Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, BTO Meclis Başkanı Yücel Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri düzenledikleri basın toplantısıyla ilk kez medya mensuplarıyla bir araya geldi.

BTO BİNASI 'CAM ODA' OLACAK

BTO Başkanı Fahri Ermişler, hayata geçirmek istedikleri plan ve projeleri basın mensuplarıyla paylaştı. BTO'da yeni bir sistem kurmak için harekete geçtiklerini anlatan Ermişler, odanın bu sistemle yönetileceğini, tüm üyelere açık, şeffaf bir yönetim anlayışıyla işleyeceğini söyledi. Başkan Ermişler, iletişim kanallarının tümünü kullanıp hizmete sunacaklarını kaydetti. BTO hizmet binasını, 'cam' oda şeklinde düşündüklerini kaydeden Fahri Ermişler, "Cam bir oda hayal ediyoruz. İçeriden dışarının, dışarıdan da içerinin çok rahat görülebileceği bir ortam olmasını istiyoruz" dedi. 
SANAYİ ODASIYLA İŞBİRLİĞİ 
Balıkesir'in dış pazara açılmakla ilgili ciddi sıkıntı yaşadığına değinen BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, BTO olarak Balıkesir Sanayi Odası ile işbirliği yapacaklarını, il ekonomisi için beraber çalışmak istediklerini, bununla ilgili gerek hizmet binasındaki sıkıntının giderilmesi gerekse Sanayi Odasıyla dış pazar sıkıntısının aşılması konusundaki ortak çalışma ortamı için Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Sanayi Odası'nın binasında atıl durumda olan bölümde BTO olarak bir departman kuracaklarını, ilk iş olarak dış ticaretle ilgili Balıkesir ilinin bir envanterini çıkaracaklarını anlattı. 
40 BİN METREKARELİK FUAR ALANI
Balıkesir'deki fuarların şehre yakışmadığını, daha organize, daha kaliteli ve coğrafi yapıya uygun ulusal ve uluslararası fuarların şehre kazandırılmasının şart olduğunu ve bunun için gerekli çalışmalara başladıklarını belirten BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde 40 bin metrekarelik bir fuar alanının bulunduğunu, bu alanın Vali Ahmet Turhan ile yaptıkları görüşme neticesinde BTO'ya tahsis edildiğini açıkladı.

Fahri Ermişler, ilk iş olarak TÜYAP, EXPO, CNR gibi fuarcılık şirketleriyle iletişime geçtiklerini, yapılan görüşmeler neticesinde TÜYAP'tan bir heyetin önümüzdeki hafta Balıkesir'e gelerek OSB'deki fuar alanında incelemede bulunacaklarını, burada ciddi bir fuar organizasyonu için başlattıkları sürecin yaklaşık 1-2 yıl sürebileceğini ancak sonucun buna değeceğini ifade etti.

YAP İŞLET DEVRET

OSB'deki fuar ve kongre merkezinin yap-işlet-devret modeli ile yapılacağı kaydedildi. Başkan Ermişler, Balıkesir'de tarım ve tarıma dayalı sanayi ile zeytincilik ve beyaz et sektörü üzerine ulusal ve uluslararası fuarların yapılması gerektiğini, yılda en az 5 fuarın standart olarak periyodik dönemlerde mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

Ermişler, "Bizim bina olarak fiziki durumumuz yetersiz, Sanayi Odası’na departman kurmak için çalışmalar başladık. Sanayi Odasında kuracağımız departman ile yurt içi ve yurt dışında pazarlar açacağız. Balıkesir’de fuar eksikliği var.

FUARLAR BALIKESİR'E YAKIŞMIYOR

Hem dünyadaki ve hem de Türkiye’deki fuarlara katılıyorum. Balıkesir’deki fuarları kendimize yakıştıramıyorum. Ürünümüz çok, fuarımız yok. Tarım ürünü, maden, zeytinyağı, kırmızı et, beyaz et ürünlerimiz var ama fuarda bunları tanıtamıyoruz. OSB’de fuar alanı var 40 bin metrekare. Valimizden rica ettik ve kendisi destekledi. Fuar alanının çalışma hakkını Ticaret Odası’na teslim etti. Balıkesir’e fuar alanı kazandırmak için çalışmalara başladık. Amacımız yap-işlet-devret modeli.

FUARIMIZ 12 AY DOLAR

Fuar firması yatırım yaparsa 12 ayda içini doldururuz. Binadan ziyade içini doldurmak önemli. Bizim arzuladığımız; İlçeler ile merkezi yakınlaştırmak, bütünlemek. İlçelerde bazı ürünler var ama sadece internette satılıyor. Bazı ürünleri arıyoruz ama var olduğunu bilmiyoruz. İletişim diyoruz en önemli konu bu; Bir araya gelmek" diye konuştu.

Ermişler, Balıkesir'e büyük bir fuar ve kongre merkezinin kazandırılmasının çok önemli bir konu olduğunu, öncelikli çalışmaları arasında bunun de yer aldığını ifade etti. 
ÇARŞIDA GÜN UZAYACAK
BTO Başkanı Fahri Ermişler, Oda olarak yaptıkları bir anket çalışmasından da söz etti. Esnaf kesimini ilgilendiren anketi ilkokullarla köylerde ve esnaf camiasının içinde yaptıklarını belirten Ermişler, 3 bin anket sonucundan ilginç sonuçların çıktığını, Avrupa ülkelerinde Almanya’da uygulandığını kaydettiği 'Long Day' yani 'Günü Uzatma' anlamına geldiğini, bunun son derece olumlu sonuçlar veren bir uygulama olduğunu ifade etti.

Balıkesir’de esnafın sabah 10’da gelip akşam sekizde dükkanı kapattığını bunu gece 23.00’e kadar uzatmayı düşündüklerini vurgulayan Ermişler şunları söyledi:
"Esnaflar haftada bir gün seçecek. Şehirde belirlediğimiz 10-12 noktada da sosyal aktivite yapılacak. Çocuğu çarşıya getirirseniz anne ve baba da gelir. Bu şekilde şehrin ölü olan çarşısı da canlanacak.

VALİLİK VE BELEDİYEDEN TAM DESTEK

Esnafa ekonomik anlamda katkı sağlayacak. Bu konuyla ilgili istek var, konuyu Vali beyle ve Belediye Başkanı ile görüştük ve tam destek aldık. Bundan sonraki aşamada projeyi tamamlamak üzereyiz, esnaf odaları başkanlarıyla toplantı yapıp Ramazan ayından önce projeyi hayata geçireceğiz. Çarşıda şenlik var gibi değil, bu tüm yıla yayılan ve sadece bir gün değil de haftada 2-3 gün olmasını sağlayacağımız bir proje. Esnafta heyecan var. Tüm altyapıları hazırladık. Esnafın gönüllülüğüne kaldı bu iş. Fikir olarak herkes beğeniyor ama uygulama nasıl sonuçlanacak; Denemekten kimseye zarar çıkmaz. Görelim, eksik varsa tamamlayacağız. Sivil toplum örgütleri ve bağlı kuruluşları örgütlemeye başladık. Bu projenin çok maliyeti olmayacak. Ekonomik anlamda fayda kazandıracak. Biz buraya Tarkan, Sezen Aksu getirmeyeceğiz. Şehrin kendi dinamiklerini harekete geçireceğiz. Üniversitede bile 40 ayrı rock grubunun olduğunu öğrendik, ayrıca engellilerin mehter takımı var. Etkinlikler 15 dakika olacak. Esnaf dükkanını açsın, iş yapsın. Çocuklara hediyeler olacak. Ancak, esnafın iş yerinde satıp kazanç beklediği ürünler promosyon olarak verilmeyecek."
YENİ HİZMET BİNASI
BTO Başkanı Fahri Ermişler, odaya yeni hizmet binası kazandırılmasının gündemlerinin üst sırasında bulunduğunu, mevcut projenin artık kendileri için eski proje olduğunu belirterek yüksek maliyetli olduğu için yenisini hazırlamak üzere eski projeyi iptal ettiklerini bildirdi.

Fahri Ermişler, "İnşaat komisyonunu kuracağız, yarışma ile Balıkesir’i anlatan, Ticaret Odası’na layık, maliyetine dikkat ederek ve 12 ayda bitecek bir proje yapacağız. İnşaat maliyetinin yanında o projenin işletme maliyeti ciddi rakamlara ulaşıyor. 5 bin 300 üyesi olan bir kuruluşuz. Her kuruşu harcarken birkaç kere daha düşünüyoruz. Hem Balıkesir'e yakışacak hem de üyelerine dört dörtlük hizmet verecek. Bizim hedefimiz sorunsuz hizmet ve Balıkesir'e layık olmak. Fiziksel imkanımız yok, yer sıkıntımız var. İğne atacak yer yok odamızda. Acilen buradan çıkacağız. Sanayi Odasının belli bir kısmı boş ve atıl. Hizmetin aksamaması lazım, ulaşım problemi var. Ticaret sicil ve K belgesi merkezde kalabilir. Diğer işleri Sanayi Odası binasına geçici olarak taşıyacağız. Burası fiziksel ve alt yapı anlamında sıkıntılı. Ancak BSO'daki yerle alakalı Sayın İsmail Uğur ile kira anlamında sıkıntı yaşıyoruz, çok para istiyorlar” dedi. 
MASA TOPLANTILARI

BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, meclis olarak yeni bir çalışma başlattıklarını, şehirle ilgili eksikleri bulup buna göre 4 aşamalı bir çalışma yapacaklarını açıkladı.

Tüm bu çalışmaları bir çalıştay altında toplayıp kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydeden Ermişler, bugünden başlamak üzere Otel Basri'de akşamları 'Masa Toplantıları' başlattıklarını, 4'erli gruplar halinde bu masa toplantılarında beyin fırtınası yapılacağını anlattı.

BTO Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, bu çalışmaları Oda üyesi tüm paydaşlarına açık olacağını kaydetti.

Yılmaz, 'masa toplantılarında' Balıkesir'in zayıf ve güçlü yönleriyle iyi ve kötü yönlerini tespit etmeyi amaçladıklarını belirtti. BTO olarak 4 yıllık bir eylem planı düşündüklerini kaydeden Fahri Ermişler ve Yücel Yılmaz, bir aylık süreçte bu eylem planının hazır olacağını bildirdi.

"Güçlü İl" portföyü ile hareket edeceklerini vurgulayan BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, 26-27-28 Haziran tarihlerinde çalıştayın süreceğini, 2 Temmuz'da sonuç analizi için Gala'da 250 kişilik heyetin toplanacağını belirtti.

Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, "Kendi analizlerimiz var, bunları paylaşacağız. Arkadaşlarımızla beyin fırtınası yapacağız. Ayrıca bu konuda profesyonel destek de alacağız" dedi.

Editör: Haber Merkezi