Goldman Sachs, Merkez Bankası'na 'talimat' verir gibi rapor yayınlayıp, 'Faizi artır, dolar 2.20 olacak' tahmininde bulundu.
Türkiye' deki en ufak bir karışıklığı bile lehlerine çevirmeye çalışan faizci lobiler yine harekete geçti. Türkiye'de faizlerin düşük olmasından rahatsız olan fonlar ve yabancı bankalar, yerli işbirlikçilerini de kullanarak yeniden faiz artırımı istemeye başladı. Bu arada önceki gün FED'in açıklamalarıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doların yükselmesi ile yeni felaket senaryoları da çizliyor. Yurt dışından gelen 'Dolar 2.20 lira olur' gazına yerli işbirlikçiler de katılıp yeniden 'Dolar 2 lira olur mu?' tartışmaları başlatıldı. 

PROPAGANDACILAR İŞ BAŞINDA 
Bütün dünyada piyasalar karışmışken, Türkiye'de bundan etkilendi; borsada düşüş, döviz ve faizde de yükselme yaşandı. Dün Merkez Bankası'nın müdahaleleriyle de dövizdeki yükseliş durdurulurken, borsamız yeniden artıya döndü. Bu karışıklıkta ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs 20 Haziran tarihli bir rapor hazırladı. Banka, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinin yıl sonuna kadar 250 baz puan artırılmasını beklediğini bildirdi. Raporda, "Yıl sonuna kadar TCMB'nin borç verme faizini yüzde 6.5'ten yüzde 9'a yükseltmesini, diğer politika faizlerinin ise yılın ikinci yarısında sabit tutulmasını bekliyoruz" görüşüne yer verildi. TCMB'nin politika faizi yüzde 4.5, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizi yüzde 3.5, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini ise yüzde 6.5 seviyesinde. Raporda ayrıca 3, 6 ve 12 aylık dolar/TL tahminleri de belirtilerek mevcut 1.85, 1.88 ve 1.90 seviyesinden sırasıyla 1.95, 2.00 ve 2.20 seviyelerine revize edildi. Yurt dışında bu raporlar yazılırken içeride de 'Battık bittik' propagandasıyla birlikte yeniden 'Dolar 2 lira olur mu?' tartışmaları da başlatıldı. 

MERKEZ MÜDAHALE ETTi 
Dolardaki yükselişi dizginlemek isteyen Merkez Bankası, 50 milyon dolar tutarlı döviz satım ihalesi açtı. İhalenin ardından dolar 1.93 seviyesinin üzerinden 1.9250-1.93 bandına geriledi. Ancak daha sonra tekrar yükselerek, dün günü 1.9380 liradan tamamladı. Merkezin geçtiğimiz günden bu yana müdahalelerinin tutarı 400 milyon doları buldu. 
Editör: Haber Merkezi