2018’den bu yana ihracatını yüzde 40 artıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2021 yılında 1 milyar 200 milyon doları aşarak yeni bir rekora imza atmayı hedefliyor.  

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin katılımlarıyla düzenlenen basın toplantısıyla göreve geldikleri 3 yıl boyunca hayata geçirdikleri projeler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “2018 yılının Nisan ayında göreve geldiğimizden beri 600’ü aşkın üyemiz ve ihracatımızın artması için çalışmalar yapıyoruz. 2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan Birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 12 artışla 831 milyona, 2019 yılında yüzde 7 artışla 890 milyona ve nihayet 2020 yılının sonunda yüzde 17 oranında artışla 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi ve Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılının sonundan bu yana ihracatımızı 300 milyon dolar artırmış olduk.”

2021 yılının ilk 5 aylık döneminde de ihracatlarındaki artışın devam ettiğini yüzde 16’lık artışla ihracatlarını 397 milyon dolara taşıdıklarını anlatan Uçak, “Geçtiğimiz Aralık ayı sonunda yaptığımız basın toplantısında sizlerin önünde 2021 yılı sonu için 1 milyar 200 milyon dolarlık bir hedef koymuştuk, bu artış ivmesi ile devam edersek 2021 yılını da yeni bir rekorla kapatacağız. 2018 yılından bu yana hem üyelerimize daha yakın olmak için, hem de ihraç ürünlerimizin tanıtımını yapmak için birçok icraat gerçekleştirmeye çalıştık.” dedi.

Yaş meyve sebze sektörünün sahadaki aktifliği başarı örneği

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ödül, 2018’de üretim alanlarını ziyaret etmesi ve üreticilerle devamlı iletişim halinde kalması için bir ziraat mühendisi ve aktif üye ziyaretleri gerçekleştirmesi için bir halkla ilişkiler uzmanını istihdam ettiklerini söyledi.

“Üye İlişkileri Timi olarak adlandırdığımız bu ekip 2018 yılından bu yana 800’ün üzerinde üyemizi belirli aralıklarla yerinde ziyaret etti. Zaman zaman Yönetim Kurulu olarak bizler de bu ziyaretlere eşlik ettik. Arkadaşlarımız, mesafe tanımaksızın İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Afyon, Balıkesir ve Denizli’deki firmalara ziyaretlerde bulundu. Her ay yönetim kurulu toplantılarımızda üyelerden gelen sorunları değerlendirdik, girişimlerde bulunduk. İzmir dışında bulunan bazı ihracat bölgelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı inspektörleri İzmir’den görevlendiriliyordu, bu ihracatçılar için büyük zaman kaybına yol açıyordu, Tarım ve Orman Bakanlığımızla görüştük, şu anda hemen hemen her ilçedeki firmalarımıza kendi ilçesindeki inspektörler denetime gelmeye başladı ve sorunları çözüldü. Yeni üye olan firmalarımıza da üye oldukları anda hoşgeldiniz sertifikaları gönderdik, kendimizi hemen tanıttık. Bu sistemimiz Birliğimizdeki diğer sektörlerdeki birliklerimiz için de örnek bir sistem oldu, şimdi onlar da üye ziyaretlerine daha fazla ağırlık vermeye başladılar.”

Tarladan çatala gıda güvenliği ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ projesiyle sağlanacak

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Türkiye’nin yaş meyve sebzede önemli bir üretici ülke ve yılda 55 milyon ton meyve sebze üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı.

“İhracatın da en önemli faktörünün üretim olduğunun bilincindeyiz. Dünya genelinde tüketicinin sağlıklı gıdaya erişme çabası, öncelik verilen konular sıralamasında ilk sıraya yükselmiş durumda. Gıda üreticileri ve ihracatçıları tarladan çatala güvenli gıda üretip tüketicinin güvenini kazanmak için “Gıda Güvenliği” ile ilgili adımları hızla atıyor. Biz de Birlik olarak gıda ürünleri ihracatında başarıyı sürekli kılmanın yolunun tüketici güveninin sürdürülebilir olmasından geçtiği bilinciyle bölgemizde ihracatı ağırlıkla yapılan ürünler için bölgenin kalıntı haritasını ortaya çıkarmak amacıyla ‘Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ adını verdiği projeyi hayata geçirdik.”

Yaş meyve sebze sektörü kalıntısız üretiyor 

Pestisit kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Cengiz Balık, doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik uygulamalar yapılması gerektiğinin altını çizdi

Editör: Haber Merkezi