Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta uygulamaya girecek.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından çıkartılan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki yönetmelik gereği; 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında  şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmişti.

Kış şartlarına uygun olmayan lastik takılmış araçların yola çıkmalarına izin verilmeyecek olup, ayrıca 625 lira ceza uygulanacaktır.

BALIKESİR  Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin, ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüleri, 1 Aralık 2019 tarihinde başlayacak zorunlu kış lastiği uygulaması konusunda uyardı.

Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, kış lastiği uygulamasının can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği' ile şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda, her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihlerinde kış lastiği kullanılması zorunluluğu getirilmiş olup, ilimiz sınırlarında faaliyet gösteren yolcu ve eşya taşınmasında kullanılan ticari araçlarda da 1 Aralık 2019-1 Nisan 2020 tarihlerinde kış lastiği uygulaması yapılacaktır.

Sürücülerin can ve mal güvenliği açısından kış lastiği kullanmaya hassasiyet göstermeleri çok önemlidir.

Ayrıca yapılacak denetimlerde ticari araçlarına kış lastiği taktırmayanlara 715 lira para cezası kesileceğini de hatırlatmak isterim."

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmadığını ancak can ve mal güvenliği açısından güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerektiğini vurgulayan Rıza Tekin, "Kış şartlarına uygun önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçlar yolu kapatmak, kazalara neden olmak gibi olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla çok daha iyi yol tutuşu ve yol güvenliği sağlar." ifadelerini kullandı. 

Tekin, sürücülere, yaklaşan kış öncesi araç bakımlarını yaptırmaları konusunda da hatırlatmada bulundu. 

Editör: Haber Merkezi