Ticaret Odası'nın 'iş dünyasının beklentileri' adı altında açıkladığı araştırma sonuçları aslında yüzde 2'lik kaymaklı tabakaya daha çok teşvik, daha çok hibe beklentisini içeriyor nitelikte.

'KAYMAKLI TABAKA'YA DAHA ÇOK PAY!
Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, tarım desteklemelerinde Balıkesir'de kullandırılan hibelerin hangi çevrelere verildiğini görmemezliğe geldi, büyük meblağlı desteklerin dağıtıldığı GMKA'nın yönetiminde 'kaymaklı tabaka"ya daha fazla temsil hakkı talep etti. Çünkü bu grup, Balıkesir için ayrılan hibe ve teşvik pastasından en yüksek payı alıyor.

İŞ DÜNYASININ NABZINI YANSITMIYOR
Yaklaşık 7 bin üyesi bulunan ve 434 kişiyle görüşülerek yapıldığı belirtilen anket sonuçları ilginç olduğu kadar çelişkilerle dolu. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla bürokrasiye 'rehber' olması temenni edilen anket, iş dünyasının nabzını değil, 'kaymaklı tabaka'nın beklentilerini içerir nitelikte. BTO anketi 'laf olsun, torba dolsun' anlamı taşıyor.

HAYVANCILIK HİBELERİNİ KİMLER ALDI?
Mahmut Yavuz, Balıkesir'de verilen kredi ve teşviklerin yetersizliğinden yakınıp bu kredileri ve hibeleri kullanan kesimin azlığına dikkat çekiyor. Ancak kredi ve teşviklerden yararlananlar belli başlı isimler. Aralarında Mahmut Yavuz'da var. Dahası, Ticaret Odası'nın birçok üyesinin bu kredi, teşvik ve hibelerden haberi bile olmuyor. Çünkü, üyelerini bilgilendirme noktasında eksiklik var.

BU ARAŞTIRMASI KİME IŞIK TUTUYOR?
"2012 yılı Balıkesir işletmelerinin sosyo-ekonomik durumu ve 2013 yılı beklentileri araştırması"nın sonuçlarını yerel gazetelerden öğrenen iş dünyası tepkili. Bu çevrelere göre, yapılan araştırma iş dünyasına gerekli bir bilgi yansıtmadığı gibi, herhangi bir yol göstermiyor. Balıkesir'e ne bir yabancı yatırımcı çekilmesine, ne de mevcut işletmelere ışık tutuyor.

OSB'NİN CANLANMASI İÇİN NE YAPTINIZ?
"Önce teşvik, kredi ve hibelerken kimler yararlandı?" sorusuna cevap vermesi beklenen Ticaret Odası yönetimine en can alıcı soruyu ise yine iş dünyası yöneltti: Organize Sanayi Bölgesi'nin canlanması için ne yaptınız? İş dünyasına yön verip yıllardır aynı koltuklarda oturan isimlerin OSB'de arazileri var mı? Varsa bu parsellerini yatırım yaparak Balıkesir ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamayı düşünüyorlar mı?

TARIMSAL DESTEKLEMELERDEN KİM NE KADAR ALDI? BU PİLİÇ ENTEGRE GIDA A.Ş. 558 bin 207,50 TL
KULA GIDA KOMBİNALARI A.Ş. 297 bin 375,00 TL
KARAHALLILAR OTOMOTİV AKARYAKIT DAY. TÜK. MAL. SAN. ve TİC. A.Ş. 171 bin 150,50 TL
TELLİOĞLU YEM-GIDA ENTEGRE SAN. TİC. A.Ş. 225 bin 937,00 TL
ADNAN ATACAN 107 bin 797,74 TL
SAMİ SÖZAT 10 bin 74 TL

BU YIL KİMLER NE KADAR ALACAK?
KULA YAĞ ve EMEK YEM SAN. TİC. A.Ş. 300 bin TL
TELLİOĞLU YEM-GIDA ENTEGRE SAN. TİC. A.Ş. 467 bin 500 TL
BU PİLİÇ ENTEGRE GIDA A.Ş. 299 bin 594 TL
HAZIM KÖSE 300 bin TL
ADNAN ATACAN 284 bin TL

 

Editör: Haber Merkezi