Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, yerli otomobil projesi açıklandığından beri üretime talip olduklarını belirterek, yer seçimi için en doğru adresin Balıkesir olduğunu söyledi.

Yerli otomobil üretiminde yer seçimi yaparken fiziki yeterlilik kadar, bölgenin bu heyecanı taşıyacak ruha da sahip olması gerektiğini belirten Uğur, "Balıkesir, hem fiziki altyapı hem milli heyecanıyla bu üretime hazır. Hükümetimizin bu potansiyeli kullanmasını diliyoruz. Bunun daha adil bir yer seçimi olacağına inanıyoruz. Halkın deyimiyle bu tekeri de en iyi biz döndürürüz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ustaca süreriz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın, ilk yerli otomobil prototipini tanıtmasının ardından İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Konya gibi illerde lobi faaliyetleri başlatılınca, Ege Bölgesi'nden de ilk olarak BSO Başkanı İsmail Uğur, "Bu otomobili biz üretiriz" diye çıkış yapmış, adının da "Alp" olmasını önererek iddiasını ortaya koymuştu. Bu iddia ve ısrarını koruduğunu belirten Uğur, İstanbul, Kocaeli, Bursa'nın benzer yatırımlara doyduğunu, Balıkesir'in ise Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin tarihi misyonunu da taşıyacak ruh haline sahip olduğunu savundu.

"Hedefe kilitlendik"

Yerli otomobilin, yerli uçak projesiyle birlikte Türkiye için yüzyılın en önemli projelerinden biri olduğunu kaydeden BSO Başkanı İsmail Uğur, bu iki projenin hayata geçirilmesiyle kişi başı yıllık gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara seviyesine çıkarılması, 2023 vizyonunda yer alan 500 milyar dolar ihracat hedeflerinin de tutmasını sağlayacağını hatırlattı. İlk yerli otomobilin üretimine talep olma gerekçelerini anlatan Uğur, şunları kaydetti: "Ülkemiz son 14 yılda siyasi istikrar sayesinde ekonomik büyüme ve sanayi yatırımlarında mesafe aldı. Anadolu'daki sanayi yatırımları ve organize sanayi bölgeleri bu kalkınma hamlesinde ciddi pay alamadı. Ancak, yan sanayisiyle birlikte lokomotif sektörler dikkate alındığında, Anadolu illeri İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi aynı payı alamadı. Hatta, bu büyük iller yatırım alanları ve işgücü açısından doygunluğa ulaştı. Arsa bedellerinin yanı sıra işgücü maliyetlerinin yüksekliği de bir gerçek. Tekirdağ'dan Bursa'ya kadar sanayi ve üretim hattı artık doydu."
 
"Heyecanımız yüksek"

İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi illerin otomotiv sektöründeki yatırımlarının yeterli olduğunu, yeni gelecek yatırımların bu illere heyecan ve motivasyon katmayacağını iddia eden BSO Başkanı Uğur, en yüksel heyecanı başından beri taşıyan Balıkesir'in göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Balıkesir; Ege ve Marmara'da olan limanlara yakınlığı, genç ve dinamik iş gücü, ekonomik arsa maliyetleri ve üniversitesiyle yatırım yapılacak en uygun kentlerin başında geliyor. İstanbul-İzmir otoyolu ve İzmit Köprü Körfez geçişi tamamlandığında, Balıkesir hızlı ulaşılabilir bir sanayi merkezi olacak. Hükümetinizin yerli otomobil yer seçimini Balıkesir'den yana tercih etmesiyle halkımız mutluluktan sokağa dökülür. Ancak İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da aynı etki ortaya çıkmaz. Çünkü bu iller artık sosyal ve psikolojik doyuma ulaştı. Balıkesir, yerli otomotiv projesinde yer olarak seçilmesi, aynı zamanda bölgesel bir kalkınmaya da heyecan katar. Anadolu yatırımcısını ve Anadolu'daki girişimcilik ruhunu daha da ateşler."

Editör: Haber Merkezi