Son günlerde susam fiyatlarında yaşanan astronomik artışlar esnafı ve dar gelirli vatandaşı da tedirgin etmeye başladı. Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç, susam fiyatlarındaki astronomik artış karşısında ekmek ve simide zam yapabileceklerini açıkladı.

İç pazarda üretilen susamın sektörün ihtiyacının yüzde 5'ine dahi yetmediğinden şikayet eden sektör temsilcileri, olumsuz mevsim şartları sebebiyle rekoltenin düşük seyrettiğini ve üreticilerin ithal edecek susam bulamadığı uyarısını yapıyor. 

Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç, susamın karaborsaya düştüğünü ve fiyatlarda yüzde 60'a varan artışların yaşandığını belirterek, "Maliyetler arttı, Balıkesir'de büyükşehir oldu. Yakın zamanda simit ve ekmeğe zam yapacağız." dedi.
Balıkesir Fırıncılar Odası ekmek ve simit fiyatlarına zam yapmaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte toplantı düzenleyen Odası Başkanı Tunç, özellikle susam fiyatlarındaki yüzde 60'lık artışa dikkat çekti. Türkiye'de artık susam üretiminin yeterli düzeylerde yapılmadığını ve yurtdışından susam ihraç edildiğine dikkat çeken Tunç, simit maliyetlerinde önemli artışların yaşandığını savundu. 
75 KURUŞTAN 1 LİRAYA 
Önümüzdeki günlerde yapacakları yönetim kurulu toplantısının ardından simit ve ekmek fiyatlarında artışa gidilebileceğine değinen Tunç, "Balıkesir, 2014 yılında büyükşehir olacak, fiyatları da buna göre belirleyeceğiz. Bursa'da Ramazan ayından itibaren simit ve ekmek fiyatları 1 lira oldu. Bu fiyatla simiti satamayacağımız için toplantı düzenlemek zorunda kaldık. Susam fiyatları durmazsa bizde artış yapmak zorunda kalacağız. Diğer çevremizdeki illerde artışlar oldu. Biz elimizden geldiği kadar zam yapmamaya çalıştık. Esnafımız yanında işçi çalıştıramaz duruma geldi. Bununla alakalı olarak da Balıkesir'deki vatandaşları bilgilendirmek istedik. Vatandaşımızın bunu anlayışla karşılayacağını umuyoruz." dedi.
SUSAM KARABORSA 
Susamda yüzde 60'a varan fiyat artışı olduğuna işaret eden Niyazi Tunç, "Türkiye'de susam üretimi artık eskisi gibi yok. Bu nedenle yurtdışından ihraç ediliyor. Susamda karaborsa sistemi oldu. Tam bir artış fiyatı düşünmedik ama önümüzdeki günlerde yönetim kurulumuz ile bunu belirleyeceğiz. Esnafımızın da maliyeti artacak. Biz artık büyükşehiriz ve çevremizdeki büyükşehirleri dikkate alacağız. Muhtemelen simit ve ekmek fiyatları da 1'er lira olabilir." diye konuştu
Balıkesir'de şuan simit ve ekmek 75 kuruştan satılıyor. Yeni düzenleme ardından fiyatların 1 liraya çıkartılması düşünülüyor. 
Editör: Haber Merkezi