BALIKESİR Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, bazı gıda ürünlerinin toptan teslimlerinde KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesine ilişkin, "Kırmızı ette kayıt dışılık ve kaçak et girişi çok fazla olduğundan sektör, kayıt içine alınmış oldu. Fakat beyaz et satışlarında kayıt dışılık yok" dedi.

Kula, Balıkesir'in üretim ve ihracatta giderek adından daha fazla söz ettirmeye başladığını söyledi.

BEYAZ ETTE KAYIT DIŞILIK YOK

Özellikle beyaz et sektöründe Balıkesir'in üretim ve ihracat açısından ilk sıralarda geldiğine dikkati çeken Kula, daha fazla ihracat için sektörün desteklenmesini istedi.

Kula, bir süre önce, bulgur, kümes hayvanları ile küçük ve büyükbaş hayvanlar, kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatının toptan teslimlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"KDV düşürüldü. Kırmızı ette kayıt dışılık ve kaçak et girişi çok fazla olduğundan sektör, kayıt içine alınmış oldu. Fakat beyaz et satışlarında kayıt dışılık yok. Dolayısıyla toptan satışta beyaz etin KDV'sinin yüzde 1'e düşürülmesi, firmalarımızın maliyeden KDV iade alacaklarını artıracak ve perakende sektöründe KDV'nin yüzde 8'de kalması da tüketici açısından fiyat indiriminde hiçbir avantaj sağlamayacaktır. Günümüzde beyaz et en sağlıklı ve ucuz protein kaynağıdır."

SEKTÖR DESTEK BEKLİYOR

Beyaz et ihracatında Türkiye'de devlet desteğinin ton başına 76 dolar olduğunu belirten Kula, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliğindeki destek ise ton başına 350 ile 500 avro arasında değişiyor. ABD'nin de üretim aşamalarında sektöre özel destekler uyguladığı biliniyor. Brezilya'nın üretim maliyetleri o kadar düşüktür ki ihracatını hiç desteğe ihtiyaç duymadan yapabilmektedir. Bölgemiz açısından çok önemli olan beyaz et üretimi yapan sektörümüzün bu ülkelerle rekabet etmesi ve ihracatını artırması bu şartlarda çok zordur. Ortadoğu ve Rusya pazarlarına çok yakın olmamıza rağmen bu avantajımızı maalesef yeterince kullanamıyoruz. Beyaz et ihracatında, destek miktarının ton başına 200 Avro seviyelerine çıkarılması durumunda patlama yaşanacaktır. Sektör, bu konuda destek bekliyor."

Editör: Haber Merkezi