Yaz boyu piknik yapan vatandaşların mangallarda ızgara yapıp bolca tükettiği tavuğun fiyatında, sonbaharın gelişi ve av sezonunun başlayıp tezgahlarda balığın bollaşması nedeniyle ciddi oranda gerileme yaşandı.

Türkiye'nin toplam beyaz et ihracatının yüzde 50'sini gerçekleştirdiği Irak'a ihracatın durması da üreticiyi üzdü. İhracat durunca, iç pazarda üretim fazlalığı oluştu.

Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Bahattin Baltaş, tavukçuluk sektöründe baz alınan bütün pilicin kilo maliyetinin 7,5 TL civarında olduğunu, buna karşın ortalama kilo satış fiyatının 5- 5,5 TL aralığında seyrettiğini söyledi.

Sektörün zor bir süreçten geçtiğini belirten Baltaş, üreticinin şu anda bütün piliçte kilogram başına 2 lira zarar ettiğini anlattı. Bu durumdan tüketiciyi memnun ederken, üretici şikayetçi oldu.


Tavuk fiyatları düşerken balık fiyatları bir önceki sezona göre yüzde 100 daha pahalı..

Bahattin Baltaş "Türkiye ihracatının yüzde 50'si Irak'a yapılıyor. Fakat Irak merkezi yönetimi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında çıkan siyasi problemlerden dolayı maalesef Türkiye'den et ihracatı durduruldu. Bu da yaklaşık Türkiye'de yüzde 15- 20 arasında et fazlası oluşmasına neden oldu. Bu büyük bir sıkıntı bizim için. Bu nedenle fiyatlar, beklediğimizden çok daha aşağıya indi. Şu anda fiyatlar maliyetin daha altında. Yani üretim yapıyoruz, yüzde 15-20 civarında zarar ederek satıyoruz" diye konuştu.

Yaz sezonunun üretici açısından iyi geçtiğini söyleyen Baltaş, "Yaz aylarında satış fiyatı 30 TL'nin üzerinde olan bazı tavuk ürünleri, bugün 10-12 lira civarında. Bütün tavuk ise 15- 16 liradan 5- 6 liraya kadar düştü. Üreticiler sıkıntılı" dedi,

Editör: Haber Merkezi