Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, kırmızı ve beyaz et sektöründeki sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kula, kırmızı ette fiyatlarin daha fazla yükselmemesi, beyaz ette ise fiyatların yükselmesi ve beyaz et ihracatının desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. 
Türkiye'de, yılda 1 milyon 750 bin ton beyaz et üretiminin olduğuna dikkat çeken Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, beyaz et üretiminin fazla olması nedeniyle fiyatların düşük olduğunu kaydetti. Kula, beyaz ette fiyatların yükselmemesi durumunda bu sektörde kayıpların yaşanacağını vurguladı. Beyaz et ihracatının özendirilmesi için desteklemelerde artışın şart olduğuna vurgu yapan Kula, "Kırmızı et fiyatları 17-18 lira arasında seyrediyor. Bu fiyatların daha fazla yükselmemesi lazım. Eğer yükselirse ihtalat kapısı açılır. Kapı açılırsa üretici daha fazla mağdur olur. Şimdi her işin bir üretici tarafı olduğu gibi, bir de tüketici tarafı vardır. Yani kırmızı etteki fiyat 18 liranın üstüne çıkmamalı" diye konuştu. 

Sektör dışı kişilerin üretime katıldığını ve bu kişilerin zarar etmeleri nedeniyle sektörde kopmaların yaşandığını belirten Başkan Kula, "Kırmızı et üretiminde üç yıl önce sıfır faizli krediler başladı. Bu krediler sektör dışı, meslekle alakası olmayan kişilerin iştahını kabarttı ve ilgi odağı haline geldi. Böyle olunca meslekle alakalı olmayan pek çok kişi bu işe girdi. İşin içine girenler, gerçekleri görmeye başladığında sektörün dışarıdan görüldüğü kadar kolay olmadığını anladı. Tüm çabalarına rağmen zarar eder hale geldi. Büyük kazançlar umduğu işten zarar ettiğini görünce kredi ile kurduğu tesisi zarar ettiği için satılığa çıkardı. Tabii ki bunun en büyük nedeni sektör dışı, bu işe girenlerden kaynaklanıyor. Yoksa sektörün içinde olanlar, yıllardan beri sorunlara göğüs gerip, sıkıntılara çare buluyor. Sektör dışı olanların işi zor" diye konuştu. 

BEYAZ ET YIL BAŞINDAN BU YANA SORUNLU 

Kula, kırmızı ette yaşanan sorunların yanında beyaz et sektöründe de fiyat düşüklüğünden dolayı kapanmaların yaşanabileceğine, Şeker Piliç'in iflasla yüzleştiğine dikkat çekti. Faruk Kula, şunları kaydetti : 

"Beyaz et yılbaşından beri iyi gitmiyor. Geçen kasım ayından beri beyaz et üretimleri fazla ve fiyatları oldukça düşük. Üretim, maliyetleri kurtarmıyor. Bu fiyatlar böyle giderse sektörde yine kayıplar olmaya başlar. Mutlaka her işin bir maliyet değerleri vardır. Yani hiç kimse de bunu zarar etmek adına üretmiyor. Mutlaka fiyatların yükselmesi gerekir. Bunun yanında da beyaz etteki ihracatta da bir azalma var. İhracatta desteğin biraz daha artması gerekir diye düşünüyorum. Yoksa, Türkiye'de korkunç bir üretim var. Senede 1 milyan 750 bin ton üretim var. Bunu 12 aya böldüğünüz zaman yaklaşık ayda 150 bin ton gibi bir üretim mevcut. İhracatın ve tüketimin üstünde bir üretim var. Hal böyle olunca da fiyatlar düşük seyrediyor, fiyatlar yükselmiyor. Ama bu fiyatların ya yükselmesi lazım ya da ihracattaki desteğin biraz daha artması lazım."
Editör: Haber Merkezi