Sözat, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle birlikte medyanın karşısına çıktı, 20 bin çiftçinin icralık olduğunu açıklayıp "çiftçilerin ayakta kalabilmesi için acilen can suyu verilmeli" dedi. En çarpıcı açıklaması ise, Balıkesir'in tarımsal üretimiyle ilgili oldu.

Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. Sözat, 2019 yılının tarımın ve çiftçinin çöktüğü bir yıl olduğunu öne sürdü. Geçen yıl üreticiler için çok zor bir yıl olduğunu belirten Sözat, günümüzde tarımın da çiftçinin de can çekiştiğini bildirdi. Sözat “Acilen can suyu verilmesi gerekiyor” dedi.

Çiftçinin borç batağında debelendiğini ifade eden Sözat, kendilerinin  2019 yılındaki olumsuz hava şartlarından dolayı çiftçinin gelirinin olmayacağını dile getirdiklerini, borçların ertelenmesi için bir takım girişimlerde bulunduklarını belirtti.

FAİZLER DÜŞÜK AMA..
Başkan Sözat, borçların ertelenmesi, yeniden yapılandırılması, faizlerin de cezalarında silinmesi yönünde taleplerinin olduğunu, bunları genel merkeze bildirdiklerini anlatarak, “2019 yılı geçti herhangi bir konu bize intikal ettirilmedi” diye konuştu.

Geçmişte “İklim şartlarından zarar gördüm” diyenlerin borçlarının ertelendiğini, günümüzde bu uygulamanın olmadığını anlatan Sözat, “2020 yılı kararnamesi çıktı. 2020-2021-2022 yıllarına ait olmak üzere Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri kendi şartları içerisinde çiftçilerin borçlarını 5 yıla kadar  yüzde 8 faizle taksitlendirme imkanı verdiler. Diğer kredi faizlerine mukayese edildiğinde düşük gelebilir. 

KREDİYİ ÖDEME GÜCÜ YOK
Ama 5 yıldır sıfır kazançla hatta zararına üretim yapan, batmış borçlanmış, bırakın yüzde 9 faizi, mevcut gübre miktarını, çiftçi Bağ-Kurunu ödeyemez oldu. Kredileri de ödeme imkanı yok çiftçinin. Çiftçinin tarımla uğraşan vatandaşların borçlarının ertelenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Tarım kazancı çok az olan bir sektör. Zaman geliyor emeğinizin karşılığını alamıyorsunuz, zaman geliyor üretim yapamıyorsunuz” dedi.

BAĞKUR PRİMLERİ BİZİ FEVKALADE RAHATSIZ EDİYOR
Sözat, açıklamasında bir sıkıntının da Bağkur primlerinde yaşandığını vurgulayarak, “Bağkur primleri bu yıl 900 lira. Çiftçinin 900 lirayı ödeme şansı yok. 2 ay ödemediğinde çiftçi sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Mecburiyetten damdaki hayvanını, mahsulünü satarak sağlıktan yararlanmak için borçlarını ödüyor” diye konuştu.

BALIKESİR ARTIK TÜRKİYE’Yİ DOYURAN İL DEĞİL
Tarım ülkesi olan Türkiye’nin, maalesef bu unvanını kaybettiğini, Balıkesir içinde Türkiye’yi besleyen il denildiğini, Türkiye’yi doyuran il dendiğini anımsatan Sözat, “Artık kendini doyuramaz hale geldi. Çiftçisinin borçlu olduğu bir ortamda Balıkesir Türkiye’yi doyuramaz oldu. Balıkesir’de 20 bin çiftçi, icralık durumda. Bunun için acilen tarım yapmak istiyorsak, ve tarımda  söz sahibi olacaksa, çiftçiye can suyu olacak tedbirlerin alınması, diğer faktörlerinde ele alınması gerekiyor. Çiftçi, kendini bu hale getirenlerle hesaplaşması lazım” dedi.

Cengiz GÜNER | Haberci Gazetesi

Editör: Haber Merkezi