Ormanlarının zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğu Çıtak, Hacıömerderesi, Alan, Meyvalı, Aşağıçamlı, Yukarıçamlı, Topalak, İlyaslar ve Elyapan Mahallelerinde ve hemen hemen tüm mahallelerinde Alaçam ve Ulus dağlarının Bigadiç sınırları içerinde bulunan zengin floraya sahip çeşitli bitki çeşidinden elde edilen her derde deva Bigadiç Balı, öksürük, kabızlık ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılıyor.

İçerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile çocukların gelişiminde faydalı olan Bigadiç Balı, kanseri önleyerek vücuttaki zararlı mikropları kırdığı söyleniyor.

Mayıs ayında başlayıp Eylül ayında son bulan Bal akım hasadından sonra, Arıcılıkla uğraşan üreticiler kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hazırlıklarını hızlandırdı. Soğuk havalarda kovanlarına çekilip çok az sıklıkla kovandan çıkan arılarının ölmemeleri ve sağlıklı bir şekilde yeni sezona ulaşabilmeleri için gereken hazırlıkları yapmaya başladı.

Arıcılıkla uğraşan üreticiler, yaz aylarında arılarımız çalıştığı müddetçe ömürleri kısa olur. Takribi 40-45 gün ömürleri vardır. Kış aylarında ise arılarımız çalışmadığı için ömürleri uzun olur. Bu da kış boyunca 4 ile 6 ay arasında değişir. Buna istinaden yaptığımız çalışmalarda arılarımızı kışa sokarken genç arıyla sokmaya dikkat ederiz. Kışın kovanların üzerine çuval koyuyoruz. Bu bez de olabilir. Ancak şuna dikkat edilmesi gerekiyor ki çuval biraz daha rahat oluyor. Dışarıya sarktığı kısımlardan içeriye su çekmez. Yine rutubetten korktuğumuzdan ötürü. Bez kullanılması çok daha iyidir. Ancak çok dikkat edilip kovan kapaklarından dışarıya taşmamasını tavsiye ederiz. Yağmur suyu, kar suyu herhangi bir şeyi içeriye çekmemesi adına'' diye konuştular.

● Emrah ÇAKMAK ( Bigadiç Halkın Sesi)

Editör: Haber Merkezi