Balıkesir'de üreticinin elinden karkas etin kilosunu 14-15 liradan satın alan uyanık tüccarlar, eti sucuk haline getirip İstanbul'un lüks semtlerdeki şarküterilerde 60 liradan satınca, sucuk üreticilerine parmak ısırttı. Balıkesir'de kalitesine göre 25 liradan 30 liraya kadar değişik fiyatlarda  sucuk sattıklarını belirten üreticiler, "İstanbul'daki uyanık tüccar haksız kazanç elde ederek milyonları ceplerine hortumluyor" diye konuştu.   Balıkesir'de et ürünlerinin marketlerde çok yüksek fiyatlara satıldığını öne süren Balıkesirli kasaplar, vatandaşların kırmızı et ve et ürünlerindeki etiketlere dikkat etmelerini istedi.

DENETİM ŞART
Türkiye'de hayvan varlığı açısından en önde gelen iller arasında yer alan Balıkesir'de et ürünlerinin marketlerde çok yüksek fiyatlara satıldığını öne süren Balıkesirli kasaplar, vatandaşların kırmızı et ve et ürünlerindeki etiketlere dikkat etmelerini istedi. Özellikle marketlerde ambalaja girmiş taneyle satılan sucukların üzerinde fiyatı indirilmiş gibi gösterilip aksine müşterilere çok yüksek fiyattan satıldığına dikkat çeken kasaplar, "Market sepetine giren bu tür ürünlerin pahalıya geldiği daha sonradan anlaşılıyor" dedi.
Hükümet ve üreticilerin vatandaşların ucuza et tüketmesi için büyük çaba harcadığını kaydeden Çayırhisar sucuklarının üreticisi Mehmet Kutsal  buna rağmen marketlerdeki fiyatların korkunç boyutlara ulaştığını savundu. Et ürünlerinde KDV oranının yüzde 7'ye düşürülmesine rağmen fiyatların yükselmeye devam ettiğini ifade eden Kutsal , İstanbul'da sucuğun kilosunun 60 liradan satıldığını öğrenince kulaklarına inanamadığını söyledi.

"60 LİRALIK SUCUK VURGUNCULUKTUR"
Kutsal, "Türkiye'nin en güzel danası Balıkesir'den çıkar. Buradaki dana İstanbul'a diyelim ki kilosu 15 liraya gitti. 15 liralık malzemeden 60 liralık sucuk yapmak için üzerine koyabileceğiniz bir şey yok. Kasaptan aldığınız dana kıymanın kilosu 24 lira. Bunun iki üç lirası normaldir. Türkiye'de fiyatlarının düşük olduğu bir dönemde sucuğun kilosunun 60 lira gibi astronomik rakama satılması vurgunculuktan başka bir şey değil. Dünyanın en kaliteli malını da yapsanız bunun fiyatı et ya da kıyma fiyatının bir-iki lira üzerinde olması lazım. Bizde yüzde 100 dana eti sucuğun perakende satış fiyatı geçtiğimiz yıl 24 liraydı. Bu yıl girdi fiyatlarını göz önünde bulundurarak bunu ancak 25 lira yapabildik.  Ürünlerimizle ilgili her türlü tahlile açığız. Sucuğumuzun içinde et, yağ, tuz ve baharatlar var. Dana karkas olarak şu anda 14 liraya satın alınabiliniyor. Kesimden sonra en fazla 19 liraya mal ederseniz, sucuk için üzerine 2 ila 5 lira koyduğunuzda da ortaya çıkan fiyat normaldir. Tüketici sucuk konusunda çok dikkatli olmalı sucuk diye ucuz etiket taşıyan ürünler almasınlar. Burada çok büyük haksız kazanç var. Yüzde yüz dana etini kullanıp sucuk yapılsa maliyeti 20 lirayı geçmez ama marketlerde 60 liraya satılıyor. Bu resmen vicdansızlık. Hiçbir yerde böylesine kazanç yok. Bu işte denetim şart" diye konuştu.

"SUCUĞUN FİYATI TAŞ ÇATLASA 43-45 LİRAYI GEÇMEZ"
Balıkesir'de 1953 yılından bu yana Yanturalı markasıyla sucuk üreten 89 yaşındaki Mehmet Yanturalı ise şunları söyledi: "Kimin kaç paraya sattığını bilemiyorum. Biz iki yıldan bu yana sattığımız sucuğun kilosunun fiyatı değiştirmedik. Toptan 30 liraya, perakende satışımız ise ürünlerimizi raflarına koyanların 35 liradan sattığını biliyoruz. Eskiden günde bir ton sucuk çıkarıyorduk. Şimdi bu oran sucuk adı altında pazarlarda, marketlerde satılan düşük fiyatlı ürünlerle günde 400 kiloya kadar düştü. Bu işin içine hindi, tavuk hatta devekuşu bile girdi. Bize bile devekuşu kesiyor musunuz diye soruyorlar. Vatandaş iyi sucuğu anlamakta zorlanıyor. Biz sucuklarımızda yerli malak eti kullanıyoruz. Devlet yerel ırkta hayvan başına 300 lira destek veriyor. Bu uygulama sayesinde yerli manda üretimi arttı. Bu yüzden yılda 50 bin lira devletten hibe alan üreticilerimiz var. Hükümetimiz bu konuda çok olumlu bir karar verdi. Türkiye'de taş çatlasa en kaliteli sucuğun fiyatı 43 ila 45 lirayı geçemez." 

Editör: Haber Merkezi