BALIKESİR'de yemeklik yağ sektörü için ağartma toprağı, ihracat ambalajları için kurutucu kil, kağıt ve döküm sektörleri için özel ürünlerin imal edileceği yeni bir üretim tesisi açıldı.

Özel kimyasal madde üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Clariant, Türkiye’deki kapasitesini arttırmak için, Gebze, Fatsa ve Gaziantep'teki tesislerinden sonra bugün Balıkesir’deki yeni ağartma toprağı üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi.
Açılış törenine AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, AK Partili Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ve işadamları katıldı. Açılış kurdelesini, Avrupa Ortadoğu Afrika (EMEA) Bölgesi Fonksiyonel Mineraller İş Birimi Başkanı Klaus Langer, EMEA Bölge Müdürü Andy Walti, İşletme Müdürü Barış Özalp, Satış Müdürü Osman Çalışır, Balıkesirli başkanlarla birlikte kesti.


EMEA Bölgesi Fonksiyonel Mineraller İş Birimi Başkanı Klaus Langer, özellikle bitkisel yağ arıtımında kullanılan tonsil ağartma toprağı üretimi yapacak tesisin, Türkiye’nin Avrupa ve Ortadoğu’daki bölgesel üretim merkezi konumunu daha da güçlendireceğini vurguladı.

Balıkesir'de açılan yeni üretim tesisinin, üretimde ciddi bir ek kapasite yaratmanın yanı sıra, Clariant’ın Türkiye'deki ağartma toprağı üretimindeki konumunu güçlendirerek Doğu Avrupa ve Afrika'ya tonsil ihracatının başlamasını da sağlayacağını söyleyen Clariant Türkiye ve Orta Doğu Fonksiyonel Mineraller İş Birimi Arıtma Bölümü Satış Müdürü Osman Çalışır, "Yerel ayçiçeği rafinerilerinin ağartma ürünlerinin teslim sürelerinin kısaltılması ve en iyi maliyet ve performans oranlarının yakalanmasına yönelik talepleri üzerine tonsili Türkiye’de üretmeye başladık. Yeni tesis, yerel ham madde kaynaklarını ve Balıkesir’deki mevcut tesisin altyapısını kullanarak bu talepleri tam olarak karşılayacak. Aynı zamanda yeni tesisten, belirlediğimiz bazı pazarlara tonsil ürünleri ihracatına da başlayarak Türkiye’nin ekonomisine önemli katkılar sunacağız" diye konuştu

Açılışa katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Etkinliğe sonradan katılan Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'na plaket verildi. Plaket töreni sonrası, bir zamanlar ayçıçek yağı fabrikası sahibi ve kimya mühendisi olan Başkan Uğur, tesisin laboratuvarlarında incelemelerde bulundu.

Yağın raf ömrünü uzatan tonsilin, yağın içindeki istenmeyen maddelerin giderilmesine ve besin öğelerinin korunmasına yardımcı olduğu belirtildi. Bentonit kaynaklarına yakın olduğu için Balıkesir'e kurulan, 134 kişinin çalıştığı tesisin, bentoniti işleyerek, yemeklik yağ sektörü için ağartma toprağı, ihracat ambalajları için kurutucu kil, kağıt ve döküm sektörleri için özel ürünler imal ettiği vurgulandı.

Editör: Haber Merkezi