Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Balıkesir Şube  Başkanı Tuncay Yıldız açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:  


“Hepimizin bildiği gibi ilimiz Yenilenebilir Enerji kaynaklarıyla birlikte anılmaktadır. Özellikle rüzgar enerjisine yapılan yatırımların sayesinde, Balıkesir bir rüzgar enerjisi koridoru haline gelmiş ve Yenilenebilir Enerji Dönüşümü sürecini yaşamaktadır.
Gündeme güneş enerjinin de girmesiyle ilimiz de güneş enerjisi yatırımları da başlamıştır.
Ülkemize baktığımızda son dönemde Kuzey Batı bölgesinde yenilenebilir enerjiye olan yatırım oldukça artmıştır.
 Bu yatırımlar sayesinde, ülkemizin yenilenebilir enerji (güneş + rüzgar) kurulu gücü 10 GW’ye ulaşmış durumdadır. 
Güneş enerjisi yatırımlarında maliyet düşüşü devam etmektedir. Yatırım maliyetlerinin son 10 yılda yüzde 80 azalması Güneş Enerjisi yatırımlarını ilimiz sınırları içerisinde de cazip kılmaktadır. 
Bu durum gelecek 10 yıl içerisinde Güneş Enerjisinin daha rekabetçi bir hale geleceğinin göstergesi olarak algılanmalıdır. Özel sektörün çabalarıyla oluşan bu duruma kamu da bugün destek vermektedir. 
Bu desteği sene başında açıklanan Türkiye “Ulusal Eylem Planı” içeriğinde de görmekteyiz. Bu plan içerisinde yenilenebilir enerji dönüşümü ve enerji de dışa bağımlılığımızı azaltarak, son verecek planlara vurgu yapılmaktadır.
Zengin ve kaliteli olarak gösterilen rüzgar ve güneş kaynağına sahip olan ilimizde, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak olan her yatırımın düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin ilk adımları olarak görülmesi önemlidir. 
Ülkemizin enerji dönüşümünü gerçekleştirmesi, enerji-iklim politikalarına ulaşması için yerelde enerji üretilmesi ve tüketilmesi artık mümkün gözükmektedir.
Bir senaryo çalışmasına göre, gelecek 8 yıl içerisinde ülkemizin yenilenebilir enerjide kurulu gücünü 40 GW’ye yükseltebilmesi mümkün gözükmektedir. 
Bugün yapılmış olan yatırımların sonucunda var edilmiş olan yüksek gerilim hatlarının buna uygun olduğu açıklanmıştır.”


 

Editör: Haber Merkezi