncesi böyle bir açıklama yapılması birçok vatandaşımızın zihninde soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Hatırlarsanız geçmişte seçim meydanlarında birçok ilçeye il olma sözü verilmesine rağmen bu sözler seçim sonrasında unutuldu. Eğer böyle bir şey değilse Balıkesir'in büyükşehir olmasından mutlu oluruz, güzel bir şey. Bunu olumlu buluyorum. Genel bütçeden Balıkesir'e gelecek olan katkı büyük ölçüde artacaktır. Bu çok önemli.
ncak bizim asıl kaygımız, Seçim dönemlerinde gökteki yıldızlar dahi vad ediliyor. Balıkesir'in böyle bir şeye malzeme edilmemesini istiyoruz. Olacaksa gerçekten olsun. Bunu yürekten destekliyorum. Ancak olmayacaksa böyle seçim vaadlerine de malzeme olmayı istemiyoruz. Keşke aylar öncesinden açıklansaydı, o zaman böyle bir endişe olmazdı. Büyükşehir olması Balıkesir'e çok değer katar. Bu çok açık ve net. İnşallah siyasi malzeme için söylenmemiştir. " dedi.
 
Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz:
Çok iyi olur, çok memnun oluruz
 
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, Balıkesir'in alt-üst yapı ve insan kalitesiyle büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini kaydetti.
 "Büyükşehir olursak ilimize aktarılan bütçe daha fazla olacak" diyen Yavuz, "Daha yaşanılabilir bir şehir haline geleceğiz.  Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu olursa şehrimizin altyapısı daha da güzelleşir. Çünkü buranın şu anda kısıtlı imkanları var. Büyükşehirlerde daha büyük bütçeler var.
Balıkesir'de birçok alanda eksikler olduğu için buraya profesyonel yönetici ve yatırımcıyı getiremiyoruz. Okullarımız uygun değil, sosyal etkinlikler daha da artar. Balıkesir zaten geleceği parlak bir şehir. Büyükşehir olursak bu konuşulanlara hızla adım atmış oluruz. Hep konuşulan ama hayata geçirilemeyen projelere kapı aralanır. Daha önce çok uğraşıldı büyükşehir olmak için. Dışarıdan insanlar çağırıldı nüfusun fazla gösterilmesi için ancak olmadı. Başbakan'ımızın dediği gibi olursa çok iyi olur, çok memnun oluruz. " diye konuştu.
 
Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula:
Sanayileşmenin önü açılır
 
Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula, bu kararla Balıkesir'in büyüme noktasında olan ekonomisini daha yukarılara çıkaracağını ifade ederek, ilin ekonomik gelişmişlik endekslerinde Türkiye'de 14. sırada olduğunu vurguladı.
Bu durumun bütün göstergelerin karşılandığı anlamına geldiğini aktaran Kula, "Büyükşehir olmamız bize büyük fayda getirir düşüncesindeyim. Ekonomik ve sosyal açıdan da büyük katkısı olur. Artık İstanbul, Kocaeli ve Bursa hattı yatırım için uygun yerler değil.
Yatırımların bundan böyle Balıkesir, Çanakkale güzergahına kayması lazım. Bu açıdan sanayileşmenin gelişmesi, merkezleşme ve çevre adına büyükşehir olmamız önemli. Yatırımların artık Güney Marmara'ya kayması gerekir. " değerlendirmesini yaptı.
Gerekli şartları taşıyan illerin büyükşehir olması gerektiğine işaret eden BSO Başkanı, kararın altında siyasi nedenler aranmaması gerektiğine dikkat çekti. Seçimlerin bütün partiler için hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Ahmet Kula, "İnşallah Türkiye'nin 12 Haziran'dan sonra önünün daha açık ve refah seviyesinin daha yükseklerde olmasını temenni ediyoruz. " açıklamasında bulundu.
 
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir:
Balıkesir bunu hak eden bir ildi
 
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, büyükşehir olmanın zaten Balıkesir'in hakkı olduğuna vurgu yaptı.
 "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu müjdeyi vermesi bizi fazlasıyla sevindirdi. " diyen Demir, şöyle devam etti:
" TBMM'nin 22. yasama döneminde, dönemin MHP milletvekilleri Balıkesir'in büyükşehir statüsü kapsamına alınması için Meclis'e yasa teklifi vermişlerdi. O günden beri çeşitli kampanyalar yürütüldü.  Halalca, Ayşebacı, Üçpınar gibi yakın köylerin merkez sınırları içerisine alınarak nüfus arttışı sağlanmaya çalışılmış, ancak başarılı olunamamıştı. Yılların istemi, arzusu ve hayali bugün gerçeğe dönüşmek üzere.
 Balıkesir'in hak ettiği büyükşehir statüsüne kavuşması müjdesini sayın Başbakan verdi.
Tarım ve hayvancılık gibi birçok alanda Türkiye'nin ilk üç sıralamasında yer alan Balıkesir, büyükşehir olması halinde bunları daha da ileriye taşıyacaktır.
Bölgemize ilgi artacak, yatırımcılar için cazip hale gelecek. Yapılan hizmetler daha da büyüyecektir. Balıkesir,  Cumhuriyetin 100. yılında tıpkı plakası gibi 10 numara bir büyükşehir olacaktır.
Olaya siyasi bir manevra olarak bakmamak gerekiyor. Çünkü Balıkesir yıllardır bunu hak eden bir ildi. "
Editör: Haber Merkezi