Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Palandöken, artan gıda fiyatlarının tüketici kadar esnafı da zora soktuğunu belirterek, “Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” çağrısında bulundu.

Palandöken, gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini kaydetti. Gıda fiyatlarına yapılan zamların tüketici kadar esnafı da zora soktuğunu ifade eden Palandöken, “Esnafımız gıda fiyatlarındaki artışı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Fiyatlar arttıkça esnafın hem kârı hem de satışı azalıyor. Özellikle temel gıda ürünlerinde fiyatların kısmen düşmesi için katma değer vergisinin oranı yüzde 1’e indirilmeli” dedi.

MEVCUT UYGULAMA KAYIT DIŞILIĞI ARTIRIYOR
* KDV uygulamasında aynı mal ve hizmetlere farklı vergi oranlarının uygulanmasının hem kayıt dışılığı artırdığına hem de uygulamayı zorlaştırdığına dikkati çeken Palandöken, “Leblebiyi toptan aldığımızda yüzde 1, perakende satarken yüzde 8 KDV ödüyoruz. Aynı leblebiyi işleyerek satarsak KDV oranı yüzde 18’e çıkıyor. Aynı malda birden fazla KDV oranının olması hem uygulamayı zorlaştırıyor hem de kayıt dışılığı artırıyor. Bu nedenle toptan ya da perakende olduğuna bakılmaksızın tüm gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1 olursa hem kayıt dışılık azalır hem de vergi gelirleri artar” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi