Balıkesir’in kendine has 50 çeşit peynirini içeren 279 sayfalık kitap Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından kaleme alınarak yayınlandı. Kitapta  Balıkesir'in en büyük ilçesinden biri olan Karesi adına yer verilmemesi "Yücel yılmaz'a ambargo" olarak yorumlandı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışma ile Balıkesir’in değişik yörelerinde üretilen Balıkesir’e özgü peynir türleri kitap haline getirilerek yayınlandı.

50 ayrı çeşit peyniri içinde barındıran kitap sayesinde Balıkesir peynirleri kayıt altına alınırken; aynı zamanda Balıkesir ve ilçelerinin yerel peynirlerinin genel mutfak, sosyolojik, kültürel, coğrafi açıdan derlenmesini de içinde barındıran kitabın tanıtımı yapıldı.

Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından 279 sayfa olarak kaleme alınan kitabın içeriği Balıkesir’e Genel Bakış, Süt ve Süt Ürünleri, Balıkesir Peynirleri ve Süt Ürünleri, Balıkesir Peynir Yolları ve Balıkesir’in Süt ve Süt Ürünlerine Güncel Bakış başlıklarından oluşmaktadır.

Sayısı 50’ye ulaşan yerel-geleneksel peynirle birlikte yoğurt, tereyağı, kaymak gibi süt ürünleri, ekmek, bal, zeytin gibi peynire eşlik eden pek çok ürün tespit edilerek bu ürünlerde kayıt altına alınmış oldu.



 
50 adet peynir çeşidinin hikâyesinin, tarihinin ve yapılışının anlatıldığı kitapta tarih de yok olmaya yüz tutmuş Küflü Katık Peyniri, Bezde Katık Peyniri, Kara Usul Çerkes Peynirleri, Dağarcık Tulumu, Kirli Hanım Peyniri ve Yünlü Tulum Peyniri de incelenmiş ve yapılışlarının devam edebilmesi için kitap, yazılı kaynak olmuştur. Ayrıca tüm Türkiye’de tanınan Ayvalık Cunda Sepet Peyniri, İvrindi Koyun Kelle Peyniri, Savaştepe Mihaliç Peyniri, Sındırgı Koyun Peyniri, Sındırgı Yörük Peynirleri, Manyas Tulum Peyniri, Çerkes Peyniri ve Havran Keçi Peyniri de kitapta yer almıştır.

Editör: Haber Merkezi